Haberler

"İller Para Basıyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İller Bankası AŞ, 2012'nin 3. çeyreğinde, 2011'in aynı dönemine göre net karını yüzde 33,29 artırdı.

Duygu Can - İller Bankası AŞ, 2012'nin 3. çeyreğinde, 2011'in aynı dönemine göre net karını yüzde 33,29 artırarak, 264 milyon liraya yükseltti.

İller Bankası AŞ Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olduklarını anımsattı.

Bankanın, 2012'nin 3'üncü çeyreği itibarıyla, son 5 yıllık dönem esas alındığında toplam aktif büyüklük ve krediler, öz kaynaklarla net dönem karı açısından sektördeki yerini koruduğunu belirten Karaman, ödenmiş sermaye olarak da tüm bankacılık sektörü içinde birinci sıraya yükseldiği vurguladı.

Karaman, bu durumun kendileri ve çalışanlar açısından gurur kaynağı olduğunu dile getirerek, "Aynı zamanda sektördeki yerimizi istikrarlı şekilde korurken, bankanın karlılığında yakaladığımız istikrar, ortaklarımızın bankamıza güvenlerinin pekiştirilmesine katkı sağlamıştır" dedi.

İller Bankası'nın geçen yılın 3. çeyreğinde, 2011'in aynı dönemine göre net karını yüzde 33,29 artırarak 264 milyon liraya yükselttiğine dikkati çeken Karaman, kardaki artışın yerel yönetimlere daha fazla kaynak aktarımı anlamına geleceğini vurguladı.

Vergi sonrası dönem net kar oranındaki artışın faiz gelirlerindeki yüzde 22,85'lik ve faiz dışı gelirlerindeki yüzde 42,24'lük artıştan kaynaklandığını anlatan Karaman, şöyle devam etti:

"Faiz gelirlerindeki artış, bankanın yerel yönetimlere kullandırdığı kredilerin artarak alınan faiz gelirlerinin yükselmesi ve bankalar arası para piyasasından elde edilen faiz gelirlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Bankanın faiz dışı gelirlerindeki artış ise banka eliyle yürütülen faaliyetler ve kontrollük hizmetlerindeki gelir artışından ileri gelmektedir."

-"450-500 milyon lira ilave gelir"-

Karaman, faiz dışı gelirlerin, büyük kısmı personel giderlerinden oluşan faiz dışı giderleri karşılayamadığına işaret etti.

Faiz dışı gelirlerin personel giderlerini karşılama oranının, 2010 sonu itibarıyla yüzde 33 seviyelerinde yer aldığını belirten Karaman, şöyle devam etti:

"Oysa emsal grup bankalarda bu oran yüzde 90'lar civarındadır. 2011 sonunda ise bu oran yüzde 24 seviyesinde kalmıştır. Kaynak geliştirme faaliyetlerinin devreye girmesiyle, bankamızın faiz dışı gelirlerinde yıllık 450-500 milyon lira aralığında ilave gelir artışı sağlanması beklenmektedir. Bu durumda bankamızın karının Kasım 2012 ay sonu itibarıyla 264 milyon lira olduğu dikkate alındığında, sırf kaynak geliştirme gelirleriyle, bankacılık işlemlerinden elde ettiği tüm kar kadar ilave karlılık sağlayabileceği görülmektedir. Bu durum aynı zamanda personel giderlerinin diğer faaliyet gelirleriyle karşılanması üzerinde son derece pozitif etki yaratacaktır."

-Dinamik yapı korunacak-

Karaman, bankada toplam 2 bin 460 personelin çalıştığını, bunların bin 285'inin idari, 894'ünün teknik ve 279'unun işçi kadrosunda bulunduğunu söyledi.

Toplam rakamın bin 120'sinin Genel Müdürlük bünyesinde görev yaptığını ve bin 340'ının da 18 bölge müdürlüğünde hizmet verdiğini dile getiren Karaman, şunları kaydetti:

"2011'de AŞ olma süreciyle birlikte banka personelinden bir kısmı diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçerken bir kısmı da emekli olmuştur. Bankada boşalan personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla alınan uzman yardımcılarıyla bir taraftan çalışanların yaş ortalaması aşağıya çekilirken diğer taraftan da hedef kitleye genç ve dinamik kadroyla daha aktif hizmet verilmesi sağlanmıştır. İlerleyen yıllarda da yeni eleman alımlarıyla bankanın kadrolarının dinamik yapısı korunmaya çalışılacaktır."

Karaman, bundan sonraki dönemde gerek bankacılık açısından gerekse teknik açıdan çalışmalarını daha da hızlandırarak, yerel yönetimlere destek olmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close