Haberler

İhkib, Eximbank ve Kgf İş Birliği Protokolü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF), küresel ve bölgesel sorunlar nedeniyle yeni açılımlara yönelen hazır giyim ihracatçısını desteklemek amacıyla iş birliği yaptı.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF), küresel ve bölgesel sorunlar nedeniyle yeni açılımlara yönelen hazır giyim ihracatçısını desteklemek amacıyla iş birliği yaptı.

Küçük ve orta ölçekli hazır giyim üreticilerinin ihracat potansiyeli ve performansını artırmak amacıyla finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını öngören "İHKİB Eximbank KGF İş birliği Protokolü", İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli'nin katılımıyla imzalandı.

Söz konusu protokole göre Eximbank, ihracatı geliştirmek için KOBİ niteliğindeki hazır giyim ihracatçısı işletmelere kullandırılmak üzere KGF'ye 100 milyon lira ilave kefalet limiti verecek.

200 bin ile 2 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren şirketlerin kullanabileceği KGF kefalet limiti, firma başına maksimum 2 milyon lira olacak.

Hikmet Tanrıverdi, imza töreninde yaptığı konuşmada, rakip ülkelerin hemen hepsinde işveren üzerindeki istihdam maliyetlerinin Türkiye'nin altında seyrettiğini söyledi.

İşletmeler için zaten ciddi sıkıntılardan biri olan kıdem tazminatı ödemelerinin ücretlerdeki artışlarla beraber özellikle KOBİ niteliğindeki firmalar için daha ağır bir yük haline geldiğini aktaran Tanrıverdi, "Üretim maliyetlerindeki artışın yanı sıra başta Rusya olmak üzere komşularımızla yaşadığımız sorunlar nedeniyle çok dikkatli olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Tanrıverdi, 200 bin dolar ile 2 milyon dolar arasında ihracat yapan küçük ve orta ölçekli işletme durumundaki üyeleri için sağladıkları finansman desteğine bu girişimlerinin bir ürünü diyebileceklerini aktararak şunları kaydetti:

"Bugün imzaladığımız protokolle Türk Eximbank, İHKİB üyesi küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılmak üzere KGF'ye 100 milyon liralık ilave kefalet limiti veriyor. Bu kategoriye giren 2 bin 13 firmamız geçen yıl 1 milyar 724 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu firmalarımızın önemli kısmı finansmana erişimde sıkıntı yaşayabiliyor. Bankalara göre daha esnek olan KGF teminatı sayesinde finansman sıkıntısı çeken söz konusu üyelerimiz yıllık ihracatlarını 2-3 katına çıkarabilecekler. Böylece diğer sektör ve firmalara da örnek oluşturabileceğimize inanıyorum. Bu örnek çalışmayı daha da genişletmek için hükümetimize ve ekonomi yönetime sunmayı planlıyoruz."

"İlk etapta 100 civarında firmanın bu krediden faydalanabileceğini tahmin ediyorum"

Hikmet Tanrıverdi, finansman kullanımında zorlanan firmaların evraklarını teslim ettikten sonra 2-4 hafta içinde krediyi kullanabileceklerinin altını çizerek bürokrasiyi de minimum seviyeye indirdiklerini söyledi.

KGF'nin hazır giyimde çok fazla kullanılmadığına işaret eden Tanrıverdi, şimdi hızlı bir şekilde kullanılmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

Tanrıverdi, daha önce ihracatçılar olarak en büyük sorunlarının başında Eximbank'tan kaynak kullanımının geldiğini anımsatarak, "Genel müdürümüz göreve geldiğinden beri Eximbank ne TİM'in sorun listesinde, ne de bizim ihracatçıların sorun listesinde yer alıyor" dedi.

Konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tanrıverdi, normalde KOBİ'lerin bankalardan kredi alacakları zaman bunun 2-3 ayı bulabildiğini ifade etti.

Bankaların bazen firmaları daha başından kabul etmediğine dikkati çeken Tanrıverdi, bu protokolle firmaların daha detaylı inceleneceğinin altını çizdi.

Tanrıverdi, söz konusu protokolle iflas erteleme gibi zorda olan firmalara destek olunup olunmayacağının sorulması üzerine, "İflas erteleme isteyen Leke Jeans kendi özelinde yaptığı işten dolayı değil, gayrimenkul piyasasındaki işlerinden dolayı bu sıkıntıyı yaşadı. Hazır giyim ihracatçısı olup da iflas erteleme alan pek yok gibi" cevabını verdi.

Söz konusu protokolden kaç firmanın yararlanabileceğinin sorulması üzerine Tanrıverdi, ilk etapta 100 civarında firmanın bu krediden faydalanabileceğini tahmin ettiğini bildirdi.

Tanrıverdi, Rusya pazarına ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi:

"Uçak krizi yaş sebze ve meyveyi etkiledi. Bizi de geçici olarak etkiledi. Gümrüklerde ilk etapta bir hareketlilik oldu ama bir şekilde mallar gidiyor. Asıl sıkıntı Rusya ekonomisinin bozuk olması. Yani şu anda para birimindeki devalüasyondan, petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan, yani o bölgede yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı pazarda talep yok. Ekonomi Bakanlığına o bölgede çalışan firmalarımız için yaptığımız bir liste vardı, ilettik. Ona göre değerlendirme yapacaklar. ya finansman desteği ya da o firmalara başka destekler sağlayacaklar. Kamu borçları varsa onların biraz daha ileri atılması gibi bir takım taleplerimiz de vardı. Şu anda bakanlık konuyu değerlendiriyor."

"KOBİ'lere pozitif ayrımcılık uyguluyoruz"

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ise KOBİ'lere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını söyledi.

İhracatçılara geçen yıl 20 milyar doları nakti kredi, 10 milyar doları sigorta imkanı olmak üzere 30 milyar doların üzerinde finansman desteği sağladıkları bilgisini veren Kaplan, kredi kullanan 5 bin 720 firmanın yüzde 76'sının KOBİ niteliğinde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Türk Eximbank olarak hedefimiz, ihracat yapan KOBİ'leri desteklemek olduğu kadar potansiyele sahip ancak kaynak yetersizliği çeken KOBİ'lerin de ihracata yönelmelerini sağlamak. Bu çerçevede KOBİ'lere tüm nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası programlarımız kapsamında öncelik tanıyarak, taleplerini en kısa zamanda karşılamaya çalışıyoruz. KGF kefaleti ile başvuran İHKİB üyeleri Eximbank'ın diğer kısa, orta ve uzun vadeli kredi programlarından da öncelikli olarak yararlanacaklar. İlaveten KOBİ'lere özel tasarladığımız kredi programlarımız bulunuyor."

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli de KGF'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Bugün yapılan protokolle Eximbank'tan kredi kullanacak KOBİ'lere yüzde 100 kefil olacaklarını aktaran Gergerli, bugüne kadar 16 bini aşkın KOBİ'ye kefalet verdiklerini ve 3 milyar lira civarında bir kredi hacmine ulaştıklarını söyledi.

Gergerli, normalde yüzde 2 komisyon ile işlem yaptıklarını ancak bu protokolle yüzde 1,5 üzerinden işlem yapacaklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close