Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Açılış Töreni (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de, Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin açılış töreni yapıldı.

Eskişehir'de, Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin açılış töreni yapıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu'ndaki törene, Vali Yardımcısı İsmail Küreci, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Meclis Başkanı İsmail Kunduracı öğretim elemanları, işadamları ve çok sayıda ilgili katıldı.

Törende konuşan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'nin ekonomi alanındaki 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için katma değeri daha yüksek bir ürün yapısına geçmesi gerektiğini belirtti. Asan, "Hiç kuşkusuz verimlilik ekonomisi dediğimiz modelle şuanda elde edebileceğimizin yüzde 90'larını yakalamış durumdayız. Bir üst lige çıkabilmemiz için ise 'Bilgi temelli ekonomi' dediğimiz yani bilgiyi tam da ekonominin merkezine yerleştirmek zorundayız" dedi.

"KOBİ'LERİMİZE FİKRİ ÜRÜNLERİN ÖNEMİNİ ANLATMAMIZ GEREKİYOR"

Türkiye'deki KOBİ'lerle Avrupa Birliği'ndeki (AB) KOBİ'lerin verimliliğini kıyaslayan Asan, "Ülkemizde yanılmıyorsam 1 milyon 850 bin civarında KOBİ var ve Türkiye'deki istihdamın yaklaşık yüzde 77'sinin KOBİ'ler aracılığıyla oluşturulduğunu görüyoruz. Diğer taraftan oluşturdukları katma değere bakıyoruz Türkiye'de yüzde 30'lar civarında. Avrupa Birliği'nin toplam 28 ülkesi var ve bu ülkelerdeki toplam KOBİ sayısı 20 milyon civarındadır. KOBİ yoğunluğu açısından baktığımızda ülkemizde sayısal anlamda oldukça yüksek oranda KOBİ olduğunu söyleyebiliriz. Tabi yeni KOBİ'lerin açılması ekonominin doğal gidişiyle ilgili olarak devam edecektir. Avrupa Birliği'ndeki KOBİ'lerin oluşturdukları katma değere baktığımız zaman, oluşturdukları istihdam Türkiye ligine biraz daha yakın, biraz daha düşük yüzde 65'ler civarındadır. Ama milli ekonomilerinin oluşturdukları katma değer Türkiye'nin tam iki katı. Yani gayri safi milli hasılanın AB ülkelerinin ortalamasının yüzde 61'ini KOBİ'ler oluşturuyor. Buradan şuraya geliyoruz. Demek ki bugün Türkiye'de, KOBİ'lerimize fikri ürünlerin önemini anlatıp, kavratıp böyle bir ekonomik yapıya erişmemiz gerekiyor ki bu oluşturduğumuz katma değer oranını arttırabilelim" diye konuştu.

Prof. Dr. Asan, Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin amacının sınai mülkiyet konusunda KOBİ'leri bilgilendirmek ve daha yüksek seviyede katma değerli ürünler üretilmesine katkı sağlamak olduğunu kaydetti. Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü ve Hollanda Patent Kurumu tarafından geliştirilen bir proje olduğunu da ifade eden Asan, katılımcılara proje hakkında bilgiler verdi.

"KOBİ'LER İÇİN SINAİ MÜLKİYET ALTIN BİLEZİKTİR"

'KOBİ'ler için sınai mülkiyet altın bileziktir' diyen Prof. Dr. Asan, şöyle devam etti:

"KOBİ'lerin sınai mülkiyet konusunda yaptıkları yatırımından başarı elde etmemeleri diye bir şey söz konusu olamaz. Fikri mülkiyet konusuna önem veren, bu konuda stratejik plan hazırlayan KOBİ'nin bunun sonunda bunun meyvelerini toplamaması diye bir sonuç hiçbir şekilde olamaz. Onun için bizim kültürümüzde zanaatla ilgili 'Altın bileziktir' denir. Böyle bir deyimimiz vardır. Yani KOBİ'lerimiz içinde işletmelerimiz içinde sınai mülkiyet farkındalığının, siteminin, stratejisinin KOBİ'ler için altın bilezik olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim."

Daha sonra Kaplan, Asan, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve ESO Meclis Başkanı Kunduracı arasında 'Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin iş birliği protokolü imzalandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title