İnadına Yatırım Yapmaya Devam Edeceğiz
Oyak Üst Düzey Yöneticisi Coşkun Ulusoy, Dünyada Ekonomik Krizin Derinleşmesine Rağmen, İnadına Yatırıma Devam Edeceklerini Bildirdi.
OYAK Üst Düzey Yöneticisi Coşkun Ulusoy, dünyada ekonomik krizin derinleşmesine rağmen, inadına yatırıma devam edeceklerini bildirdi.
Ulusoy, küresel krizin tüm ülkeleri derinden etkilemeye başladığına dikkati çekerek, bu krizde dünya ülkelerinin büyük yanlışlar yaptığını söyledi. Dünyadaki krizin bile bile geldiğini, bunun, son 20 yılın yanlış çizgisi olduğunu kaydeden Ulusoy, “Türkiye de bundan nasibini alacak. Türkiye'de çimento satışları durdu, araba satışları yok. Talep de neredeyse yok. Bu kolay kolay düzelmeyecek” dedi. Diğer alanlarda da sıkıntılar yaşandığını anlatan Ulusoy, şöyle konuştu:
“Bu kriz Türkiye'de de çarpan etkisi yaratacak. Sıkıntılı günler gelecek ama İskenderun'da 3.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. İnadına yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yatırımdan hemen kazanç sağlayamayabiliriz. Elbette kazanç sağlarız ama arzu ettiğimiz kazancı elde edemeyiz. Önemli de değil. Bu kriz bir, iki yıl sürer. Bu süre içinde kesinlikle bunun düzeleceğine inanmıyorum. 2009 hiç düzelmez. Düzelir diyenler ya milleti aldatıyor ya da kendini... Ancak, bunun üstesinden de hep birlikte çıkacağız.”
OYAKBANK'IN SATIŞI
Oyakbank'ı sattıkları için birçok çevreden olumsuz eleştiri aldıklarını da dile getiren Ulusoy, 36 bin dolara satın aldıkları Oyakbank'ı 3 milyar dolara sattıklarını anımsattı. Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“36 bin dolara bir banka satın aldık, beş yılda adam ettik, 3 milyar dolara sattık. Banka satılır, yarın yine kurulur. Yarın 36 bin dolara yine bir banka alırım. Ne olacak? O sattığım bankayı yarı fiyatına da alırım. Ne olacak? Olay o değil. Bankayla ilgili o imajın niye algılandığını bilmiyorum. İyi niyetli veya kötü niyetli çarpıtarak söylerler elbette... Ben geçen yıl, (bankayı satmayacağız) demedim ki (Satacağız) dedim. Bu konuda konuşma kayıtları da mevcut. O zaman 75 banka vardı. Yarın da kurarım ne olacak? Ama gelin bir Tüpraş, Erdemir ve Telekom kurun bakalım. Cumhuriyet bunlardan birer tane kurabilmiş. Ben tutarlı olduğuma inanıyorum. Şaka yollu da olsa (şimdi 36 bin dolara bir banka alırım) diyorum. Bunun bir sembolizmi vardı. Anlayana tabi. Ne olacak? Banka alıp kurmak kolay ama dünya ile rekabet edebilecek bir bankayı kurmak kolay değil.
Türkiye'de, dünyada rekabet edebilecek bir bankanın kurulması ancak Ziraat Bankası, İş Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'nın birleşmesiyle olur. Böyle bir banka kurulursa ne ala... O zaman bu dünyadaki krizle rekabet edebilirsiniz. Ümit etmiyorum ama kolay bir dönem geçirmezler.”
Herkesin kendisiyle aynı fikirde olamayacağını ifade eden Ulusoy, “Ama ben hep değişik düşündüm, onlar kaybetti. Bunca yıldır ben kazandığıma göre benim düşüncelerimin de değerlendirilmesi belki doğru olur” dedi.
“HAM MADDEDE DÜNYADA YERİMİZİ ALABİLİRİZ”
Dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle yurt dışında da başta enerji ve ham madde konusunda yeni şirket alımları yapabileceklerini kaydeden Ulusoy, “Erdemir ve İsdemir girdileri yönünde ham madde bizim için çok önemli. Bizim girdilerimiz kömür ve demir madenidir. Biz de bu alanlarda yerimizi almalıyız. Yurt dışında fırsatlar doğarsa önceliği bunlara veririz. Bu arada başka bir fırsat çıkarsa ayak üstü onu da alabiliriz. Her yerde konuşuyorum. Amerika'da, Latin Amerika'da, her yerde bu fırsatları arıyoruz ama aklıma yattığında orada ayak üstü de olsa alırım” diye konuştu.
İsdemir'in 38 yaşında olduğunu ve kendileri alıncaya kadar hiç kar etmediğini ve bir dönem 20 milyon dolar zarar ettiğini anlatan Ulusoy, İsdemir'e 3.5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını kaydetti. Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İsdemir 38 yaşında. Biz gelene kadar kar etmemiş, biz geldiğimizde kar etmeye başladı. Niye etti? Türkiye vatandaşına soruyorum: Niye kar etti? Bugüne kadar diğer yöneticiler bu kadar kötü müydü? Hayır değil. Biz bazı yöneticilerle yollarımızı ayırdık ama işçiler aynı, sistem aynı. Organizasyonda bazı değişiklikler oldu. Niye biz kar ettik de onlar etmemiş? Yıllarca Erdemir'de de büyük karlar olmamış. Niye? (Efendim fiyatlar bu sene yüksek) Hadi bu sene yüksekti, geçmiş yıllarda, 20 yılda, o yıllarda hiç yüksek olmadı mı? Ya biraz insaf edin. Elbette ki oldu. Niye kar etmediler? Siz, biz, vatandaş bir şeyler kaybetmiş. Niye kaybettik? Onun cevabını Türkiye versin. Ben bunun cevabını kar yaparak veriyorum.”
“FABRİKA YAPAN FABRİKA YAPTIK“
Geçen mayıs ayında Erdemir'de, tamamen Türk işçisi, planlamacısı ve mühendisi tarafından yüksek fırın inşa ettiklerini ifade eden Ulusoy, “Gençken sokaklarda bağırırdık. (Fabrika yapan fabrikalar istiyoruz) diye. İşte buyurun... Fabrika yapan fabrika kurduk. Fabrikalarda yatırımlar durmaz. Bisiklet gibi...Yatırımlar durduğunda fabrikalar filan kalmaz” dedi.
“KRİZDE İŞÇİ ÇIKARMAYACAĞIZ”
Dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi de etkileyeceğini yineleyen Ulusoy, bu nedenle gerekli önlemleri alacaklarını dile getirdi. Tedbir olarak öncelikle işçi çıkarmayacaklarını ifade eden Ulusoy sözlerini şöyle tamamladı:
“Global krizin etkisini azaltmak için bazı tasarruf tedbirlerine gideceğiz. Marjinal bazı ürünleri kısacağız. Bizim için olsa da olur olmasa da olur faaliyetleri durdurabiliriz. İşçi çıkarmayacağız derken, bir ifadeyi söylüyorum. Özelleştirmede (Herkes işçi çıkarıyor) diyorlar ama biz aldığımızdan daha fazla işçi çalıştırıyoruz. Niye? Yeni yatırımlarımız devreye girdi. İşçi alımı, büyük üretim artışları var demektir. İşçi çıkarmak niyetinde değilim. O benim en son tedbirimdir. Bazıları en kolay yola başvurur. İnsan oğlu (bana ne) der. Ama ben onu diyemem. Sonuçta, her şey insanoğlu için var. Ona inanmasam ben ona niye müsaade edeyim ki... Niye bu yatırımları yapayım. Burada yapılanların hepsi burada yaşayanlar için, Kodamanlar için değil ki. Burada 3 bin çocuk okula gidiyor. Mecbur kalırsak yapar mıyız? Yaparım tabi, kıvırtmak yok bende ama o en son başvuracağım önlem. Baktık ki kayık batıyor, elbet bazı yükü azaltacağım.”