Gyiad Başkanı Burcu Akdarı Toprak Açıklaması
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, piyasaları rahatlatmak için Merkez Bankası'nın söz konusu politikalarını gevşetmesi gerektiğini söyledi.
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, piyasaları rahatlatmak için Merkez Bankası'nın söz konusu politikalarını gevşetmesi gerektiğini söyledi.
Ekonomik ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin (ESDH) GYİAD için hazırladığı ağustos ayı Ekonomik Durum Raporu'nu açıklayan Toprak, cazip faiz oranlarının net sermaye girişini artırdığını, bunun da TL'yi güçlendirdiğini belirtti.
Toprak, tüm dünyada Avrupa ve Avro'ya ilişkin endişelerin arttığını vurgulayarak, "İçeride ise Merkez Bankası aşırı temkinli duruşunu ısrarla sürdürüyor. Oysa ekonomimizin gevşemeye ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomide yılın geri kalanına ilişkin endişelerin arttığına dikkati çeken Toprak, son yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında Merkez Bankası'nın (MB) parasal genişleme veya faiz indirimine gitmediğini kaydetti.
Toprak, "Enflasyon ile cari açığı kontrol etmek için ekonomiyi soğutmayı hedefleyen ve bunun için yılbaşından bu yana sıkılaştırılmış bir para politikası uygulayan Merkez Bankası temkinli ve sıkı duruşunu koruyor. Artan küresel yavaşlama ve Avrupa borç sorununun yarattığı riskler karşısında Merkez Bankası, 2 ay daha temkinli ve sıkı duruşunu sürdüreceğini açıkladı. Buna bağlı olarak para politikasında bir gevşeme en erken Eylül ayında gerçekleşebilecek" ifadelerini kullandı.
-"Piyasaları rahatlatmak için...'-
Piyasaları rahatlatmak için Merkez Bankası'nın söz konusu politikalarını gevşetmesi gerektiğini ifade eden Toprak, şunları kaydetti:
"İçeride sıkı duruş ile oluşan yüksek faizlerimiz ve getiriler yabancıları cezp ediyor. Türkiye'ye yeniden net sermaye girişi başladı. Bu da Türk Lirası'nın değerlenmesine neden oluyor. İç piyasada işler bir düre daha zayıf kalmaya devam edecek. Enflasyonda ise aşağı yönlü eğilim sürüyor.
İç talepteki durgunluk ve Türk Lirası'nın değerlenmesi de aşağı yönlü eğilimi destekliyor. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 6,5'tan yüzde 6,2'ye indirdi. Temmuz'da yüzde 9,07 olan tüketici enflasyonu yılın son aylarında gerileyecek."
Toprak, dünya ekonomisinde genele yayılan yavaşlama endişesinin arttığını dile getirerek, 2012 yılında daha zayıf bir ekonomik büyüme beklendiğini, ancak geçen her çeyrek dönemde yavaşlamanın kuvvetlendiğini kaydetti.
Toprak, "ABD ekonomisinde büyümede zayıflama, Avrupa'da durgunluk ve Çin başta olmak üzere gelişen ülkelerde hızlı yavaşlama yaşanıyor. Avrupa Birliği'nde ise ekonomik büyüme üç çeyrektir sıfıra yakın gerçekleşirken, borçlu ülkelerin sorunları ve sorunların yönetimi konusundaki sıkıntılar sürüyor. Borç sorununun çözümünde Avrupa Merkez Bankası'nın geçen ay yarattığı iyimserlik kısa sürdü. İspanya, İtalya ve Yunanistan endişeleri devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Muhabir: Hasan Arslan
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL