Haberler

Hazır Giyimde "Türk Malı"Na Talep Artıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TGSD Başkanı Cem Negrin: "Yurt içi ve dışı pazarda giderek, Türk markalarına oluşan bir talep bulunmaktadır" "Türkiye, Asya ülkeleriyle rekabette kaliteli, tasarım ağırlıklı ve hızlı teslim ettiği üretimi ve gelişen markaları ile yanıt vermektedir" "Dünyanın bütün markalarına mal üreten bir kalitemiz var"

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Türk markalarına talebin yurt içi ve dışı pazarda giderek arttığını bildirdi.

Negrin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında 3,3 milyar dolar, 2000 yılında 6,6 milyar dolar, 2010 yılında14,6 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştiğini belirterek, "Ülkemizde hazır giyim, bugün 17 milyar dolar ihracatı, 25 milyar dolarlık iç pazar üretimi ile büyüme yaşıyor" dedi.

Türk hazır giyimine olan talebi değerlendiren Negrin, "Yabancı markalar için üretilen ürünlerde, kalite, tasarım, hızlı teslimat, esnek sipariş ve üretim yeteneği talep yaratmaktadır. Kısaca dünyanın bütün markalarına mal üreten bir kalitemiz var" diye konuştu.

"Yurt içi ve dışı pazarda giderek, Türk markalarına oluşan bir talep bulunmaktadır" diyen Negrin, Türk markalarının özellikle bölge ve komşu ülke tüketicisinin zevklerini karşılayan, kaliteli ve erişilebilir fiyatlarındaki ürünlerine talebin arttığını bildirdi.

Negrin, Türk hazır giyim sektörünün ağırlıklı olarak Asya ülkeleriyle fiyat-maliyet alanında, Avrupa'daki ülkelerle de marka-fiyat alanında rekabet ettiğini açıklayarak, şunları kaydetti:

"Daha çok Çin, Bangladeş, Vietnam, Pakistan, Sri Lanka, Hindistan, Kamboçya gibi Asya ülkeleri ile rekabet yaşanmaktadır. Bu ülkelerle rekabette zorlanılan en önemli konu üretim maliyetleridir. Bu ülkelerde düşük işçilik maliyetlerine bağlı çok ucuz üretim yapılmaktadır. Türkiye, Asya ülkeleriyle rekabette kaliteli, tasarım ağırlıklı ve hızlı teslim ettiği üretimi ve gelişen markaları ile yanıt vermektedir."

Markalı ihracat

Negrin,  ABD ile Avrupa'nın anlaşmalarında Türkiye'nin yerine önem verdiklerini anlatarak, "Sonuçta en uzun terminli büyük siparişler ABD'de. ABD ile yapacağımız serbest ticaret anlaşması ile sektör ihracatımız 1 milyar doları aşabilir. Sadece gümrük vergilerinin sıfırlanması ile seçilmiş ürünlerde ihracat artışı potansiyelimiz, yıllık ortalama 300 milyon dolar ve 6. Bölge maliyetleri ve fiyatlarının kullanılması ile de yıllık ortalama 800 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır " ifadelerini kullandı.

Pamuk sıkıntısı

Hazır giyimciler olarak, 2020 yılında 28 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini açıklayan Negrin, hedefe ulaşmadaki en büyük sorunlarının sektörün ihtiyacı olan 1,5 milyon ton pamuğun ancak yarısının karşılanabilmesi olduğunu söyledi.

Bir diğer beklentilerinin de yatırım teşvikleri ile ilgili olduğuna değinen Negrin, şöyle devam etti:

"Yatırım teşviklerinde Sosyal Güvenlik Kurumu paylarının dosya açıldıktan sonra başlaması büyük önem kazanıyor. Mevcut durumda teşvik dosyası kapanmadan bu teşviklerden yararlanamıyoruz. Yeni teşvik kanununda, yatırım başlama süresinin 2013 sonu yerine 2014 sonu olarak revize edilmesini talep ediyoruz." - Eskişehir

Kaynak: AA / Ekonomi
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

title