Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Hanefi Bostan: "İmzalanan Toplu Sözleşme Memurun Yanında Emekliyi de Vurdu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Memur-Sen’in imzaladığı toplu sözleşmenin kamu çalışanlarını hezimete sürüklediğini iddia ederek, "İmzalanan toplu sözleşme memurun yanında emekliyi de vurdu" dedi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Memur-Sen'in imzaladığı toplu sözleşmenin kamu çalışanlarını hezimete sürüklediğini iddia ederek, "İmzalanan toplu sözleşme memurun yanında emekliyi de vurdu" dedi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Memur-Sen tarafından imzalanan toplu sözleşme ile ilgili açıklama yaptı. Hanefi Bostan yaptığı yazılı açıklamada, " Araştırma geliştirme merkezimizin yaptığı araştırma, toplu sözleşmedeki hata nedeniyle ortaya çıkan zararın önümüzdeki 10 yıl içerisinde, en üst dereceden maaş alan bir müsteşar için enflasyon farkı ve maaş zammı hesaba katılmadığı durumda bile 72 bin 480 liraya ulaşacağını ortaya koydu. Diğer meslek gruplarında da durum farklı değil. Önümüzdeki 10 yılda bir doktorun 2013 toplu sözleşmesinden kaynaklı kaybı 27 bin 300 lira, avukatın kaybı 23 bin 520 lira, mühendisin kaybı 26 bin 220 lira, müdürün kaybı 14 bin 220 lira, müezzinin kaybı 11 bin 340 lira, memurun kaybı 7 bin 500 lira, şoförün kaybı 6 bin 900 lira, hemşirenin kaybı 9 bin 660 lira, en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin ise 10 yıllık toplam maaş kaybı 5 bin 220 lirayı bulacak. Ortaya çıkan rakamlar şaibeli bir şekilde yalnızca iki toplantı sonucunda mutabakatla sonuçlandırılan toplu sözleşme görüşmelerinin önümüzdeki 10 yılda ortalama maaş alan bir memurun 15 bin lira zarar etmesine neden olduğunu gösteriyor" dedi.

Toplu sözleşme ile kamu çalışanlarının emeklilikte de zararlı olacağını iddia eden Hanefi Bostan, "Ar-Ge merkezimizin yaptığı bir başka araştırmaya göre, toplu sözleşmede atılan imzanın faturası emeklilikte de ağır oldu. Yapılan araştırmaya göre, 2014 yılı sonunda emekliye ayrılacak olan mühendis, mimar ya da denetçi imzalanan toplu sözleşmeyle birlikte 77 bin 635 TL emekli ikramiyesi ve 2 bin 70 TL emekli maaşı alacak. Şayet Hükümetin önerdiği yüzdelik zam ve enflasyon farkı kabul edilmiş olsaydı, alınacak emekli ikramiyesi 79 bin 609 TL, aylık emekli maaşı ise 2 bin 122 TL olacaktı. Yetkili konfederasyon doğru hesap yapamayıp, hükümetin ilk teklifinin enflasyon farkı ile birlikte 123 TL'den daha yüksek bir rakama denk geldiğini göremediği için Mimar, Mühendis, denetçi gibi unvanlardan emekli olacakların emekli ikramiyesinde bin 973 TL, aylık emekli maaşında ise her ay 52,62 TL'lik kayıplar ortaya çıktı" diye konuştu.

Bostan, toplu sözleşmenin ardından kamu çalışanlarının emeklilikleri ile ilgili, "Öğretmen, Müezzin, İmam ve Avukat kadrolarında görev yapan kamu çalışanları ise toplu sözleşme neticesinde 2014 yılı sonunda emekli olmaları durumunda 63.083 TL emekli ikramiyesi alacakken, yüzdelik zam ve enflasyon farkı kabul edilmiş olsaydı emekli ikramiyeleri 63 bin 601 TL, bin 682 TL bağlanacak olan aylık emekli maaşları ise bin 696 TL olacaktı. Böylece Öğretmen, İmam, Müezzin gibi kamu görevlilerinin toplu sözleşmeden kaynaklı kaybı, emekli ikramiyesinde 518,12 TL, emekli maaşında ise aylık 13,82 TL oldu" ifadesini kullandı.

Hanefi memurların emeklilik ikramiyeleri ile ilgili, "Toplu sözleşme sonucuna göre 2014 yılı sonunda emekli olacak Memur, Ebe, Hemşire gibi unvanlar ise, Toplu sözleşme sonucuna göre emekli ikramiyesi olarak 61 bin 235 TL alırken, yüzdelik zam ve enflasyon farkı kabul edilmiş olsaydı 61 bin 568 TL almış olacaktı. Memur, Ebe ve Hemşirenin aylık bin 632 TL olarak bağlanacak emekli maaşları ise, bin 641 TL olarak yansıyacaktı. Memur, Ebe ve Hemşirenin toplu sözleşme kaynaklı kaybı ise, emekli ikramiyesinde 333,15 TL, emekli maaşında ise aylık 8,89 TL'yi buldu. Oldubittiye getirilerek imzalanan Toplu sözleşmenin kamu çalışanlarına verdiği zarar gün be gün katlanarak devam etmektedir. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge merkezimizin hazırladığı bu rapor birilerinin memurları nasıl kandırdığının ispatı niteliğindedir. Her fırsatta 123 TL zammı ve emekliliğe yansımalarını tarihi başarı olarak adlandıranlar bu rakamlar karşısında söyleyecek söz bulabilecekler midir?" şeklinde konuştu.

Kamu çalışanları, atılan imza ile emeklilik maaşlarını yarı yarıya kaybedeceğini savunan Bostan, "Neresinden tutsak elimizde kalıyor dedirten bu toplu sözleşmenin hala memurların lehine olduğunu söylemek tamamen bir akıl tutulmasıdır. Eğer bu hezimeti savunanlar bilinçli olarak gerçekleri saptırıyorlarsa en büyük günahlardan olan kul hakkı yiyorlar. Eğer bilmeden savunmaya devam ediyorlarsa memurları temsil etme kabiliyet ve liyakatinden uzaktırlar. Bu noktada yine Türkiye Kamu-Sen doğru hesap yapan, doğru taleplerle hükümetlerin karşısına çıkan ve gerçek anlamda memurları temsil eden tek konfederasyon olarak tarihe not düşmektedir. Yapılan toplu sözleşmeden kaynaklı kayıpların etkisi yıllar geçtikçe memurlar ve emekliler üzerinde artarak devam edecektir. Bu bakımdan yapılan hatanın telafi edilmesi ve yaşanan kayıpların karşılanması zorunlu hale gelmiştir. Bu amaçla 6 Aralık'ta Ankara'da yapacağımız büyük mitingimizde memurlarımıza ve emeklilerimize yüzde 12 zam isteyeceğiz. Bu eylemimize tüm kamu çalışanları destek olmalı ve doğru taraftaki yerlerini almalıdırlar" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title