Haberler

Hsbc Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu Açıklaması

Hsbc Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu Açıklaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, 2013 yılında büyümenin yüzde 4,4 seviyelerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, 2013 yılında büyümenin yüzde 4,4 seviyelerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

HSBC Portföy Yönetimi'nin ocak ayı aylık yatırım bülteninde 2013 yılına ilişkin beklentilerini paylaşan Çakıroğlu, 2012' yılına ilişkin büyüme beklentilerinin yüzde 2,9 seviyesinde bulunduğunu belirterek, "Ekonomik aktivitenin 2013 ile birlikte (gerek Merkez Bankası'nın büyüme odaklı genişlemeci para politikalarına ve gerekse iç talepte beklediğimiz canlanmaya da bağlı olarak) hız kazanmasını ve büyümenin hükümetin yüzde 4'lük hedefinin üzerinde yüzde 4,4 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

-Enflasyon-

Yüzde 6,2'lik yıl sonu TÜFE'nin açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçildiği 2006 yılından bu yana ki en iyi gerçekleşme olduğuna dikkati çeken Çakıroğlu, "Bunda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki mevsimselliğin altındaki gerçekleşmeler ile Türk Lirası'ndaki ılımlı seyir etkili oldu" değerlendirmesinde bulundu.

TÜFE'de görülen olumlu seyrin çekirdek enflasyon göstergelerine de büyük oranda yansıdığını ve Merkez Bankası'nın (MB) para politikası uygulamalarında referans olarak kullandığı H ve I endekslerinin 2012 yılını sırasıyla yüzde 6,5 ve yüzde 5,8 seviyelerinde tamamladığına değinen Çakıroğlu, 2013 yılına ilişkin enflasyon beklentileri ile ilgili olarak şunları aktardı:

"İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki ılımlı seyrin önümüzdeki dönemde devam edip etmeyeceğine ilişkin belirsizlikler kadar petrol fiyatları da 2013 yılına girilirken, enflasyona ilişkin riskleri artıran temel faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Bunlara ek olarak hükümetin otomatik vergi ayarlamaları da enflasyon üzerinde baskı yaratabilecek bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor. Sonuç olarak, enflasyonun 2013 yılı boyunca yüzde 6,0-7,5 aralığında hareket edeceğini ve yılı yüzde 6,8 seviyelerinde tamamlayacağını tahmin ediyoruz."

-Cari açık-

Ekonomik aktivitedeki canlanma emarelerinin ve geçen senenin baz etkisinin ortadan kalkacak olmasına da bağlı olarak 12 aylık kümülatif cari açığın gelecek dönemde kademeli olarak artma eğilimine gireceğini düşündüklerini aktaran Çakıroğlu, " Bununla birlikte, cari açığın 2012'de GSYİH'nın yüzde 6,4'u seviyelerinde gerçekleşeceğini, iç talepteki toparlanmaya bağlı olarak da 2013'te yüzde 7,6 seviyelerine yükseleceğini öngörüyoruz" dedi.

-Para Politikası-

Merkez Bankası'nın gelecek dönemdeki politikalarına ilişkin olarak Çakıroğlu, gecelik borçlanma faizinde bir indirim olasılığının hala gündemde olabileceği düşündüklerini ve indirimin ancak TL'nin aşırı değer kazanması durumunda gerçekleşebileceği görüşünde olduklarını söyledi.

Çakıroğlu, "Bu bağlamda piyasaların aralık ayı verileriyle birlikte yükselmesi beklenen cari açığa vereceği tepkinin de önemli olacağını hatırlatalım" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın çok araçlı ve çok amaçlı para politikasını 2013 yılında da sürdüreceğini düşündüklerini belirten Çakıroğlu, şunları aktardı:

"Merkez Bankası'nın çok araçlı ve çok amaçlı para politikasını 2013 yılında da sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda politika faizlerine ek olarak, zorunlu karşılık oranlarını ve rezerv opsiyon mekanizmasını aktif olarak kullanmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz."

Bununla birlikte Banka'nın para politikası kararlarının, ekonomik aktivitedeki gelişmeler, Türk Lira'sının seyri ve enflasyon tarafındaki gelişmelere bağlı olacağı kanaatinde olduklarını bildiren Çakıroğlu, "Sermaye akımlarının devam etmesi durumunda politika faiz koridorunun genişletilmesi olası görünüyor" dedi.

-Altın fiyatları-

Altın fiyatlarına ilişkin olarak da değerlendirmede bulunan Çakıroğlu, şunları ifade etti:

"Global likidite koşulları, altın fiyatlarını etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Buna ek olarak Çin ve Hindistan gibi ülkelerin fiziki altın talepleri de altın fiyatları üzerinde etkili olan bir diğer faktör konumunda. Yaptığımız nedensellik analizine göre, ABD Tüfe enflasyonu, Fed'in bilançosu, ve ABD'nin kamu borcu arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. Bununla birlikte global risk algılamaları da (Avro/dolar paritesinin seyri) altın üzerinde etkili olan dışsal bir faktör konumunda."

Yaptıkları çalışmaya göre, likidite koşulları bol kalmaya, ve ABD'de kamu borcu artmaya devam ettiği sürece, altın fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin olası göründüğünü ifade eden Çakıroğlu, "Bununla birlikte, özellikle FED'in de parasal sıkılaştırmaya başlaması ve/veya başlayacağına ilişkin sinyaller sonrasında altın fiyatlarında da aşağı yönlü sert düzeltmenin olması kaçınılmaz" dedi.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title