"İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi"
İMKB Ve İş Dünyası Ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği İşbirliği İle "Sürdürülebilirlik Göstergelerin Belirlenmesi" Çalıştayı Yapıldı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) birlikte yürüttüğü İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi takvimine uygun bir şekilde ilerliyor. İMKB'de hisseleri işlem gören şirketler için sürdürülebilirlik endeksi oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında, "Türk İş Dünyası için Kurumsal Sürdürülebilirlik Göstergeleri & Yatırımcıların Beklentileri" başlıklı çalıştay İstanbul'da yapıldı.
İMKB'de işlem gören şirketlerin faaliyetlerinin sürdürülebilirlik açısından değerlendirileceği endeksin hazırlanmasıyla, finansal risklerinin yanında, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetimden kaynaklanan risklerini de değerlemeye alacak olan Türk şirketlerinin rekabet güçlerinin artması ve yatırımcılar için daha cazip hale gelmesi hedefleniyor.
Endeks kriterleri tartışıldı
İMKB'de yapılan, şirketlerden ve yatırımcılardan oluşan yaklaşık 60 katılımcının yer aldığı çalıştayın sabahki bölümünde "Kurumsal Sürdürülebilirlik Göstergelerinin Belirlenmesi" üzerinde duruldu. Daha sonra küresel uyum için uluslararası örnekleri gelişmekte olan pazarlar ve küresel pazarlar olarak iki ayrı alanda da ele alan "Küresel Sürdürülebilirlik Endeks ve Kriterleri" konulu panel düzenlendi. Sabah ayrıca paralel oturumda yatırımcılar ve finans kurumları ile beraber 'Türkiye'de sürdürülebilir yatırımın geldiği nokta, önündeki engeller ve teşvikler 'konulu bir çalıştay gerçekleştirildi. Toplantıda özellikle gelişmekte olan ülke pazarlarında yatırımcıların beklentileri de masaya yatırılarak endeks kriterleri kapsamlı bir şekilde tartışıldı. Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise Özel Sektör - Yatırımcılar Diyaloğu gerçekleştirildi. Bu bölümde şirket temsilcileri ve yatırımcılar sürdürülebilirlik endeksi kriterleri ile ilgili görüşlerini paylaştılar.
Çalıştayın ortak oturumlarına konuşmacı olarak projenin uygulama ortaklarından SAM Group'dan Edoardo Gai, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan Türkiye Proje Koordinatörü Alper Acar, PricewaterhouseCoopers Türkiye'den Serkan Tarmur ve BRISA'dan Stratejik Yönetim Direktörü Kamil Yağcı katıldı. Yatırımcılar bölümünde ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kerem ALKİN moderatör, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Başkan Yardımcısı Didem GORDON, TSKB Bölüm Yöneticisi Hülya KURT ve NBGI Yatırım Direktörü Mete İKİZ konuşmacı olarak yer aldılar.
Sürdürülebilirlik bilinci yükselecek, Türk şirketlerinin yatırımcılar için cazibesi artacak
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile İMKB'nin ana ortaklığında sürdürülen "İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Projesi" Türk şirketleri için yatırımcılar tarafından profillenecek bir platform oluşturmayı amaçlıyor. 18 ayda tamamlanması öngörülen projeye Sam Group, SINCO şirketi ve Cheryl Hicks danışmanlık hizmeti veriyor.
Bu çalışmayla dünya standartlarında bir sürdürülebilirlik endeksi oluşturulacak. Türk şirketleri, yatırımcılar, düzenleyiciler, STK'lar ve uluslararası kurumlar gibi çok paydaşlı bir yapı doğrultusunda ülke seçim kriterleri yaratılacak. Proje sürdürülebilirlik konularında özellikle İMKB'de işlem gören şirketlerin bilincinin yükseltilmesine ve uygulamaya geçilmesine de katkıda bulunacak. Endekse dahil olan şirketler yatırımcılar gözünde daha cazibeli hale gelecek ve kurumsal yatırımcı hacimleri artacak.
Projenin tamamlanmasıyla kurumsal risklerini ve fırsatlarını etkin bir şekilde yöneten Türk şirketlerine rekabet avantajı sağlanırken, şirketlere sermaye çekmek ve finansman sağlamak amacıyla yeni yatırım ürünleri geliştirebilen, yatırım yapılabilir bir endeks ortaya çıkmış olacak.
Endeksin oluşmasıyla birlikte şirketler, faaliyetlerinin ve kararlarının sürdürülebilirlik kriterleri açısından bağımsız olarak değerlendirilmesi ve bir anlamda tescil edilmesi imkanını elde edecekler. SKD tarafından, SAM Group danışmanlığında oluşturulacak bağımsız bir yapı tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda belirlenen şirketler bu endekse dahil olarak kamuoyunda önemli bir bilinirlik sağlamış olacaklar.
Endeks ayrıca şirketlere faaliyet sonuçlarını değerlendirerek iyileştirme çalışmaları yapabilecekleri güçlü bir performans değerlendirme aracı sunacak. Endeksin bir başka avantajı ise şirketlerin kendilerini diğer şirket ve uygulamalarla karşılaştırma ve bunlara yönelik hedef koyma olanağı sunması olacak.