"Hedef 2023: Lider Ülke Genç Türkiye" Zirvesi
(TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin bilgi ekonomisini yakalaması gerektiğini belirterek, "Bunu yakalaması da ancak eğitimden, inovasyondan ve girişimcilikten geçiyor."
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
(TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin bilgi ekonomisini yakalaması gerektiğini belirterek, "Bunu yakalaması da ancak eğitimden, inovasyondan ve girişimcilikten geçiyor. Türkiye şuanda orta gelir tuzağında. Bundan çıkmanın yolu da aynı" dedi.
Prof. Dr. Altunbaşak, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Hedef 2023: Lider Ülke Genç Türkiye" adlı zirvedeki
"Bilim, Sanayi ve Yüksek Teknoloji 2023" oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda kaydettiği gelişmeleri anlattı.
Altunbaşak, 19 yıl Amerika'da yaşadığını ve bu süreçte orada hiçbir şeyin değişmediğini dile getirerek, Türkiye'nin bunun tam tersine önemli bir gelişme kaydettiğini, dinamizmin çok fazla olduğunu ifade etti.
"Türkiye şu anda gelişme evresinin en hızlı döneminde" diyen Altunbaşak, TÜBİTAK olarak girişimcilik konusuna çok önem verdiklerini vurguladı. Türkiye'nin mali olarak hiçbir problemi olmadığına işaret eden Altunbaşak, "Bizim problemiz insan kaynağı. İnsan kaynağının hem sayısını hem de vasfını artırmak durumundayız. Bu da iki konuyu gündeme getiriyor. Bir tanesi eğitim bir tanesi de girişimcilik" diye konuştu.
Google'ın doğuşuna şahit olduğunu söyleyen Altunbaşak, "Bunun içinde ben de yer alabilirdim ama fırsatı görmedim. Fırsatlar kaçtı gitti. Kafanızda büyütmeyin bunları. Önemli olan başlamak. Bunların bir kısmı tutuyor, bir kısmı tutmuyor. Denemek her şeyden önemli" yorumunu yaptı.
Altunbaşak, "Firma batırıyorsan, girişimcilik ruhun vardır. Türkiye'nin birinci lige çıkmasının önündeki tek engel bilgi ekonomisini yakalaması. Bunu yakalaması da ancak eğitimden, inovasyondan ve girişimcilikten geçiyor. Türkiye şuanda orta gelir tuzağında. Bundan çıkmanın yolu da aynı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de ve TÜBİTAK'ta birçok fırsat bulunduğunu, bunların değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Altunbaşak, "Türkiye'de olan girişimcilik, inovasyon ve araştırmadaki imkanlar, dünyanın hiçbir yerinde yok" değerlendirmesinde bulundu.
-"Türkiye, orta gelir tuzağından daha erken çıkabilir"-
Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan ise inovatif tekniklere önem veren firmaların kendilerini sürekli geliştirdiğini, yarattıkları katma değeri artırarak ülke ekonomisine daha fazla fayda sağladıklarını ifade etti.
Karaarslan, Güney Kore'nin 1960'lı yıllarda orta gelir grubunun altında olduğunu anımsatarak, bunu inovasyona ağırlık vererek ve tekno parklar oluşturarak aştığını .
Güney Kore hükümet bütçesinin yüzde 5'inin Ar-Ge'ye ayrıldığını anlatan Karaarslan, inovasyona dayalı üretim ve eğitim süreçleri olduğu takdirde, Türkiye'nin orta gelir tuzağından daha erken çıkabileceğini söyledi.
Türkiye'deki yeni teşviklerle Hyundai'nin kapasitesini 200 bine çıkaracağını aktaran Karaarslan, "Gelecek üç ay içinde toplam 2 milyar dolara varan ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. 27-28 Avrupa ve Ortadoğu ülkesine ihracat yaparak hem katma değer artırıcı hem de ülkemize getirdiğimiz istihdam ve yan sanayiyle ekonomiye katkı sağlıyoruz" bilgisini verdi.
Karaarslan, orta gelir grubundan biran önce yüksek gelir grubuna gidebilmek için tüm süreçlerde inovatif özelliklerden yararlandıklarını da sözlerine ekledi. - İSTANBUL