Hükümet 'Kart Borcu'na Dokunamadı, 'Kredi Ver Maddesi' BDDK'dan Döndü
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kredi Kartı Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Konusunda Bankaları Zorlayamayacaklarını Belirtti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bankaları zorlayamayacaklarını belirtti.
Çağlayan, "Bankaları zorlayıcı hüküm için yola çıktım. BDDK ve Merkez Bankası’yla görüştükten sonra vazgeçtim. Kredi müşterisine hangi banka, ’Tipini beğenmedim, saçını beğenmedim’ der. Kanunlarda zorlayıcı hüküm koyamazsınız" dedi.
KREDİ kartı borçlarının yapılandırılması konusunda bankaları zorlayıcı düzenlemeler yapamayacaklarını söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Bankalara ’Bunu yapacaksın, kaldıracaksın, edeceksiniz, yapmazsan seni asarız, keseriz’ diyemeyiz. Bankacılıkta serbest piyasa koşulları geçerli" dedi. Kamuoyunda "sicil affı" olarak adlandırılan ve altı ay içinde borcunu ödeyen veya takvime bağlayanların Merkez Bankası’ndaki sicillerinin silinmesini öngören tasarı dün TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi.
Çağlayan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasını içeren yasa tasarısıyla ilgili soru ve eleştirileri yanıtladı. Bankaların müşterilerine kredi vermemesi durumunda, gerekçe göstermek zorunda olmadığına dikkati çeken Çağlayan, "Kredi almak için giden müşteriye, hangi banka, ’Ben senin tipini beğenmedim, saçını beğenmedim, siciline baktım, sicilinden dolayı vermiyorum’ der. Bu bir etik davranıştır. Kanunlarda zorlayıcı hüküm koyamazsınız" dedi. Çağlayan, kendisinin de tasarıyı hazırlarken, bankalara zorlayıcı hüküm koymak için yola çıktığını ancak, Merkez Bankası ve BDDK ile yaptığı görüşmeler sonucunda böyle bir düzenlemenin yapılamayacağı kararına vardıklarını bildirdi.
2003’ten farkı
"Tasarının, 2003’de yapılan sicil affı düzenlemesinden ne farkı var?" sorusunu da yanıtlayan Çağlayan, "Yeni yapılan düzenlemenin, 2003’ten dünyalar kadar farkı var. 2003’teki kanun yürürlüğe girmeden evvel ve o kanun çıktıktan sonraki 3 ay içinde borçlarını ödeyenlerin kayıtlarını, Merkez Bankası siliyordu. O günkü kanun 25 Aralık 2003 tarihinde çıktı. 25 Mart 2004’te yürürlüğü sona erdi. Bizim bu düzenlememiz ise 25 Mart 2004’ten alıyor, tasarıda teklif edilen süre, 6 ay, bunu da koyduğumuz zaman süre, 2009’un 6-7-8’inci ayına kadar çıkıyor" dedi.
Şahsi limitlendirme
Çağlayan, Ekonomik Koordinasyon Kurulunda, karşılıksız çekler, çeklerin vadesi ve rıza dışındaki istismarı ortadan kaldırmaya yönelik teknik çalışma başlattıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu çalışma da kredi kartlarıyla ilgili çalışmalarımız da söz konusudur. Kredi kartlarında şahsa limitlendirme üzerinde duruyoruz. Kredi kartlarının yapılandırılmasıyla ilgili 2006 yılında çıkan kanundan, o tarihteki kredi kartlarının sadece yüzde 27’si yeniden yapılandırma müracaatı yapmış. Şu anda 42 milyon kredi kartı olduğu söyleniyor. 42 milyon kredi kartının yüzde 50’si aktif. Her birimizin cebinde 3’er, 5’er tane kredi kartı var. Bu, tedbirlerin bir tanesidir. Diğer konularla ilgili teknik çalışmalar devam ediyor."
Sicil Affı ne getiriyor
TASARI yasalaşırsa, karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi kartları borçlarını yasanın yürürlülük tarihinden önce veya yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yapılandıran ya da ödeyenler, borcun tamamının ödenmesini takiben Merkez Bankası tarafından oluşturulan kara listeden çıkartılacak Sicil affı sonrası, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak.
Yılbaşında kartla 661 milyon TL harcadık
BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM), 30-31 Aralık 2008 döneminde, kredi kartlarıyla 661 milyon 273 bin 820 TL tutarında harcama yapıldığını duyurdu. 2007 yılının aynı tarihleri ile karşılaştırıldığında kredi kartı işlemlerinin cirosunda yüzde 18 artış olduğu belirtildi. BKM’nin verileri şöyle:
30-31 Aralık 2008 döneminde kredi kartı cirosundan en büyük payı 207 milyon 190 bin 804 TL’lik ciro ile market, alışveriş merkezleri, giyim ve aksesuar alışverişlerini kapsayan perakende sektörü aldı.
İkinci sırayı ise turizm sektörü aldı. Bu tarihlerde, yakıt giderlerini, araç kiralamayı, konaklamayı, yılbaşı turlarını, uçak biletlerini, içkili eğlence mekanları harcamasını kapsayan yılbaşı eğlence tutarı 111 milyon 157 bin 776 TL’yi buldu.
Telekomünikasyon sektörü ise 86 milyon 123 bin TL ciro ile üçüncü sırada yer aldı. Böylelikle cirodan en büyük payı alan ilk üç sektör, toplam cironun yarısına yaklaştı.
Yılın son günlerinde kredi kartı ile yapılan harcamalarda cironun en çok artış gösterdiği sektör yine sigorta oldu. 30-31 Aralık 2008 dönemi bir önceki hafta olan 23-24 Aralık 2008 dönemi ile karşılaştırıldığında sigorta sektörünün cirosu yüzde 128 arttı.