Hedef Ortadoğu Pazarı
Hisarcıklıoğlu, YÖREX'in yurtdışına açılarak, bir Expo şeklinde örgütlenmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya'da bu yıl 2'ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) 2013'te artık yurtdışına açılarak, bir Expo şeklinde örgütlenmesi gerektiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin artık yöresel ürünlerini çevre ülkelerde tanıtması gerekiyor. Ortadoğu'nun gıda ithalatı 30 milyar dolar. Niye biz kendi markalarımızla pazarlamayalım" dedi.
'Sizin oraların nesi meşhur?' sloganıyla bu yıl 2'ncisi düzenlenen YÖREX, Antaya Expo Center'da açıldı. 52 ilden 119 standın yer aldığı ve 1 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek fuarın açılışına, Antalya Vali Vekili Fuat Ergün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Tunca Toskay, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Özhaseki, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habib Asan katıldı. Açılışa siyasi partilerin milletvekili adayları yoğun ilgi gösterirken, sanatçı Sümer Ezgü de protokolde yer aldı.
MARKALAR FIŞKIRIYOR
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, geçen yıl başlayan YÖREX'in iller için umut olduğunu söyledi. Türkiye'nin her ili ve ilçesinin bir marka deposu olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Markalar fışkırıyor topraklarımızda" dedi. Türkiye'nin yöresel ürünlerinin bilinmediğini ve bu nedenle tanıtılamadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Kıskançlık mı yapıyoruz, başkaları tanır da çalar diye zaman zaman aklıma geliyor. Bir ürünü üretmek yetmiyor, katma değere, kazanca, berekete dönüştürmek için tanıtacaksın, pazarlayacaksın. Bu yöresel ürünün tescillenmesi en önemli husus" diye konuştu.
Yunanistan'ın 33 yöresel ürünü tescilliyken Türkiye'de tek bir ürünün tescil belgesine sahip olduğunu kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, onun da Gaziantep Baklavası olduğunu söyledi. Türkiye'de 5 bin yıllık geleneğe sahip yoğurdu Fransızların tescil ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Yoğurdu bizden keşfettiler. Üzerine pekmez dökerek yediğimiz yoğurdu Fransa'dan meyveli yoğurt diye bize pazarlıyorlar" dedi.
Yöresel ürünlerin bir şehri marka yapacağını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu "Ezine'nin, Erzincan'ın, Kars'ın kaşar peynirini dünyaya tanıtsak, Fransa'nın, Hollanda'nın peynirini, hepsini sallarız. Bizim damak zevki noktasında üretilmiş ürünleri başka yerde bulabilmemiz mümkün değil" diye konuştu.
Başkan Hisarcıklıoğlu, aynı zamanda YÖREX'in 2013'te artık yurtdışına açılarak bir Expo şeklinde örgütlenmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin artık yöresel ürünlerini çevre ülkelerde tanıtması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ortadoğu'nun gıda ithalatı 30 milyar dolar. Niye biz kendi markalarımızla pazarlamayalım? Büyük düşünüp büyük hareket etmek Antalya'ya düşer. İnşallah 2013'te YÖREX'i dünya çapında yapacak şekilde düzenleriz" dedi.
İKTİDAR MUHALEFET ATIŞMASI
MHP Genel Başkan Yardımcısı Toskay ise Anadolu coğrafyasının bir mucize coğrafya olduğunu söyledi. Artık üretim faaliyetinin yalnız malın, ürünün üretilmesiyle bitmediğini, işin içine artık pazarlamanın da girdiğini kaydeden Toskay, "Türk tarımı çok sıkıntıda. Bu güzel ürünleri marka haline getirelim ama çiftçi tarafından karlı üretilebilecek ortamı yaratmak lazım" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan da konuşmasında, üreticinin desteklenmesi gerektiğini altını çizdi.
Muhalefet partisi temsilcilerinin ardından söz alan AK Parti Milletvekili Badak, tarıma en büyük desteğin AK Parti hükümetleri döneminde verildiğini söyledi. Badak, Türkiye'nin gizli ve kaybolmakta olan değerlerini ortaya çıkarmak için üniversitelerin bulunduğu illerde 'Kültürel Değerler Enstitüsü' açma şartı getirilmesini önerdi.
Konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Anadolu'dan Geldik" adlı türküsünü YÖREX'e hediye eden sanatçı Sümer Ezgü'ye teşekkür plaketi verdi. Ezgü, plaketi aldıktan sonra türküyü halk oyunları eşliğinde seslendirdi.