Hazar Strateji Enstitüsü Semineri
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından "Kritik Enerji Altyapı Güvenliği Semineri" düzenlendi.
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından "Kritik Enerji Altyapı Güvenliği Semineri" düzenlendi.
Kritik enerji altyapılarındaki riskler ve koruma politikalarının tartışıldığı seminerde London College Üniversitesi, Risk ve Afet Yönetmeliği Enstitüsü Risk Uzmanı Gordon Woo, kritik enerji altyapıları için terör, risk ve tehdit üzerine değerlendirmelerinde bulundu.
Woo, risk değerlendirilmesinin bir ön gereksinim olduğunu dile getirerek, enerji hatlarına yapılacak olan fiziki ya da siber ataklarda en önemli konunun riski ya da saldırıyı önceden bilmek olduğunu söyledi.
"Kritik altyapıların korunmasında 'risk değerlendirmesi' ilk adımdır " diyen Woo, şöyle devam etti:
"Terörizm risk değerlendirmesindeki en önemli noktadır ve ilk hedef, güvenliği zayıf olan alan olacaktır. Her şeyi korumak mümkün olmadığı için öncelik değerlendirmesi yapılması ve bu alanların öncelikle korunması gerekir."
Paul Scherrer Enstitüsü Kritik Enerji Hatları Uzmanı Peter Burgherr ise enerji arzında en önemli üç başlığın, güvenli, güvenilir ve sürdürülebilir enerji arzı olduğunu ifade etti.
Burgherr, büyük felaketlerin bütün enerji sektörünü etkileyebileceğinin altını çizerek, dünyadaki kazaların genelinin maden ocakları ve petrol sahalarında meydana geldiğini belirtti.
Enerji hatlarına yapılan saldırıların sadece fiziki değil elektronik olarak siber yollarla da yapıldığını söyleyen Burgherr, "Saldırılar en fazla korunması zor olan boru ve elektrik hatları üzerine gerçekleşiyor çünkü buraları korumak zor ve her 10 metreye bir asker koyup koruyamazsınız. Bunun yanında diğer hedefler ise rafineriler, santraller ve barajlar olmuştur" dedi.
Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Dış Politika ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın da enerji tedarikinin bir ülke için büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, "Bir ülkenin enerjisini kesmek can damarını kesmektir, çünkü siber saldırılar bir şehri bir devleti tamamen karanlık içinde bırakabilir" diye konuştu.
"Siber Güvenlik ve Uluslararası Hukuk" başlıklı sunumunda siber saldırı tehditlerinin en çok enerji ve finans alanında yapıldığına dikkat çeken Caşın, "Kritik altyapının 7 gün 24 saat çalışması bizim idealimiz. Teröristler insansız hava araçları ile boru hatlarına saldırıyor" diye konuştu.
Öte yandan seminerde NATO Enerji Mükemmeliyet Merkezi Direktör Yardımcısı, Nicholas Henry, "NATO Boru Hattı Saldırılarına İlişkin Değerlendirme" üzerine, NATO Enerji Mükemmeliyet Merkezi Uzmanı Heiki Jakson da "Elektrik Üretim ve Dağıtım Sistemlerinin Güvenliği ve Terör Saldırıları" konusunda birer sunum yaptı.