Hayvan Sağlığı Et ve Süt Fiyatlarının Artışında Rol Oynuyor
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve Matlı A.Ş.Bilimsel Danışmanı Prof.Dr.İsmet Türkmen, hayvanlarda yüksek verimin sağlıklı beslenmeyle mümkün olduğunu söyledi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve Matlı A.Ş. Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. İsmet Türkmen, hayvanlarda yüksek verimin sağlıklı beslenmeyle mümkün olduğunu söyledi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Veteriner Cerrahi Derneği tarafından düzenlenen ve Matlı AŞ'nin desteğiyle gerçekleştirilen "Sığırlarda Topallık ve Ayak Hastalıkları Sempozyumu" Kervansaray Termal Otel'de yapıldı. Sempozyumda konuşan Prof. Dr. İsmet Türkmen, hayvanlarda ayak hastalıklarının önemine dikkat çekerken, "Yattığı zaman kalkmayan, kalkınca da yürüyemeyen ve yem yiyemeyen hayvanın verimi düşmekte, sonuçta o hayvan kesime gönderilmektedir" dedi.
Prof. Dr. İsmet Türkmen, 1927 yılında Atatürk Orman Çiftliği'nin kurulmasıyla birlikte hayvancılık alanında atılım yapılmasına rağmen 1980'li yıllarda ithal edilen gebe düvelerin önemli bir kısmının ikinci doğumlarını dahi yapamadan kesime sevk edildiğini, bunun en büyük sebebibinse hatalı bakım ve besleme şartları neticesinde ortaya çıkan ayak problemleri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Türkmen, bu tarihten sonra da hayvanlarda ayak hastalıklarının önlenmesine yönelik tedbirlerin aranmaya başlandığını ifade etti.
Hayvandan yüksek verim almanın özellikle beslenmeyle doğru orantılı olarak gerçekleştiğine işaret eden Türkmen, "Sağlığını kaybeden hayvanların kesime gönderilmesi bugün hayvan sayısının azalmasına sebep olmuştur. Onun için hayvanların beslenmesi ve ayak hastalıkları sektör açısından büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
Kaliteli kaba yemin uygun oranda kullanılarak kaliteli konsantre yemin seçilmesiyle hayvandan alınacak verimin daha da artacağını belirten Prof. Dr. İsmet Türkmen, "Et ve süt fiyatlarının düşmesi için hayvan sağlığına önem vermek zorundayız. Sağmal sığırlarda mide dönmesi sıkıntısı artıyor. Bu da süt verimini azaltıyor ve sonuçta ekonomik kayıp ortaya çıkıyor" dedi.
2 gün boyunca 7 ayrı oturumda 12 akademisyenin konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, ayak hastalıklarına iç hastalıkları yönüyle yaklaşım, sığırlarda topallık muayenesi, sığırlarda ayak hastalıklarının radyografik değerlendirilmesi, ayak hastalıklarında tedavi seçenekleri, sığırlarda tırnak kesimi gibi konular ele alındı.
(MŞ)
27.04.2013 13: 55: 30
TSI
NNNN - BURSA