Haberler

İnşaat Firmaları Soluğu Yurtdışında Alıyor

İnşaat Firmaları Soluğu Yurtdışında Alıyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mütekabiliyet Yasası'nın Meclis'ten geçmesinin ardından, yabancıdan ciddi bir talep olacağını düşünen inşaat firmaları yurtdışında ofisler açmaya başladı. Yabancıya satıştan beklenti ise yıllık 5 milyar dolar

Yabancılara konut ve arazi satışını öngören mütekabiliyetin yasalaşmasıyla birlikte, gayrimenkul sektörü de hareketlenmeye başladı.

Milliyet'in haberine göre, TSKB Gayrimenkul Danışmanlık Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, "Mütekabiliyet Yasası'nın Meclis'ten geçmesinin ardından, ciddi bir talep olacağını düşünen inşaat firmaları projelerinin tanıtımını yurtdışında aktif bir şekilde yapabilmek üzere yurtdışında ofisler açmaya veya hazırlıklara başladılar. Bunlardan Ege Yapı 4 körfez ülkesinde, Dumankaya Dubai, Abu Dabi, Kuveyt ve Katar'da, DAP Yapı ile İnanlar İnşaat Suudi Arabistan, İran ve Rusya'da, UKRA İnşaat, Ağaoğlu, Bayraktar & Gürsoy Yatırım Ortaklığı ise Dubai ve Londra'da hazırlık yapıyor" dedi.

İSPANYA ÖRNEĞİ ORTADA

Yabancıya satışta İspanya ve Türkiye karşılaştırması yapan Tosun, şöyle devam etti: "İspanyol Tapu Kadastrosu'nun her yıl yayınladığı İspanya Gayrimenkul Kayıt İstatistiklerine göre ülkede 2010 yılında 417 bin 203 adet konut satılmış. Türkiye'de ise bu rakam 2010 yılında 357 bin 341 idi. Birbirlerine çok yakın rakamlar. Nüfus ve yüzölçümü olarak İspanya Türkiye'den yaklaşık yüzde 35 daha küçük. 417 bin 203 konuttan toplamda 18 bin 561'i İspanya'da yabancılar tarafından satın alınmış. Bu rakam 2010 yılında İspanya'da yapılan bütün konut satışlarının yüzde 4,45'ini işaret ediyor. İspanya'da konut sektöründeki canlılığa daha da hareket getirebilmek ve sektörün problemlerine ilk elden çözüm bulabilmek amacıyla 2004 yılında Konut Bakanlığı (El Ministerio de Vivienda) kuruldu. Bu açılardan bakıldığında İspanya mutlaka incelenmesi gerekli olan bir ekonomi ve bize en iyi örnek Konut Bakanlığı olmalı. Bu konudaki adımlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurularak atıldı ama adım yarım kalmamalı."

ANTALYA REVAÇTA

Türkiye'de bölgelerine göre yabancılardan gelen talepleri ortaya koyan Fatih Tosun, "Türkiye'den Alman ve İngilizlerin dışında İrlanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda ve Belçika'dan da hatırı sayılır sayıda alıcı güney sahillerinde mülk edindi.

En çok tercih edilen ilçeler Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum, Kuşadası ve Ürgüp oldu. Almanlar ve İskandinav ülkeleri vatandaşları ağırlıklı olarak Alanya'dan İngilizler ise Fethiye ve Didim ağırlıklı olarak mülk ediniyorlar" dedi.

TALEP İKİNCİL KONUTA

Yabancıların konutlardaki alansal isteklerinin de değişiklik gösterdiğini ifade eden Tosun, "Aslında sunulan projelere ve projelerin konseptine göre de bu durum farklılık gösteriyor.

Genelde yazlık ev veya villa tarzı ikincil konut, denize yürüme mesafesi, müstakil bahçeli olması tercihlerde ön plana çıkıyor. Son dönemde ise kaliteli apartman daireleri ve residence projeleri de tercihler arasına girdi" dedi.

BEŞ MİLYAR DOLAR GELEBİLİR

Türkiye'de son 3 yıldaki konut satışlarına da değinen Fatih Tosun, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 2010 yılında 357 bin 341 konut satışı gerçekleşmiş. 2008 yılında 427 bin 105 olan konut satışı 2009 yılında 531 bin 746'ya ulaşmış. Son 3 yılın ortalaması yaklaşık 440 bin konut satışı. İlerleyen dönemde Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyüdüğünü ve Avrupa krizinin yayılmadan durdurulduğunu farz edersek 600 bin konut satış ortalamasını yıllık olarak tutturduğumuzda yabancıya konut satışından ekonomimize yıllık ortalama 5 milyar dolar girdi sağlanabilir."

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi
title
Close