Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İkinci Çeyrek Büyümesi Beklentilerin Altında...

İkinci Çeyrek Büyümesi Beklentilerin Altında...
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, 2.çeyrek GSYH'daki artışın yüzde 2,9 ile piyasa beklentisi olan yüzde 3,3'ün altında kalmasıyla ilgili olarak, Merkez Bankası'nın yumuşak iniş senaryosunun büyüme rakamları üzerinde etkili...

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, 2. çeyrek GSYH'daki artışın yüzde 2,9 ile piyasa beklentisi olan yüzde 3,3'ün altında kalmasıyla ilgili olarak, Merkez Bankası'nın yumuşak iniş senaryosunun büyüme rakamları üzerinde etkili olmaya devam ettiğini belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan 2. çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Doğan, özellikle iç talepteki azalmanın büyüme rakamları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğuna dikkati çekti. Doğan "Net ihracatın büyümeye olan katkısı 5,6 puan. Bu durum ihracatın etkisi olmadan iç talep kaynaklı büyümenin negatif olduğunu gösteriyor. İhracatımızda en büyük paya sahip olan Avro Bölgesi'ndeki krize rağmen, ihracatın bu katkıyı sağlamış olması ve büyümede net ihracat etkisinin bu denli hissedilmesi ilerleyen yıllar için oldukça olumlu bir durum" yorumunda bulundu.

Açıklanan bu rakamlar ile yıl sonu büyüme hedefi olan yüzde 4'ün yakalanmasının zorlaştığını belirten Doğan sözlerine şöyle devam etti:

"Tahminen Türkiye'nin GSYH'sı bu yılın tamamında yüzde 3,5 ile yüzde 4,0 arasında büyüme sağlayacak. Fakat Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız tahvil alım süreci başlayacak ve Fed'den de beklenen yeni parasal genişleme (QE3) gelecek olursa, global likiditedeki artış, kurlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır. Bu durum net ihracatın büyüme üzerindeki etkisini sınırlayabilecek bir gelişme. Buna karşın düşük kur ve TCMB'nin faizlerde yapmak zorunda kalacağı bir indirim iç talepte yeniden hızlanma sağlayabilir. İç talepteki canlanmanın etkisinin daha fazla hissedileceği bu yeni koşullarda, GSYH'daki artışın önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yeniden artması beklenebilir. Yani Türkiye'de anormal bir durum söz konusu olmadığı sürece yılın son ayları ve 2013'ün ilk çeyreğinden itibaren büyüme yeniden hızlanabilir."

TÜİK tarafından ikinci çeyrek büyüme verilerine göre, Türkiye 2. çeyrekte yüzde 2,9 oranında büyüdü. Öte yandan temmuz ayı sanayi üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında arttı.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title