Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

İhracat 127 Milyar Doları Aştı

İhracat 127 Milyar Doları Aştı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) Verilerine Göre, Türkiye'nin 2008 Yılı Temmuz Ayı İhracatı Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre, Yüzde 38.77 Artarak, 12 Milyar 268 Milyon Dolara Yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2008 yılı temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 38.77 artarak, 12 milyar 268 milyon dolara yükseldi.

Ocak-temmuz dönemi ihracatı ise yüzde 36.51 artışla 79 milyar 424 milyon dolara ulaştı. Son bir yıllık ihracat da yüzde 30.90 artışla, 127 milyar 207 milyon dolar olarak gerçekleşti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, ihracat bu hızla artarsa dış ticaret açığının 20-30 yılda kendiliğinden kapabileceğini hesapladı. Ancak, değerli TL ile bunun mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Tüzmen, "Türkiye’nin ihracatı 125 milyar dolar ise Merkez Bankası’nın 140-160 milyar dolar rezerv tutması lazım. Bu işler 75 milyar dolarla olmaz" dedi. Enflasyon hedefinin tutmaması nedeniyle yine Merkez Bankası’na yüklenen Tüzmen, "Yapılması gereken rezerv miktarını artırıp iç piyasaya YTL vermek" dedi. Değerli YTL nedeniyle ihracatın ithalatı karşılama oranın gittikçe düştüğüne dikkat çeken Tüzmen, "Ocakta ithlatın ihracatı karşılaması yüzde 65.4, Ocak-temmuz döneminde ise yüzde 64.3 düzeyine düştü. Bu oranın yüzde 60 altına düşmesi tehlikeli" diye konuştu. Tüzmen, bunu azaltmak için YTL’nin normal değerine doğru bırakılmasını önerdi.

Yeni senaryo ’üretim’

TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise, cari açığın Türkiye’nin en sıkıntılı gündemi olmaya devam ettiğini belirten TİM Başkanı Oğuz Satıcı, şunları söyledi: "Yüksek faiz-düşük kur politikasından son 3 ayda birileri yüzde 30 kár elde etti. Bu Türkiye’nin ihracatçısının cebinden çalınmış paradır. Bundan 7 yıl önce Türkiye’nin krizden çıkması nedeniyle kaynağa ihtiyacı vardı. Bu nedenle de yüksek faize gereksinim duyuyordu. Ama artık bu zorunluluk yok, artık dünyada kimse yüksek faize gelmiyor. Yeni bir senaryo yazmak lazım, bu da üretim olmalı."

Otomotiv 15.9 milyar doları aştı, 7 ayda 2006 yılını geçti

TEMMUZ ayında da 2 milyar 475 milyon dolar ihracatla liderliğini sürdürdü. Otomotivi 2 milyar 247 milyon dolarla demir-çelik ve 1 milyar 511 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi. Bu arada otomotiv sektörü, 7 aylık ihracatı ile 2006 yılının tamamında gerçekleştirilen ihracatı geçti. Sektör, bu yılın ocak-temmuz döneminde ihracatını yüzde 40.9 artırarak 15 milyar 936 milyon dolara ulaştı. 2006 yılında sektörün ihracatı ise 14 milyar 875 milyon dolardı. Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) verilerine göre, ihracat kalemleri arasında 5 milyar 333 milyon dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı. Bunu otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi. En fazla ihracat artışı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yaşanırken, bunu çekiciler takip etti. Sektör, yılın ilk yarısında 13 serbest bölgenin yanı sıra 167 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title