İkinci İyi Yatırım Zirvesi
Endeavor Türkiye, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Angel Resources Institute tarafından Akbank ve Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen ikinci "İyi Yatırım Zirvesi" başladı.
Endeavor Türkiye, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Angel Resources Institute tarafından Akbank ve Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen ikinci "İyi Yatırım Zirvesi" başladı.
Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen yatırımcılarını, girişimcilerini, akademisyenleri ve üst düzey yöneticilerini İstanbul'da buluşturan Zirvenin açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt, girişimciliğin, ekonomik büyüme ve kalkınmanın en önemli bileşenlerinden olduğunu belirterek, "Dünyanın genel olarak bir durgunluk süreci yaşadığı bu günlerde, söz konusu süreçten çıkışta üretkenliği artıracak yeni teknolojiler ve istihdam yaratacak yeni işletmeler, belki de hiç olmadığı kadar, önem kazanıyor" dedi.
Mevcut konjonktürde, Türkiye'nin diğer bazı gelişmekte olan piyasa ekonomileriyle birlikte küresel ekonomideki gidişattan olumlu yönde bir ayrışma sergilediğini ifade eden Bayazıt, " Türkiye'nin bu fırsatı, girişimcilik bilinci yaratarak ve girişimciliğin desteklenmesi için gerekli altyapıyı oluşturarak, girişimci ve yatırımcı için uygun ortamı oluşturup, girişimciliği sürdürülebilir ekonomik büyümenin itici gücü haline getirmek için kullanması büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
Geçen son birkaç yıl içinde, Türkiye'de girişimcilik konusunda önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Bayazıt, şunları söyledi:
"Ancak bu konuda halen kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve üniversitelerin yapabileceği çok iş var. Türk toplumu gibi bilgiye, bilgi teknolojilerine ve yeniliğe açık, genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülkenin, bu kaynakları iyi değerlendirdiği takdirde küresel markalar yaratabileceğine tüm samimiyetimizle inanıyoruz."
İyi bir fikrin her zaman başarılı olacak diye bir kural olmadığını vurgulayan Bayazıt, iyi fikri hayata geçirecek iyi bir iş modeli ve bu modelin uygulama sürecinin çok önemli olduğunu belirtti.
Tam da bu aşamada melek yatırımcıların öneminin ortaya çıktığını aktaran Bayazıt, şunları kaydetti:
"Melek yatırımcılar erken aşamadaki girişimlere yalnızca sermaye sağlamıyor, bilgi ve tecrübeleri sayesinde girişimcilere mentorluk ederek, iyi iş fikirlerinin yüksek katma değer üreten işletmelere dönüşmesine destek oluyor. Bugüne kadar başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, genellikle yenilik odaklı ve erken aşamadaki birçok girişime finansal kaynak oluşturan melek yatırımcılık, Türkiye için henüz yeni bir kavram olsa da, hızlı bir biçimde yaygınlaşacaktır. Özellikle, son senelerde ortaya konulmaya çalışılan yeni teşvik politikaları, bu sürece büyük katkılar sağlayacak. Bu olumlu gelişim sürecinin başarıyla devam ettirilmesi halinde, melek yatırımcı sayısı hızla artacak, böylece ekonomide yenilikçiliği ve rekabeti geliştirecek yeni girişimlerin güçlü ve kalıcı biçimde hayata geçirilmesi olanağı artacak."
TÜSİAD olarak, Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen her türlü çalışma, oluşum ve etkinliği desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini belirten Bayazıt, şunları ifade etti:
"Ayrıca, 40 yıllık geçmişimizden biliyoruz ki, girişimcilik olgusu ve girişimciler, Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınmasında sürekli tetikleyici, yenilikçi roller üstlendiler. Bu anlayışla, TÜSİAD olarak üyelerimiz başta olmak üzere, iş dünyamızı oluşturan tüm kıymetli iş insanlarımızı, yeni girişimcileri destekleyerek, onları dünya ölçeğinde başarılarla Türkiye ekonomisine kazandırmak amacıyla girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmaya çağırıyoruz.
Türkiye'nin tüm potansiyel melek yatırımcılarını, girişimcileri desteklemeye ve girişimcilik ekosisteminin bir parçası olmaya davet ediyoruz. TÜSİAD'ın, başta
'Bu Gençlikte İş Var!' projesi olmak üzere, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı hedefleyen çalışmalarının yanında, melek yatırımcılık ile ilgili konular üzerinde de çalıştığını ve bu çalışmaları ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağımızı burada, bu vesileyle, ifade etmek isterim."
Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, böylesine önemli bir etkinliği desteklemekten dolayı mutlu olduklarını belirterek, "Bugün önümüzde yüksek bir büyüme potansiyeline sahip, bölgesel güç olma yolunda ilerleyen bir Türkiye var" dedi.
-"Girişimcilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var"-
Global ekonomideki güncel konuların sürdürülebilir büyümenin sağlanması, istihdamın yaratılması gibi konuların en öncelikli konulardan olduğunu ifade eden Gür, dünya ekonomisinin büyümeyi kalıcı kılacak, iş ve gelir yaratacak, istikrarı getirecek fikirlere, girişimcilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bugün istikrarı yakalamaya odaklı, hedefi ufku çok daha geniş bir Türkiye olduğunu belirten Gür, şunları aktardı:
"Ülkemiz kriz deneyimleri, yurt dışı tecrübesi yüksek her türlü konjoktüre rahatlıkla adapte olabilen belki de dünyadaki tek ülke girişimcilik açısından. Girişimcilerimiz bu saydığımız tecrübenin hepsine sahip. Ancak bu sahip olduğumuz potansiyeli daha iyi değerlendirmek, ülkemizi ilk on ekonomi arasına sokabilmek için girişimcilik kültürünün daha da yayılmasına, daha fazla girişimci yetiştirilmesine ve girişimciler için fırsatların artırılmasına yönelik çalışmaları hızlandırmak zorundayız."
Akbank olarak girişimciliğin ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelinde yer aldığına inandıklarına dikkati çeken Gür, " Ülkemizin geleceği için kritik öneme sahip girişimciliğin geliştirilmesi, sağlıklı bir yapıya kavuşturulması hepimize düşen bir görev" dedi.
Girişimcilere, KOBİ'lere daha uygun bir kredi desteği vermek üzere kendilerini bir hedef verdiklerini belirten Gür, şunları söyledi:
"Endeavor ile birlikte uzun süredir devam eden bir işbirlikteliğimiz var. Bu kapsamda uygun maliyetli, uzun vadeli yaklaşık 40 milyon liralık bir kredi havuzu oluşturduk. Şu anda Endeavor'un seçmiş olduğu girişimciler bu finansman imkanından faydalanıyorlar. Tabii sadece finansman desteği bununla sınırlı değil. Akbank olarak işini yeni kurmuş, ticari faaliyetine yeni başlamış girişimciler için avantajlı ürün ve hizmetler içeren Girişimci destek paketini hazırladık. Bu da Türkiye'de ilklerden bir tanesi. Bu paketin içinde özellikler 'Axess Businnes Girişimci' kart özellikle girişimcinin biraz daha önünü açan bir finansal enstrüman."
-"Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayalım"-
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise konuşmasında, Turkcell'in hikayesine bakıldığında başarılı bir girişimcilik hikayesi olduğunu ifade ederek,
"Tüm ürün ve çözümleri var olan girişimci ekosistemimizle birlikte geliştirip müşterilerimize sunar vaziyetteyiz" dedi.
Özyeğin Üniversitesi ile birlikte Türkiye'nin ilk hızlandırma programı Girişim Fabrikası'nda kurucu ortak olarak yer aldıklarını ifade eden Kocabaş, şunları söyledi:
"Oyun ve animasyon teknolojileri alanında kuluçka desteği veren ODTÜ Teknokent ATOM'da stratejik partner olarak yer alıyoruz. İTÜ Arı Çekirdek gibi yine bu alanda etkin birçok kuruluşla etkileşime büyük önem veriyoruz, buradaki genç start-upları Turkcell kaynaklarıyla desteklemeye, iş ortaklıkları geliştirmeye çalışıyoruz. Özellikle çekirdek sermaye ve mentoring/rehberlik yolun başındaki girişimciler için çok kritik. Geleceğin dünyasında Türkiye'nin yerini belirleyeceğine inandığımız tekno-ekonomik kalkınma düzeyi, bizlerin girişimcilere sağlayacağı desteklerle yükselecek. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyele inanıyor ve 'Gelin hep birlikte girişimcilik dalgasını yakalayalım, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayalım' diyoruz."
Muhabir: Ümit Çevik
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL