Halka Arz: Sorunlar ve Çözümler" Konferansı
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, "Türkiye'de kendi şirketlerimize baktığımızda halka arza çok yoğun bir ilgi göremiyoruz.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, " Türkiye'de kendi şirketlerimize baktığımızda halka arza çok yoğun bir ilgi göremiyoruz. Bizim en büyük sanayi şirketlerimize baktığımızda ilk en büyük 1.000 sanayi şirketimizin ancak 120'si borsada" dedi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen "Halka Arz: Sorunlar ve Çözümler" konferansı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ve TSPB Başkanı İlhami Koç'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Dinç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, halka arzların finansman yönetimi olmaktan öte, kurumsallaşma ve sürdürülebilirliğe hizmet ettiğini söyledi. Sürdürülebilirliğin önemine dikkati çeken Dinç, kar etmesinin yanı sıra o şirketin ne kadar sürdürülebilir olduğunun yatırımcılar açısından çok daha önemli hale geldiğini vurguladı.
Türkiye'de, ömrü 200 seneyi bulan şirketlerin pek fazla olmadığını dile getiren Dinç, şöyle devam etti:
" Türkiye'de kendi şirketlerimize baktığımızda halka arza çok yoğun bir ilgi göremiyoruz. Bizim en büyük sanayi şirketlerimize baktığımızda ilk, en büyük 1.000 sanayi şirketimizin ancak 120'si borsada. Kanun değişti, SPK gerekli düzenlemeleri yaptı, özendirici tedbirler her geçen gün artırılıyor.
Yapılan düzenlemeler neticesinde, nakit sermaye artırımı yapan şirketler halka açıklık oranlarına göre, bu sermaye artırımı üzerinden vergi indirimi alıyor ama bu da çok fazla ilgi çekici olmadı. 2015 yılında 6 tane şirket geldi. Yabancıların yaptığı yatırıma bakarsak, toplam 4,5 milyon dolarlık bir alım yapmışlar bu halka arzlardan."
Dinç, özel sektör tahvillerinin de başta iyi gittiğini anımsatarak, son dönemde üst üste gelen seçimler dolayısıyla bir durgunluk yaşandığını, 2016 yılından umutlu olduklarını aktardı.
Halka arz meselesinin doğru ve yeterli anlatılmasının önemine işaret eden Dinç, Türkiye'de bulunan aile şirketlerinde de bir sonraki nesilleri kurtarmak için halka arzın doğru bir formül olduğunu anlattı.
Dinç, THY'nin borsadaki geçmişine de değinerek, "Türkiye'deki tek global marka diyebiliriz, Borsa İstanbul olarak biz de arkada geliyoruz. Tabii THY'nin global marka olmasında başka şartların da etkisi var ama bir şirketin halka açılmasının ve profesyonelliğe doğru ilerlemesinin, o şirkete ne kadar katkısı olduğunu bu örnekte açık şekilde görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
TSPB Başkanı İlhami Koç ise yaptıkları çalışmaların detaylarıyla ilgili bilgi verdi. Koç, 2007 yılına kadar piyasada hisse halka arzlarının konuşulduğunu, yüksek enflasyon ve yüksek faiz döneminin sona ermesiyle 2007 yılından sonra özel sektör tahvil arzlarının artmaya başladığını ve hızla büyüdüğünü belirtti.
Sonrasında hisse arzlarının azalmaya başladığını anımsatan Koç, "Bu yıl 6 şirkette topu topu 120 milyon liralık halka arz yapıldı, bu rakam 2013'te 18 şirket, 2012'de 26 şirket, 2011'de 27 şirket, yani giderek düşen bir ivmeden bahsediyoruz. Bu bizim için bir sorun ama küresel anlamda da bir sorun bu" diye konuştu.