İkb Bilim ve Teknoloji Ödülünü Unam Kazandı
İslam Kalkınma Bankası (İKB) 2015 Bilim ve Teknoloji Ödülü nanoteknoloji alanında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ne (UNAM) verildi.
İslam Kalkınma Bankası (İKB) 2015 Bilim ve Teknoloji Ödülü nanoteknoloji alanında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ne (UNAM) verildi.
Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Bayındır, 100 bin dolarlık ödülü İKB'nın 40.yıl Genel Kurulun toplandığı Mozambik Cumhuriyeti'nin başkenti Maputo'da, Cumhurbaşkanı Filipe Nyussi'nin elinden aldı.
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bayındır, ödülü almaktan Türkiye adına gurur duyduğunu belirterek, "UNAM'ın yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı uluslararası bir ödüle layık görülmesi, nanoteknoloji alanında geldiğimiz yer açısından önemlidir" dedi.
Bayındır, Türkiye'de bilim ve teknolojiye yeteri kadar yatırım yapıldığını ifade ederek "Fakat burada bir sorunumuz var. Yapılan yatırımların sürdürülebilirliği sağlanamadığından dolayı sonuca ulaşılması zorlaşıyor. Türkiye'nin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi en az 10 yıllık bilim ve teknoloji yol haritasının çıkartılıp, hızlı ve etkin şekilde bunun uygulanması gerekmektedir" diye konuştu.
Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemesi için yapılacak en kritik yatırımların, bilim ve teknolojiye alanında olması gerektiğini vurgulayan Bayındır, bu şekilde katma değeri yüksek ürünler üreterek ülkenin ekonomisine ciddi katkılar sağlanacağını ifade etti.
İKB'dan aldıkları ödül parasını, UNAM'ın İslam ülkeleriyle olan bilimsel iş birliklerinin artırılması için kullanacaklarını belirten Bayındır, şöyle devam etti:
"Merkezimizde çoğunluğu İslam ülkelerinden 13 farklı milletden araştırmacılarımız var. Önümüzdeki yıllarda bu sayının artırılması için çalışmalar yapacağız. Ülke olarak nanoteknoloji devrimini zamanında algıladık. Fakat gerekli yatırımları yapamadığımız için gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyoruz. Bizim sadece istediğimiz ABD, Güney Kore, Almanya ve İsrail gibi ülkelerde kritik teknoloji olarak desteklenen nanoteknolojinin ülkemizde hak ettiği ölçüde desteklenmesi."
İKB'nın 2015 İslam Ekonomisi Ödülü de Sudanlı Prof. Dr. Seif el-Din Ibrahim Tag el-Din'e verildi. Tag el-Din'in, İslam ekonomisinin gelişmesinde oynadığı önemli rolden dolayı söz konusu ödüle layık görüldüğü belirtildi. Tag el-Din'in ingilizce olarak kaleme aldığı İslami finansı anlatan "Maqasid Foundation of Market Economics" kitabı dünyanın birçok üniversitesinde ve akademik kuruluşlarda ders kitabı olarak okutuluyor. Tag el-Din'in aynı zamanda hükümetlere ve İslami bankalara danışmanlık servisi veriyor ve İngiltere'nin en iyi üniversitelerde İslam ekonomisinin tanınması için çalışmalar yapıyor.