Hintliler Dünyada Çığır Açma Rekortmeni Çıktı
Yaratıcı Fikirleriyle İş Dünyasında Çığır Açan 50 Düşünür Listesine Bu Yıl Hintliler Damga Vurdu.
Yaratıcı fikirleriyle iş dünyasında çığır açan 50 düşünür listesine bu yıl Hintliler damga vurdu.
Birinci sırada da yine bir Hintli profesör yer aldı. İnternet kullanıcıları, uzmanlar, akademisyenler ve işadamlarının katılımıyla hazırlanan thinkers50.com’un listesinin zirvesine bu yıl Michigan Üniversitesi İşletme Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Hint asıllı Profesör Coimbatore Krishnarao Prahalad oturdu. Hindistan doğumlu, 67 yaşındaki öğretim üyesi “Rekabetin Geleceği” ve “Piramitin Altındaki Hazine: Yoksulluğu Refaha Dönüştürmek” isimli kitaplarıyla dikkatleri çekmişti.
İkinci sırada bir gazeteci
Listenin ikinci sırasında ise bir gazeteci Malcolm Gladwell yer alıyor. Malcolm Gladwell; “Outliers”, “Blink” ve “The Tipping Point” adlı kitaplarıyla en çok okunan yazarlar arasına girdi. Son kitabı Outliers’da başarının sadece kişisel özellikler, kararlılık ve yetenekle ilgili olmadığı konusuna değinen Gladwell, karmaşık akademik açıklamaları, anlaşılır hale getirerek iş dünyasına değer katmasıyla tanınıyor. Microsoft’un patronu Bill Gates ise listede bu yıl da gerilemeye devam etti ve 7. sırada yer bulabildi.
Listenin başındaki Hintli profesörün yanı sıra listede yer alan diğer Hintliler de şöyle: “12’nci sırada Tata Başkanı Ratan Tata, 13’üncü sırada yönetici koçu Ram Charan, 15’inci sırada Infosys CEO’su S.Kris Gopalakrishnan, 24’üncü sırada Vijay Govindarajan, 44’üncü sırada Harvard Üniversitesi öğretim üyesi
Rakesh Khurana.”
Columbia Üniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz de 22. sırada listede yer buldu. 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülü kazanan Stiglitz, Bill Clinton’nın ABD Başkanlığı döneminde ekonomi daşımanlığı başkanlığıyla ünlenmişti.
‘X-Ray’ uzay mekiğini geride bırakıp çağın icadı seçildi
İNSANLIĞIN varoluşundan itibaren gelişmeye başlayan teknolojiler, ateşin bulunmasından internetin keşfine kadar pek çok yeniliğin hayatımızda yer almasını sağladı. 10 bin kişinin katılarak 50 bin oy kullandığı araştırmaya göre X-Ray cihazının, Apollo 10 uzay kapsülünü de geride bırakarak çağın buluşu olarak belirlendi. İkinciliği penisilin ilacının üçüncü sırayı ise DNA haritasının aldığı belirtilen çağın ilk 10 buluş İngiltere’de Modern World Gallery’de sergilenecek.
Bilişimin ‘Dahi çocuğu’ dördüncü sırada
İŞ dünyasında çığır açan 50 kişi Listenin üçüncü sırasında ise ünlü iktisatçı IMF eski başkan yardımcısı Paul Krugman yer alıyor. New York Times’ta köşe yazarlığı yapan Krugman, uluslararası iktisat, ticaret teorisi ve uluslararası finansta akademik bilgisi ile tanınıyor. Bilişimin ‘dahi çocuğu’ Apple’ın kurucusu Steve Jobs ise, bilgisayar ile estetiği birleştirerek yenilikçi ürünlere imza attı. Beşinci sıradaki W. Chan Kim&Renée Mauborgne ise “Mavi Okyanus Stratejisi” adı verilen rekabet stratejisi ile zirveye yerleşti. Şirketleri mevcut pazardan pay almak yerine, kendileri için “rekabet edilemez” pazar alanı yaratmaya zorlayan bu stratejiye göre önce bir marka değil, pazar yaratmak gerekiyor.