Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ikby'de, Türk Mallarına Rağbet Artıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çarşı ve pazarları 2 yıl öncesine kadar Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerle dolu olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde, Türk mallarına talep giderek artıyor IKBY İthalat ve İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Abdullah: "Türk ürünleri, bölgeye giren ürünler arasında kalite açısından birincidir. Bunun böyle devam etmesini ve gelişmesini arzuluyoruz" "Bölgede faaliyet gösteren 2 bin 500 şirketin 950'si Türk. 2012'deki 22 milyar dolarlık ithalatımızın, 13 milyar dolarını Türkiye'den yaptık"

HAYRULLAH SARUHAN - Çarşı ve pazarları, 2 yıl öncesine kadar Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz mallarla dolu olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), Türk ürünlerine talep giderek artıyor.

IKBY İthalat ve İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye en kaliteli ürünlerin Türkiye'den geldiğini belirterek, "Gözlemlediğimiz kadarıyla Türk mallarına çok büyük bir rağbet var. Türk ürünleri, kalite açısından birincidir, bunun böyle devam etmesini ve daha da gelişmesini arzuluyoruz" dedi.

Kaliteli ürünleri ve hizmetleri nedeniyle Türk firmalarıyla çalışmayı tercih ettiklerini anlatan Abdullah, şunları söyledi:

"Kürt bölgesi, büyürken aynı zamanda Türkiye'nin de ekonomisini geliştiriyor. Türkiye'den gelen ürünlerin kalitesinin yüksek olması ve aynı zamanda Türkiye hükümetinin şirketlere sağladığı teşvikler, bu ilişkilerin gelişmesine büyük katkı yapıyor. Mesela Süleymaniye'de büyük bir iş merkezi açtık ve bu merkez, Türk firmalarına tahsis edildi. Bu noktada Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'na şükranlarımızı sunuyoruz. Ticari ilişkilerimizin gelişmesinde çok büyük katkıları oldu."

Abdullah, bölgeye yapılan ihracatta aslan payının, Türkiye'de olduğunu kaydederek, "Kürt bölgesinde faaliyet gösteren 2 bin 500 şirketin 950'si Türk şirketi. 2012 yılındaki 22 milyar dolarlık ithalatımızın, 13 milyar dolarını Türkiye'den yaptık" diye konuştu.

Daha fazla yatırım ve hizmet için Türk firmalarını, Kürt bölgesine beklediklerini bildiren Abdullah, "Birinci kalitede üretim yapan güçlü firmalara kapımız her zaman açıktır. Türk firmaları gelsin, ofis açıp, ticaret yapsın, yatırım yapsın. 5 milyon nüfusumuz var ancak ticari potansiyelimiz çok yüksek" ifadelerini kullandı.

-"Türk malı dedin mi akla kalite geliyor"

Süleymaniye'deki Büyük Çarşının vitrinlerini Türk malları süslüyor. Ziver Çarşısında 20 yıldır esnaflık yapan Şamal Heme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk malı dedin mi akla kalite geliyor. Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz malları da satıyorum. Müşterilerimiz, alım gücüne göre tercih yapıyor ancak onlar da biliyorlar ki Türk malı en kalitelisi. İyi mal almak isteyen, Türk mallarını tercih ediyor" dedi.

"Türk malından başka ürün satmıyorum"

Süleymaniye'nin en işlek caddesi Salim'de, tekstil ve mobilya dükkanı olan Akam Kerim Muhammed ise Türk mallarından başka ürün satmadığını ifade ederek, "Biz hem Türkiye'den mal alıyoruz hem de oradaki sistemi de burada uyguluyoruz. Sattığımız ev eşyalarının tamamı 2 yıl garantili ve satış sonrası hizmet de sunuyoruz. Kaliteli mal ve destek hizmeti alan müşterilerimiz oldukça memnun" görüşünü dile getirdi. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Ekonomi
title