Hematoloji ve Onkoloji Tanısında 'Yapay Zeka' Rol Oynayacak
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Mayo Clinic'ten bilim insanı Dr. Shahrukh Hashmi, hematoloji ve onkoloji alanında yapay zekanın etkili olabileceğini belirterek, "Yakın gelecekte, yapay zeka yazılımlarıyla çalışan bilgisayar programlarına, hastalar hakkındaki tüm muayene ve laboratuvar...
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Mayo Clinic'ten bilim insanı Dr. Shahrukh Hashmi, hematoloji ve onkoloji alanında yapay zekanın etkili olabileceğini belirterek, "Yakın gelecekte, yapay zeka yazılımlarıyla çalışan bilgisayar programlarına, hastalar hakkındaki tüm muayene ve laboratuvar bulgularını girerek, tanı ve tedavi önerisi alınabilecek." dedi.
50. kuruluş yılını kutlayan Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 43. Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya'da gerçekleştirildi. Kongrede 17 konu başlığında 419 bildiri sunuldu.
Dr. Hashmi, kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında, karar verici yazılımların hematoloji/onkoloji alanlarında nasıl bir etki yaratabileceği konusunda çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Yakın gelecekte, yapay zeka yazılımlarıyla çalışan bilgisayar programlarına, hastalar hakkındaki tüm muayene ve laboratuvar bulguları girilerek, tanı ve tedavi önerisi alınabileceğini söyleyen Hashmi, "Hali hazırda bazı yapay zeka programları klinik çalışmalar için uygun olabilecek hastaların belirlenmesinde kullanılmaya başlandı." diye konuştu.
Hashmi, yapay zekanın aslında çok eski bir kavram olduğunu, 1956'da birkaç bilim insanının bir araya gelerek bu konuda çalışmalar yaptığını belirterek, bugüne kadar derinlemesine çalışmalar yürütülerek, özellikle hemotolojik hastalıkların tanısında ve tedavisinde yapay zekanın nasıl etkili olabileceğinin değerlendirildiğini bildirdi.
Aralık ayında Antalya'da yapılacak bir kongrede, löseminin seyrinin nasıl olacağına ilişkin yapay zeka yazılımlarının rolünün ele alınacağını dile getiren Hashmi, birkaç yıl sonunda da patoloji ve radyoloji gibi alanlarda bunun kullanılabileceğini söyledi.
Hashmi, söz konusu programların henüz gelişme aşamasında olduğuna işaret ederek, "Bu, gelecekte tıbbi kararların verilmesinde ve en uygun tedavinin seçilmesi konusunda hekimlere yardımcı olabilecek ancak duygusal ve sosyal etkileri değerlendirmede yetersiz kaldıklarından, hekimlerin yerini alması beklenemez." dedi.
Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir de bu konunun yeni bir tartışma alanı olduğunu belirterek, hekimlerin andının içinde duygu ve sosyal etkiler olduğunu ifade etti.
"Karar verici yardımcı yazılım programları olacaktır ama bunlar duygu, dokunma ve sosyal etkiden yoksundur. Bunlar, hekimlere yardımcı olabilir ama hiçbir insan, karşısında mimiği olmayan biriyle konuşmak istemez. Ne olursa olsun, hangi konuda bize yardımcı olursa olsun hekimin yerine geçmeyeceğinin bilinmesi gerekir." diyen Demir, çalışmanın doğru tanıda yardımcı olacağını vurguladı.
- "Kan hastalıklarının AB'ye maliyeti 23 milyar Avro"
Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Araştırma Sekreteri Doç. Dr. Muhlis Cem Ar da Avrupa'da kan hastalıklarının yaklaşık olarak 80 milyon insanı etkilediğini söyledi.
Ar, kan hastalıklarının Avrupa Birliği'ne maliyetinin 23 milyar avro olduğunu belirterek, "ABD biyobenzerler sayesinde gelecek on yılda 54 milyar dolar tasarruf etmeyi planlıyor." dedi.
Türkiye'de ise toplam sağlık harcamalarının bu yıl içinde 75 milyar lira olmasının beklendiğini bildiren Ar, "SGK verilerine göre ilaç harcamalarının toplam sağlık bütçesinden aldığı pay son 10 yıl içinde yüzde 45'lerden yüzde 30'lara kadar inmiş ve yüzde 28'lik Avrupa Birliği oranına yaklaşmış görünmektedir. 2017 yılı içinde ilaca ödenen paranın yaklaşık 25 milyar lira olması öngörülmüştür." diye konuştu.
Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Güner Hayri Özsan ise Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 500-2 bin lösemi olgusunun tanı aldığını dile getirdi. Özsan, kemik iliği naklinin başarılı bir şekilde uygulanabildiğini, TÜRKÖK ve duyarlı insanların sayısının artmasıyla uygun kemik iliğine ulaşımın kolaylaştığını kaydetti.