Haberler

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Belediye gelirlerine baktığımız zaman yaklaşık yüzde 50'si merkezi idareden transfer edilen gelirler. Yüzde 50 yüksek bir oran"

Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, belediye gelirlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin merkezi idareden transfer edildiğini ve bunun yüksek bir oran olduğunu belirterek, "Borçlanmaya çıktığınız zaman, bilançoyu gösterdiğiniz zaman, bu kadar merkezi yönetime bağımlı bir bilançoyla yatırımcılarda soru işareti oluşabiliyor" dedi.

Hazine Müsteşarlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek 6. Yerel Yönetimlerin Mali Yönetimi Forumu, Swiss Otel'de başladı.

Forumun açılışında konuşan Dağdaş, Türkiye'de mahalli yönetimlerin, hizmet sektöründe verimi artıracak şekilde yapılanmasının önemli olduğunu söyledi.

Dağdaş, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun getirdiği önemli yaklaşımlardan birinin de kamu idarelerinin stratejik önceliklerine göre bir plan dahilinde bütçe yapmaları ve stratejik yönetimi kurumsal yönetimin merkezi haline getirmeleri olduğunu belirterek, "Hazine Müsteşarlığı olarak stratejik plana son derece önem veriyoruz. Stratejik planlarımızın ve hedeflerimizin her yıl takipçisi oluyoruz, eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Zannedersem kamu kurumları arasında belki de en iyi pratiği uyguluyoruz ve son derece de büyük faydalarını görüyoruz. Bu stratejik yönetim anlayışının belediyelerde de uygulanması önem arz ediyor" diye konuştu.

Yerel idarelerin, halka doğrudan hizmet götürmenin en temel unsuru olduğunu vurgulayan Dağdaş, buralardaki beşeri sermayenin, mali yönetimdeki performans kadar önemli olduğunu söyledi.

Cavit Dağdaş, personel verimliliğinin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Personel harcamasının düşük olması için belediyelerin hizmet kalitesinin düşürülmesi gerektiği sonucuna varılmaz. Çok personelle iyi hizmet, az personelle kötü hizmet söz konusu değil. Bu, personelin verimliliği ile alakalı. Bir personelin verimliliğinin artması, esasında eğitimden geçiyor.

Belediye gelirlerine baktığımız zaman yaklaşık yüzde 50'si merkezi idareden transfer edilen gelirler. Yüzde 50 yüksek bir oran. Borçlanmaya çıktığınız zaman, bilançoyu gösterdiğiniz zaman, bu kadar merkezi yönetime bağımlı bir bilançoyla yatırımcılarda soru işareti oluşabiliyor. Merkezi idareden gelen parayla ilgili kime hesap vereceksiniz? Ama yerelden topladığınız para, o yerele hesap vermek zorunluluğunu ve şeffaflığı getirir. Bu durum daha fazla öz kaynağa yönelmeyi, yerel yönetimlerde şeffaflığı, verimliliği ve sorumluluğu arttıracaktır." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

title