Haberler

Hintli Mahindra 3 Yılda İlk Üç Hedefi Koydu, Yeni Yatırımlara Göz Kırptı

Hintli Mahindra 3 Yılda İlk Üç Hedefi Koydu, Yeni Yatırımlara Göz Kırptı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hindistan'ın En Büyük Traktör Üreticisi Olan Mahindra Türkiye Pazarına Girer Girmez 3 Yılda İlk Üç Hedefi Koydu.

Hindistan’ın en büyük traktör üreticisi olan Mahindra Türkiye pazarına girer girmez 3 yılda ilk üç hedefi koydu.

Türkiye’de inorganik büyümeye de olumlu baktıklarını söyleyen Mahindra& Mahindra Traktör Grubu Başkanı Anjanikumar Choudhari, "Biz bir veya iki numara olmadığımız pazarlarda belirli değişikliklere gideriz. Türkiye için de bir sonraki hedefimiz liderlik olacak" dedi.

230 bin adetlik kapasitesi ve 7 milyar dolarlık cirosuyla Hindistan’ın en büyük traktör üreticisi olan Mahindra İlçe Otomotiv ile Türkiye pazarına girer girmez ilk üç hedefi koydu. Türkiye’de satın almalarla inorganik büyümeye de olumlu baktıklarını söyleyen Mahindra& Mahindra Traktör Grubu Başkanı Anjanikumar Choudhari, "Biz bir veya iki numara olmadığımız pazarlarda belirli değişikliklere gideriz. Türkiye için de bir sonraki hedefimiz liderlik olacak" dedi.

Üretim de düşünüyoruz

Girip başarılı oldukları bazı ülkelere Mahindra’nın otomobil parçaları, otomobil, teknoloji, gayrimenkul, finans gibi diğer iş kollarını da taşıdıklarını belirten Choudhari şu şekilde konuştu: "İyi fırsatlar çıkarsa 6 büyük iş kolumuzdan bazılarını buraya da taşımak isteriz. Türkiye’de kurduğumuz 4 bin parça üretim kapasiteli montaj tesisi iyi giderse direk üretimi de düşünebiliriz. Uzun süre aynı kapasitede kalmayacağımıza eminiz."

Çok fazla planımız var

Gelişmekte olan ülkeler göz önüne alındığında Türkiye’nin stratejik ve özel avantajları olduğunu ifade eden Choudhari şöyle devam etti: "Türkiye Asya’nın birçok avantajından yararlanıyor. Üretim de ekonomik olabiliyor. Avrupa’ya yakınlığı ise gözardı edilemez. Ama yine de yatırım çekmek için yarışmak zorunda. Hindistan geçtiğimiz yıl 40 milyar dolar yatırım çekti. Türkiye bizim giderek daha fazla uluslararası yatırım çeken Hindistan’da bu uluslararası rakiplerle daha kolay rekabet etmemize katkıda bulunacak."

Mahindra’nın gittiği ülkelerde sık sık yeni yatırımlara soyunduğunu belirten Choudhari şöyle devam etti: "Güney Afrika’da traktör ile başladık ve ardından otomobili götürdük. Avustralya’da traktörle başladık ve otomobili ekledik. Amerika’da otomobilden IT’ye kadar birçok alanda faaliyetteyiz. Türkiye için de çok fazla planımız olabilir."

AR-GE’yi değerlendiririz

Türkiye’de üretim noktasına geçmeleri durumunda bir AR-GE merkezi de kurabileceklerini söyleyen Choudhari konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Hindistan’da 250 milyon dolarlık bir yatırım ile bir AR-GE merkezi kuruyoruz. Oldukça büyük olacak bu merkez bizim için tek olmak zorunda değil. Çin veya Türkiye gibi ülkelerde de farklı merkezlerimiz olabilir. Bu merkezler Hindistan’a bağlı olarak çalışabilir. Türkiye’deAR-GE için sunulan kolaylıkları göz önünde tutup böyle bir konuya eğilebiliriz."

2009’daki hedefi dünya liderliği

GRUP olarak 2009 hedeflerinin traktörde dünya liderliği olduğunu söyleyen Anjanikumar Choudhari, "Biz 10 yıl önce bu hedefi koyduk. Bunda da adım adım ilerliyoruz. Şu an dünya üçüncüsüyüz. 2009 sonunda da lider olacağız. Hedeflerimizi gerçekleştirebilen bir firmayız. Türkiye konusunda da bunu başaracağımıza eminim" dedi.

Bizde fiyat çok ucuz devremülke bekleriz

HİNDİSTAN’da kendi özel devremülk şirketleri olduğunu dile getiren Anjanikumar Choudhari bu şirketin müşterilere Avrupa’dan çok daha uygun fiyatlar ile aynı tesislerde konaklama imkanı yarattığına dikkat çekerek, "Devremülkte RCI aracılığıyla dünyadaki 3 bin 600 tesiste konaklama imkanı sunuyoruz. Bunun için de seçilen mevsimine göre ortalama 5 bin dolar alıyoruz. Bunun karşılığında yıllarca farklı yerlerde tatil imkanı sunuyoruz. Henüz Türk müşterimiz olmadı. Ancak, bundan sonra ne olur bilmiyoruz" dedi.

2007’ye kadar  toprağınızı inceledik

TÜRKİYE’de pazara girmeden çiftçinin ihtiyacını kavramaya yönelik incelemeler yaptıklarını ifade eden Anjanikumar Choudhari şöyle konuştu: "Çin’de daha alüvyonlu olan topraklar Hindistan’da daha sert. Bu nedenle Çin’de kullanılan bir traktörü Hindistan’da çalıştıramadık. Türkiye pazarı için de bir takım kuru kapsamlı bir inceleme yaptık. Hem Ege, Akdeniz, İç Anadolu bölgelerinde toprak yapısını inceledik. Hem de kullanım eğilimine baktık. Örneğin Hindistan’da 3 bin ton çeken traktör ile 15 bin ton çekmeye çalışırlar."

Bizde şehre göç sorun değil daha çok alete ihtiyaç doğar

TÜRKİYE’de şehire gözle birlikte çiftçilikte daha çok alete ihtiyaç duyulduğunu dile getiren İlçe Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Çetinkaya, "Mahindra Türkiye pazarına büyük önem veriyor. Biz 2 yıl izin süreci için beklemek zorunda kaldık. Ancak, Hindistan ile Türkiye arası böyle bir ilişkinin gelişmesi bizi mutlu ediyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close