Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus hükümetinin Türk iş adamlarına yönelik kısıtlama ve zorluklarla ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "Rusya’dan İnegöl’e ciddi bir şekilde tomruk ahşap ürünleri geliyor.

Rus hükümetinin Türk iş adamlarına yönelik kısıtlama ve zorluklarla ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "Rusya'dan İnegöl'e ciddi bir şekilde tomruk ahşap ürünleri geliyor. Onların Türkiye'ye ihracatı bizimkinden fazladır. Yani burada ekonomik zarar göz önüne alınırsa, Rus firmalar daha fazla zarar görecektir anlamına geliyor" dedi.

Rusya hükümetinin Türk iş adamlarına yönelik yaptıkları kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, kısıtlamaların kaldırılması ve ekonomik ilişkilerin bir an önce düzelmesi gerektiğine dikkat çekti. Seçim sonuçları öncesi durumun kritik olduğunu da ifade edene Ayhan, seçim sonrası piyasalarda kıpırdanmaların olduğunu ama bunun yeterli olmadığını, önümüzdeki sene yapılacak fuarlarla da istenilen seviyeye gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Rusların ihracat rakamı olarak daha fazla zararda olduğunu ifade eden Başkan Özcan Ayhan, "Rusya'dan İnegöl'e ciddi bir şekilde tomruk ve fason ahşap ürünleri geliyor. İnegöl'den de mobilya ürünleri Rusya'ya gidiyor. Onların Türkiye'ye ihracatı, bizimkinden daha fazla olduğunu rakamlarla ortadadır. Türkiye'nin genel ihracatı 7 milyar dolar civarındayken, Rusya'nın ise bize ihracatı 25 milyon dolar. Yani burada ekonomik zarar göz önüne alınırsa, Rus firmalar daha zararlı çıkacak gibi gözüküyor. Ama biz kendi ülkemize ve kendi ilçemiz adına konuşursak, bu olayların bu noktaya gelmesini tabii ki istemeyiz. Çünkü ticaret çok farklı bir şey. Herkes işini ona göre ayarlamış, borcu var, bir sistem kurmuş. Esnaf ve tüccarın zarar göreceğini düşünüyorum. Ama Rusların da bunların hesabını yapıp, ikili ilişkiler çerçevesinde ortak bir akıl ile istemeye istemeye de olsa ticaretin tekrar devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü ticaret yalnızca devleti ilgilendirmiyor. Esnafı, tüccarı da ilgilendiriyor. Biz orayı yeni pazar alanımız olarak düşünüyorduk. Oraya giden satıcılarımız, pazarlamacılarımız sıkıntılar çekiyor, tüccarlarımız sıkıntılar çekiyor. Bazı zorluklar getirmeye başladılar. Bunların kısa sürede aşılmasını temenni ediyoruz" dedi.

TİCARİ İLİŞKİLER DÜZELMELİ

İki devlet arasındaki gerilimin ticari boyut olarak sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Özcan Ayhan, "Ticaretin bir şekilde devam etmesi gerektiğini de biliyoruz. Çünkü son yıllarda üreticiler gerçekten büyük sıkıntılar çekiyor. Suriye, Irak, Mısır, Libya buralardaki iç savaşlar, Yunanistan'daki kriz, Azerbaycan'daki belirsizlik, İran'ın gümrük bedellerinin çok yüksek olması bizim gibi mobilyacılar için çok sıkıntılar yarattı. Çünkü ürettiklerimizi en kolay yakın bölgelere gönderiyoruz. Bu saydığımız ülkelerdir. Çok uzak ülkelere ihracat yapmak zor fakat bu işi başaran arkadaşlarımız var. Yeni yeni piyasalar, yeni yeni kıtalar peşindeyiz. Fakat yakın komşularımızı hiç bir zaman kaybetmemek gerek diye düşünüyorum. Rusya'da bunlardan bir tanesi. İnşallah devletlerarası gerilim biter, bizler de işlerin tekrar aksamadan devam etmesini isteriz" dedi.

Mobilya sektörü olarak şu anda istenilen seviyede olmadıklarını ifade eden Ayhan, "Mobilya sektörümüz maalesef 2 yıldan beri ivme kaybetti. Üretimin fazla olması, ihracatın azalması, makineleşme, büyük fabrikaların yapılması, yurt içine fazla geldi. Biz de bu nedenle özellikle seçim sonuçlarını beklemek zorundaydık. Seçim sonrasında açılan MODEF EXPO fuarımızın yurt içinde bir canlılık, bir alıcı çoğunluğu yaşattı. Yurt içinden bugüne kadar gelmeyen müşterilerimiz geldi. Her bölgeden müşterilerimiz geldi. İnsanlarda biraz güven, biraz da ürün alma heyecanını gördük. Sektörümüz tabi hemen bir sihirli değnek değdi, yarın işler yüzde 100 süper oldu gibi bir sektör değil. İhtiyaç ürünleri arasında mobilya ilk sıralarda değil. Düğün yapan, ev değiştiren ya da evindeki mobilyaları eskiyen vatandaşlarımız tercih eder. Bekleme süresi halen daha devam etmektedir. Ama seçimlerden öncesine göre bir artış var. Bu artışın 2016'daki İstanbul ve İnegöl'deki fuarlarla birlikte eski seviyesine gelmesini temenni ediyorum. Böyle hayalimiz, böyle bir beklentimiz var" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title