Hulusi Şentürk'ten Test Merkezi Müjdesi
Türk Stantandartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa'da yapılacak olan otomotiv test merkezinin Avrupa'da sabit hızda ikinci yüksek hızlı test merkezi olacağını belirterek, "Aksilik olmazsa bu yıl içinde proje ihaleleri tamamlanmış olacak.
Türk Stantandartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa'da yapılacak olan otomotiv test merkezinin Avrupa'da sabit hızda ikinci yüksek hızlı test merkezi olacağını belirterek, "Aksilik olmazsa bu yıl içinde proje ihaleleri tamamlanmış olacak. Çivi çakmaya başlayacağız. Artık geri dönüş yok. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Bundan sonrası takvim yapraklarını sayacağımız bir süreçtir" dedi.
Bursa'da açıklamalarda bulunan TSE Genel Başkanı Hulusi Şentürk, otomotiv test merkezi süreci konusunda her katıldığı toplantıda çok sayıda soru aldığını belirtti. Açıklamaları dışında test merkezi ile ilgili başka soru almayacağını söyleyen Şentürk, "Soru istemiyorum, bıktım. Tarih deniliyor. ya arkadaş hangi tarihten bahsediyorsunuz gözünüzü seveyim. İşte bir arazi tahsis edildi. Her şey yolunda, derken bir baktık ki arazinin bir bölümü tarım arazisi çıktı. Bunu tarım arazisinde bunu yapamazsınız. Tarım arazisini dışarıda bırakıyorsunuz. Böyle olunca yeni arazi ihtiyacı çıktı. Bu da süreleri uzatıyor. Tarım arazisi olan yerlerde zemin etütleri yapmıştık. Şimdi arazi değişince zemin etütleri boşa gitti. Büyütülen alanlara doğru zemin etütleri yaptık" ifadelerini kullandı.
Tesisin ne kadar mal olacağı konusunda net bir rakam verilemeyeceğini dile getiren Şentürk, "120-150 milyon dolara mal olacağını söylüyoruz. Net rakam veremeyiz. Plan biter, proje biter. Tüm detaylar ortaya çıkar. O zaman söyleriz. En az ilk başta 150 teknik eleman çalışacak. İdari personelle bu sayı 250'ye çıkacak. Türkiye'de bu test merkezi sadece otomotiv sektörüne hizmet etmeyecek. Birçok sektöre hizmet edecek. Dolayısıyla bakarsınız çok büyük istihdam sayılarına ulaşabiliriz" diye konuştu.
TEST MERKEZİNİN BİR UCUNDAN BİR UCU 2.7 KİLOMETRE
Test merkezinin bur ucundan ucunun 2.7 kilometre olduğunu ifade eden Şentürk, "Çocuk oyuncağından bahsetmiyorum. Bir mahalleden de büyük bir alan. Neredeyse ilçe sayılabilecek kadar büyük bir alandan bahsediyorum. Yaklaşık 3 kilometre boyunca, 1 kilometre eninde olan bir alandan bahsediyoruz. İçinde birçok bölümler olacak. 'Peki tam ne olacak?' deniliyor. Tam olacağı proje ihalesi bitince netleşecek. O yüzden net rakamları o zaman vereceğiz" ifadelerini kullandı.
"6 AYDA GELİNEN AŞAMA REKORDUR"
Geçen mayıs ayında genel kurulda konuşmaya çıkarken arazinin Maliye Bakanlığı TSE'ye tahsis kararı çıktığını kürsüde söylediğini hatırlatan Şentürk, "Ama daha yazılı bir şey yok. O gün karar vermişler. Arkasından yazı yazıldı, haziran ayında. Ot bedelleri çıktı. Temmuz sonunda arazinin tapuları elimize geçti. 6 ayda iddia ediyorum, Türkiye'de bu kadar bir arazide hiçbir kurumun gösteremeyeceği hızla neleri yaptık. Zemin etütlerini yaptık. Zemin etütlerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda alanın hava fotoğrafı bile yoktu. Bunu çıkarttık. İl Özel İdaresi bunları onayladı. Şu an haritası olmayan alanın haritası, TSE tarafından çıkarıldı. Plan alanları net olarak çizildi. Bu iş hızlı olsun diye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Bakanımız da devreye girerek bu planların onaylanması sürecini üzerine aldı. Şu anda planları teslim ettik. Önümüzdeki günlerde planın onaylanmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz bir askı süresi var. Birkaç ay içinde bunların sonuçlanmasını bekliyoruz. Olağanüstü bir şey olmazsa" dedi.
"BU YIL ÇİVİ ÇAKILMAYA BAŞLANMIŞ OLACAK"
"Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Devasa bir test merkezi. 25 yıldır hayal olan test merkezini yapıyoruz" diyen Şentürk, projenin artık ete kemiğe büründüğünü ifade ederek, "Aksilik olmazsa bu yıl içinde proje ihaleleri tamamlanmış olacak. Yani çivi çakılmaya başlanmış olacak. Arkasından da peyderpey. Şunu da söyleyeyim. Test merkezi 2 sene sonra biter mi? 2 sene sonra hizmete girer ama bitmesi... Hiç bitmeyecek arkadaşlar. Sürekli modüllerin entegre edilmesiyle buranın sürekli büyümesi lazım. Bahsettiğimiz bu 120-150 milyon dolar ilk yatırım maliyeti. Örneğin Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu EMC ve rüzgar tünel test merkezine gerçekten sahip olmamız gerekirse sadece buna lazım olan para 200 milyon dolar. Bunlar hesabın içinde yok. Bunlar önümüzdeki senelerde. Bunlar kurumlar ve sektörle yapılan görüşmelerden sonra önümüzdeki senelerde yapılabilir. Yoksa herhalde hiç kimse TSE'nin buraya tek başına 500 milyon dolar yatırmasını beklemiyor. Bizim öyle etimiz budumuz yok. Biz zaten gücümüzün ötesinde bir gücü yüklendik burada. Türk sanayisinin geleceği için. Gerçekten çok hızlı hareket edildi" şeklinde konuştu.
"GERİ DÖNÜŞ ARTIK YOK"
6 ayda haritası bile olmayan bir alanın plan taslağının hazırlanma aşamasına geldiği ile ilgili Türkiye'de kimsenin kimse örnek gösteremeyeceğini ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:
"Bu benim başarım değil. Yerel yöneticilerimizin ve milletvekillerinin başarısı ama gecikme diye bir şey yok. Tam tersi olması gerekenden daha hızlı bir şekilde mesafe kat edildi. Ümit ediyorum, en kısa sürede nihai sonuca ulaşacağız ama burada 'efendim 3-5 ay gecikiyormuş?' sorusunu şöyle sormamız lazım. 25 yıldır niçin bu soruyu sormadın. 25 yıldır adı bile konmamış bir proje, bugün artık ete kemiğe bürünmeye başlamışsa 3-5 ayın hesabını yapmamız gerekiyor. Bunların hiçbirisi bizden kaynaklanmıyor. Biz bölgeye de sıkıntı vermeyecek çözümler içindeyiz. Yoksa başka çözümler de bulabiliriz. Bursa otomotiv sektörü ile entegre olabilecek bir çözümün peşinde olduk ve başardık. Buradan sonrası takvim yapraklarını sayacağımızı sayacağımız bir süreçtir. Bunun geri dönüşü yok."
AVRUPA'NIN 2. YÜKSEK HIZ TEST MERKEZİ
Test merkezinin Avrupa'da sabit hızda testin yapılacağı ikinci tesis olacağını kaydeden Şentürk, "Dönüş hızınız neyse tüm hızınız orada sabitlenmek zorunda. Bu sabit hızla testin yapılması lazım. Biz de 160 kilometreye çıkabilirsek bunun iyi olacağını düşündük. Tüm hesapları buna göre ayarladık. Nasıl olsa parayı TSE ödüyor diye otomotiv sektörümüz çok uyanık çıktı. Arkadaşları kafaya aldılar. ve bu proje 260 km/saat sabit hıza çıktı. Bu ne demek biliyor musunuz ? Bu hıza çıkabilen Avrupa'da bir test merkezi yok. Burası ikinci yüksek hız test merkezi olacak. Gelişi güzel bir test merkezi yapmıyoruz Bursa'ya. Saatte 260 km/s hızla testin yapılacağı bir merkez. O yüzden proje çok büyüdü. O yüzden kimi öngörülemeyen gelişmeler oldu ama bu da yapmışken bir kere yapalım mantığıyla baktığımızda gerçekten ihtiyaçtı. Arkadaşlar ısrar edince sektör de ısrar edince biz de evet demek zorunda kaldık. Yapılacak olan test merkezi, Avrupa'da sabit hızda ikinci sıradaki test merkezi olacak. Bu anlamıyla Türkiye'nin ve bölgenin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak bir merkez olacak. Bu merkezle ilgili başta, 'TSE bu işi yapamaz, orası olmaz' diye sağda solanlar konuşanlar da projenin yeni hali karşısında tüm görüşlerini geri çektiler. Tüm desteklerini bize verdiler" açıklamalarında bulundu. - BURSA