Haberler

"Hayvancılık Sektörü Desteklenmeli"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye hayvancılık sektörünün yanlış politikalar nedeniyle sıkıntı çektiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye hayvancılık sektörünün yanlış politikalar nedeniyle sıkıntı çektiğini söyledi. Çevre ülkelerin hayvancılık sektörünün gelişimi için çok fazla destekte bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Tayar, "Zor şartlarda kıt koşullarda kazandığımız parayla, Fransız, Belçikalı çiftçileri abat ettik. Fransa çiftçisini dolaylı yoldan sübvanse ettik, Fransa hükümeti de Tarım Bakanlığımıza şövalyelik unvanı verdi. Keşke bakanımıza yöre hayvancılığına kalkındırdığı için Yenişehir Ziraat Odası ya da Diyarbakır Tarım Teşkilatı ödül verseydi" dedi.

YEM SORUNU

Türkiye'nin hayvancılık sektöründe önemli bir potansiyelinin bulunmasına rağmen bu sektörde önemli bir azalmanın gözlendiğini dile getiren Tayar, mevcut tesislerde ise entegre çiftliklerin bulunduğuna işaret etti. Özellikle yem fiyatlarındaki yükseliş ve yetersizliklerden dolayı sıkıntı yaşandığını ifade eden Tayar, "Fabrikada üretilen süt 1 lira, bunun altına attığın saman da 1 lira. Çiftliklerde ve hayvancılığın yapıldığı işletmelerin girdilerinin yüzde 70 - 80'ini yem oluşturur. Ürünümüzü, ucuza mal edemediğimiz için de bizimle aynı koşullarda, güneşi, sulaması az olan ülkelerde süt 0.75 kuruş. Onlarda en kaliteli et 1,5 - 2 dolarken, biz de daha yüksek oluyor. Bunlar yem sorununu çözemediğimizden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin hayvancılık sektörünün kalbi ve gözbebeği konumunda olduğunu hatırlatan Tayar, koyun ve keçilerin ihmal edildiğini kaydetti. Hayvan ithal edildiğini ve damızlık hayvanların da Türkiye'ye getirildiğini belirten Prof. Dr. Tayar, Türkiye'de kesilen hayvanın üretilenin çok üzerinde olduğunu vurguladı.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ

Hayvancılık sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirten Tayar, Türkiye'nin dışındaki birçok ülkenin bunu başarı ile yerine getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Tayyar, "Geçen sene Paris'te çiftçiler eylem yaptılar. Hükümetlerini protesto ettiler. 'Biz kazanamıyoruz' dediler. Biz Fransa'dan 250 milyon dolarlık hayvan ithal ederek, çiftçisini dolaylı yoldan sübvanse ettik. Fransa hükümeti de Tarım Bakanlığımıza 'Şövalyelik Unvanı' verdi. Zor şartlarda kıt koşullarda kazandığımız para ile Fransız ve Belçikalı çiftçileri abat ettik. Kendimize fayda sağlayamıyoruz ama krizde olan ülkelerin hayvancılığını kurtardık. Keşke bakanımıza yöre hayvancılığına kalkındırdığı için Yenişehir Ziraat Odası ya da Diyarbakır Tarım Teşkilatı ödül verseydi. Bence buna dikkat edilmeli. Macaristan'da et fiyatlarını arttırdık. Fransa çiftçisinin yüzünü güldürdük. Ama bizim tekrar oturup özkaynaklarımızı, geleneksel tarım modelimize bir kez daha bakmamız lazım" dedi. - Bursa / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title