İnovasyon Çalışmalarında "Innobook" Dönemi
Yıldız Holding, inovasyon çalışmalarını “InnoBook” ile sürdürüyor.
Yıldız Holding, inovasyon çalışmalarını "InnoBook" ile sürdürüyor. InnoBook'taki 'meraklı kedi' ve 'dondurmacı ustası', inovasyon yolculuğunda çalışanlara rehberlik edecek.
Yıldız Holding Global İnovasyon ve Kalite Grubu Başkanlığı, inovasyon çalışmalarına "InnoBook" ile devam ediyor. NorthStar Innovation tarafından hazırlanan İnnobook, sekiz ay süren yoğun bir çalışmanın ardından ortaya çıktı. InnoBook'un temel hedefi ise; inovasyon kültürünü geliştirerek ve her birim ve fonksiyondan, her kademeden çalışanın iş rutinine inovasyon kavramını yerleştirmek olarak açıklandı. Sürdürülebilir ve karlı inovasyonlara ulaşma yolculuğunda bütün Yıldız Holding çalışanlarına rehberlik edeceği belirtilen InnoBook, aynı zamanda Türkiye'deki inovasyon kültürünün geliştirilmesine de destek sağlayacak.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/Global İnovasyon ve Kalite Grup Başkanı Ali Ülker yönetiminde çalışmalarını sürdüren Northstar, hazırladığı İnnobook'ta çalışanlara, inovasyon kültürünü nasıl kurup geliştireceklerini eğlenceli bir şekilde adım adım anlatıyor. Grup başkan ve başkan yardımcıları ve genel müdürlere tanıtımı yapılan "İnnobook", yıl sonuna kadar holdingin tüm birimlerine anlatılacak.
KİTAP İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Kitap iki ana bölümden oluşuyor. İnovasyonun tanımı, inovasyon türleri ve inovasyon kültürünü geliştirmeyi anlatan ilk bölümün başlığı "İnovasyona Dair Her Şey". Fikirden ürün geliştirmeye, portföy yönetiminden teşvik sistemlerine kadar bütün holding içi somut uygulamaları detaylandıran ikinci bölüm ise "Yıldız Holding İnovasyon Modeli" başlığı altında toplandı. İnovasyonu meraklı kedi, dondurmacı ustası, mucit ve çiftçiyle anlatacak. İnovasyon kültürünü geliştirmek için çalışanlara, meraklı, gözlemci, şeffaf, sorgulayıcı olmaları öneriliyor. Şirket içindeki rutin çalışmalarda başarılı olmak için ise cesaret, ödül, sürdürülebilirlik, yapıcı geri bildirim, çok yönlü düşünme, öğrenimlerden ders çıkarma ve yaratıcılığın şart olduğu kaydediliyor.
HER KATEGORİ AYRI KARİKATÜRİZE EDİLDİ
Çalışanların inovasyon süreçlerini daha kolay anlamalarını sağlamak amacıyla her bir inovasyon kategorisi farklı bir sembolle karikatürize edildi. Dönüşümsel inovasyon için "Mucit", kategori inovasyonu için "Çiftçi", pazar inovasyonu için "Dondurma Ustası" ve operasyonel inovasyon için "Dünyayı Kurtaran Meraklı Kedi", inovasyon yolculuğunda yeni rehberler olacak.
"YENİ FİKİRLER YAKALAMAK İÇİN SÜRÜDEN AYRILIP İCAT ÇIKARALIM"
Lansman toplantısında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, rekabet ve hayatta kalmak için inovasyonun şart olduğunu vurguladı. 1944 yılında Ülker'in kuruluş aşamasında temel motivasyonun endişe ve hayatta kalmak olduğuna işaret eden Ülker, "Türkiye'de işimiz çok zor. En mükemmeli bile 'bir kuş sütü eksikti' diye tarif eden bir kültürün çocuklarıyız. O nedenle en iyiyi bulmak için 'icat çıkaracağız', 'sürüden ayrılacağız', 'suyu da sözü de küçüğe vermesini' bileceğiz. Neticede demokratik, çoğulcu olmamız gerekiyor" diye konuştu. Fikir geliştirmenin belli bir grubun tekelinde olamayacağının altını çizen Ülker, şöyle devam etti:
"Fikirler herkesten çıkabilir. Bizim görevimiz bu fikirleri yaşatacak ortamı oluşturmak olmalı. Bunun için organizasyonunuzda 'acaba ne değişiklik yapabilirim'i düşünün. En mühimi de davranış değişikliği, hayat tarzınızın farklı olması. Ümit ediyorum ki, hepimiz bir gün "bir kitap okudum, hayatım değişti" diyebiliriz."
"TÜKETİCİNİN İHTİYACI OLMAYANI BULUP ÇIKARMAK LAZIM"
Yurt dışından uzman getirip yeni fikirler geliştiren ilk şirketin Yıldız Holding olduğuna işaret eden Global İnovasyon ve Kalite Grubu Başkanı Ali Ülker ise, modern inovasyon kültürünün tamamen tüketiciye endekslendiğini vurguladı. Ülker, "Bugün tüketiciyi dinleyerek ihtiyaç duydukları, hatta ihtiyaçları olduğunu bilmedikleri ürün ve hizmetleri anlamaya çalışıyoruz. Bilgi ve teknolojiyi tüketici diline çevirmek en önemli zorunluluğumuz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL