Haberler
Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

TEM Otoyolu'nda trafiği felç eden kaza

TEM'de trafiği kilitleyen kaza! Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu

Döviz büroları ve kuyumculardan sahte dolar fırsatçılığı

Dolaşıma sokulan sahte dolarlar üzerinden akılalmaz yöntem

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada 3 genç hayatını kaybetti

Kız meselesinden çıkan kavga 3 genci hayattan kopardı

Gyoder Sektörel Büyümeden Umutlu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörün önemli konularını görüştü.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörün önemli konularını görüştü.

GYODER tarafından yapılan açıklamaya göre, GYODER Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün gelecek dönemine ışık tutması amacıyla bu yılın 3. çeyreğine ilişkin ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirerek, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesi hakkındaki sorunları masaya yatırdı.

Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan ve tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER Gösterge Bülteni, kurul ile paylaşıldı.  "2015 Yılı Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek Raporu"nu içeren GYODER Gösterge, temel makro ekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri inceliyor.

3 ayda bir yayımlanmaya devam edecek olan GYODER Gösterge'nin, hem dijital hem de basılı olarak geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor.

Raporda yer alan verilerine göre; Türkiye ekonomisinin 2015 yılını yüzde 3,5 büyüme performansıyla kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payı ortalama yüzde 4,5 civarında bulunuyor ancak ülkede 2014 yılı 3.çeyrek döneminden itibaren inşaat sektörü büyüme hızı GSYH büyüme hızının altında yer alıyor.

Raporda, ayrıca şu bilgilere yer verildi:

"İşsizlik oranı Ağustos 2014 itibarıyla yüzde 10,4 seviyesine ulaşırken, 2015 yılı temmuz ayı itibarıyla son on yılın ortalaması olan yüzde 9,8 düzeyinde gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2015 yılı eylül ayında yıllık bazda yüzde 7,95 artış görüldü. 2014 yılı genelinde konut satışları 1 milyon 165 bin 381 adetken, 2015 yılı ilk 9 aylık süreçte 936 bin 615 konut satışı gerçekleşti. Seçim dönemi ile hissedilen durgunluğun yıl sonunda aşılması ve geçen yılın rakamlarına ulaşılacağı yönünde görüş birliğinde bulunuldu. 2015 yılının ilk yarısında yüzde 1'in altında oluşan konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarını tetiklendi. Buna göre; 2014 Aralık sonunda 125,3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos'ta 128 milyar TL'ye ulaşırken, konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşti."

Toplantıda GYODER Gösterge ile irdelenen mevcut durum Emlak Konut'un konut satışları hakkında gerçekleştirdiği detaylı veri sunumu ile bütünleştirildi. Ayrıca gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye'de hala en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya koyuldu.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konut edinmesinin öneminin tartışılması ile devam eden kurulda GYODER tarafından yapılan "Yabancıların Konut Alımı Eğilimi" araştırmasının anket sonuçları da kurul üyeleriyle paylaşıldı. GYODER Yüksek İstişare Kurulu'nun bir sonraki gündemi ise Altyapı GYO'ları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları olarak belirlendi.

"Sorunların yeniden ilgili bakanlıklara iletilmesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkede konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirterek, "Ayrıca, yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir" dedi.

Şirketin 2015 yılı içerisinde ekim ayı itibarıyla 5,3 milyar lira değerinde gayrimenkulün satışının gerçekleştirildiğini aktaran Kurum, bu satışın yaklaşık 960 milyon liraya yakın bir bölümün, yani yüzde 19'unun, yabancı ülke vatandaşlarına yapıldığı ifade edildi.

Kurum, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının Borsa İstanbul'daki durumunun incelendiğinde ise kat edilmesi gereken hala uzun bir yol olduğunu kaydetti.

GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satışının giderek büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, "Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmayı umduğunu kaydeden Çelik, 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu değerlendirildiğini vurguladı.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise sektörün sağlıklı büyümesi ve ilerlemesi açısından doğru ve daha çok veriye ihtiyacı bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"GYODER bu amaçla çıktığı yolda Gayrimenkul Araştırma ve Rapor Üretimi Komitesi Üyelerinin de büyük katkılarıyla temel makro ekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri içeren GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. çeyrek raporunu hazırlamıştır. GYODER olarak sektörün gelişimi için doğru verilere ne kadar fazla ihtiyaç duyulduğunun da altını bir kere daha çizerek, sektörün gelişimi için tüm sektörün veri sağlama konusunda katkıda bulunmasının önemini bir kez daha vurguladık."

Mevzuatın bazı maddeleri sebebiyle yaşanan tavsiye, oturma izni, banka kredi teminatları gibi önemli başlıkların yanı sıra vergi, KDV, mükerrer harçlar ve imar mevzuatı ile ilgili sorunları da irdelediklerine işaret eden Torun, "GYODER olarak bu başlıklar doğrultusunda ilgili kurumlara bir öneri paketi hazırlayacağız. Daha önce Ankara'da dile getirilen bu sorunların hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden ilgili bakanlıklara iletilmesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi
title