Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Ban: "Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 seviyesinde gelen büyüme rakamı, yüzde 3 seviyelerinde olan beklentilerimizi maalesef karşılayamadı" "3. ve 4. çeyreklerle birlikte öngörülen seviyelerin yakalanacağını ve yıl sonunda ekonomimizde yüzde 4'e.

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, yılın ikinci çeyreğindeki büyüme rakamı beklentileri karşılayamasa da 3. ve 4. çeyreklerle birlikte öngörülen seviyelerin yakalanacağını ve yıl sonunda ekonomide yüzde 4'e yakın bir büyüme sağlanacağını düşündüğünü bildirdi.

Ban, TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdüğünü belirten Ban, bu rakamın, yüzde 3 seviyelerinde olan beklentileri karşılamadığını ifade etti.

Büyüme rakamının beklentileri karşılayamamasının altında bazı nedenlerin olduğuna dikkati çeken Ban, bunlardan en önemlilerinin parasal sıkılaşma, makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisi şeklinde sıralanabileceğini bildirdi.

Rakamların ayrıntılarına bakıldığında yüzde 2,1'lik büyümenin büyük bir kısmının dış talep kaynaklı olduğu ve yurt içindeki yatırımların daraldığının ortaya çıktığını anlatan Ban, şunları kaydetti:

"Yani, özel sektör yatırımlarının daralıyor olması büyüme seviyesi üzerinde aşağı yönlü baskı meydana getiriyor. Yatırımların zayıflamasındaki ana etken olarak karşımıza faiz oranlarının olması gerekenden yüksek seviyelerde olması çıkıyor. Diğer taraftan, ikinci çeyrekte büyümeye en büyük katkıyı yüzde 5,5 ile ihracat yapmış olsa da özellikle Avrupa'nın yavaşlıyor olmasının yanında Ukrayna ve Irak bölgelerindeki gelişmeler ihracat konusunda temkinli olmamız gerektiğine işaret ediyor.

Yılın ikinci çeyreğindeki büyüme düzeyi beklentilerimizi karşılamamış olsa da 3. ve 4. çeyreklerle birlikte öngörülen seviyelerin yakalanacağını ve yıl sonunda ekonomimizde yüzde 4'e yakın bir büyüme sağlanacağını düşünüyorum." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title