Hükümet, Turizme Destek İçin Otellerin Kiralama Sürelerini Uzattı
Turizm sektöründeki yükselişi sürdürmek isteyen hükümet, turizm bölgelerinde otellerin kiralama süresini 49 yıl daha uzatacak. Hükümet, yatırımcılara işletmeyi satın alma fırsatı da sunacak.
Hükümetin turizm sektörü için başlattığı seferberlik yeni desteklerle sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım; dün turizm bölgelerinde yapılan otel işletmelerine önemli bir müjde verdi. 8. Cumhurbaşkanı Rahmetli Turgut Özal döneminde başlatılan kiralama yönteminin önemine dikkat çeken Başbakan Yıldırım, "O dönem sahillerde üst kullanım hakkı ile 49 yıllığına verildi. O günden bugüne zaman geçti, süre azaldı. Bu sefer, 'acaba bu süre dolunca biz ne yapacağız, elimizden mi alacaklar, devam edecek miyiz?' Bilmiyorlar, dolayısıyla yatırım yapmıyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar, böyle bekliyorlar" dedi.
İSTEYEN SATIN ALABİLECEK
Bu durumun turizme ve ekonomiye zarar verdiğini belirten Yıldırım, belirsizliği ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırdıklarını açıkladı. Yıldırım, şunları kaydetti: "Yani başa alıyoruz, 49 yıla tekrar çıkarıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek. 'Ben kira olarak uzatmıyorum, satın almak istiyorum' derse alabilecek."
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık; yaşanan gelişmeyi çok olumlu karşıladıklarını dile getirerek; "Bu bizim beklediğimiz bir gelişmeydi. Şuanda bu konu Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor" diye konuştu.
500 TESİS FAYDALANACAK
"Bu uygulama sektör için yeni bir moral olacak" diyen Ayık, farklı kurumlardan sözleşme yapılmış işletmeler olduğu bilgisini paylaştı. Ayık; "Orman, Maliye, Kültür ve Turizm bakanlıkları üzerinden yapılan tahsisler var. Dolayısıyla bunlarla ilgili bizde bir çalışma yapıyoruz. Benim bildiğim kadarıyla süresi dolmuş çok az sayıda işletme var. Bu kurumların hepsinden belki bir iki tane. Ama kültür turizm bakanlığı üzerinden verilenlerden henüz süresi biten yok. Süresi çok az kalanlar var" dedi. İlk görünüşte 500 işletmenin bu uygulamadan faydalanacak gibi göründüğünü aktaran Ayık; kapsam genişleyince bu sayınında artacağını belirtti.
ÇARKI DÖNDÜRÜR
Türkiye genelinde bu konuda 509 tane sorunlu tesis olduğu bilgisini paylaşan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise "Bu kararla sadece 509 tesis çözüme ulaşmadı; Türkiye ekonomisine ciddi bir destek verilmiş oldu. Listeye baktığımızda iki tanesinin süresi hemen hemen bitmiş. Burada 21 yıla yakın olan tesislerle beraber en çok tesisin 16 ile 20 yıl arasında yoğunlaştığını görüyoruz" dedi. İşler, Türkiye'de tahsisli olan tesislere süreleri dolduğu için bankaların kredi vermediğine ve bu tesislerin kendilerini yenileyemediğine dikkati çekti.