IMF, 'Aşkını İşine Karıştırmadı' Dedi Kahn Görevde Kaldı
IMF İcra Direktörleri Kurulu, IMF Başkanı Dominique Strauss -Kahn'ın, Evlilik Dışı İlişkisine Karşın, Görevinde Kalmasına Karar Verdi. Kurul, Strauss -Kahn'ın Eyleminin, "Üzüntü Verici ve Yanlış Bir Kişisel Yargı" Oluşturduğu, Ancak Bunun Görevden Ayrılmayı Gerektirmediği Sonucuna Vardı.
IMF İcra Direktörleri Kurulu, IMF başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın, evlilik dışı ilişkisine karşın, görevinde kalmasına karar verdi. Kurul, Strauss-Kahn’ın eyleminin, "üzüntü verici ve yanlış bir kişisel yargı" oluşturduğu, ancak bunun görevden ayrılmayı gerektirmediği sonucuna vardı.
ULUSLARARASI Para Fonu IMF’nin karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu, IMF başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın, kamuoyuna yansıyan evlilik dışı ilişkisine karşın, görevinde kalmasını kararlaştırdı. Açılan soruşturmayı değerlendiren kurul, Strauss-Kahn’ın eyleminin, "üzüntü verici ve yanlış bir kişisel yargı" oluşturduğu, ancak bunun görevden ayrılmayı gerektirmediği sonucuna vardı.
Karşılıklı rıza var
Kurulun açıklamasında, Strauss-Kahn’ın eski bir IMF çalışanıyla olan ilişkisinin, "Karşılıklı rızaya dayandığı, herhangi bir cinsel taciz içermediği" dile getirildi. Strauss-Kahn’ın eyleminin, iltimas ve yetkinin kötüye kullanılması gibi bir durum oluşturmadığı belirtildi. Kurulun açıklamasında, yapılan bu değerlendirme sonucu meselenin kapanmış kabul edileceği kaydedildi. IMF, dünyayı sarsan finans krizi sürerken bu konudaki çözüm çabalarında önder rolü oynamaya hazırlanıyor. IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun en kıdemli üyesi Shakour Shaalan, gazetecilere, bu olayın, IMF başkanı olarak Strauss-Kahn’in görevini etkili şekilde yerine getirmesini etkilemeyeceğini söyledi.
Karar hatası yaptım
Strauss-Kahn da açıklamasında, ilişkisini kastederek, "ciddi bir karar hatası yaptığını" kabul etti, ancak İcra Direktörleri Kurulu’nun değerlendirmesinde bir yetki suistimali olmadığını dile getirmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Strauss-Kahn, "Bu olaydan dolayı büyük üzüntü duyuyorum ve sorumluluğumu kabul ediyorum. Kuruldan, IMF personeli ve ailemden özür diledim" dedi.
Sevgilisi Nagy Londra’da
Strauss-Kahn ile ilişkiye giren eski IMF görevlisinin adının Piroska Nagy olduğu ve Nagy’nin, halen Londra’da Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nda çalıştığı, basında yer aldı. Strauss-Kahn’ın eşi Anne Sinclair, "Benim adıma, kocamın bir gecelik ilişkisini biz geride bıraktık ve yeni bir sayfa açtık" demişti.
Japonya yardımı yetersiz buldu
JAPONYA Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, hükümetin bankalar için hazırladığı yardım planında öngördüğü 2 trilyon yenlik yardımı 10 trilyon yene (106 milyar dolar) çıkarması gerektiğini söyledi. Yosano, "Şu anda 2 trilyon yen kullanabiliriz fakat bu muhtemelen yetersiz. Kullanırız ya da kullanmayız, masada en az 10 trilyon yenimiz olmalı" dedi. Japonya küresel finansal krizle mücadele için bankalardaki kamu fonlarına 2 trilyon yen enjekte edeceğini açıklamıştı. Japon bankaları küresel krizden daha az zarar görmüş olsa da son birkaç haftada hisselerde yaşanan kayıplar bilançoları tehdit eder hale geldi.
Paul Wolfowitz sevgilisini terfi ettirince işinden olmuştu
DÜNYA Bankası eski Başkanı Paul Wolfowitz için, kurumda çalışan sevgilisi Şaha Rıza’yı, mevki ve ücret acısından kayırarak kuralları çiğnediği gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. ’Aşk, maaş ve terfi’ skandalının patlak vermesinden sonra Dünya Bankası’nda oluşturulan komite, Wolfowitz’e görevi bırakması konusunda büyük baskı yapmıştı. Wolfowitz de çağrılara haftalarca direndikten sonra mayıs ayı sonunda istifasını vermek zorunda kalmıştı.
ABD krize karşı faizsiz bankacılığı inceleyecek
SUUDİ Arabistan’ı ziyaret eden ABD Hazine Bakanlığı’nın ikinci adamı, Müsteşar Robert Kimmitt, burada yaptığı açıklamalarda ABD yönetiminin, küresel finansal krizle mücadelede ne ölçüde yararlı olabileceğini belirlemek amacıyla İslami bankacılığı başlıca yönleriyle incelediğini belirtti. Türkiye’nin de katılımıyla Washington’da yapılacak G-20 zirvesinde önemli konuların ele alınacağı için gündeminin çok iyi hazırlanması gerektiğini belirten Kimmitt, "İslami bankacılığın gündemin bir maddesi olacağı konusunda emin değilim ancak bu, kamu ve özel sektörlerinde sık sık ele alınan bir konudur" dedi. G-20 grubunun da Suudi Arabistan, Türkiye ve Endonezya gibi Müslüman ülkeleri de içerdiğine işaret eden Kimmitt, "Bu ülkelerin temsilcileri, mevcut durumunun ışığında İslami bankacılıktecrübelerini sunabileceğini" de ifade etti.