Haberler

Güneş Enerjisi İhalesi Bugün Yapılacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi için ilk ihale bugün gerçekleştirilecek.

Türkiye'de güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi için ilk ihale bugün gerçekleştirilecek. İhalede Elazığ bölgesindeki 8 megavatlık kapasite için 5, Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için 2 firma yarışacak. 

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye, bu kapsamda güneş potansiyelini enerji üretiminde daha etkin kullanacak. Bu kapsamda ilk olarak 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisanslı üretim başvuruları yatırıma dönüşmeye başlıyor.

Mevzuat gereği, güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış ön lisans başvurularından aynı sahada, aynı bağlantı noktasına, aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, sisteme bağlanacak olanı belirlemek için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yarışma yapılacak. 

7 FİRMA YARIŞACAK

Bu doğrultuda güneş enerjisine yönelik ilk yarışma Elazığ ve Erzurum bölgeleri için 12 Mayısta TEİAŞ Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek. 

İhalede Elazığ bölgesindeki 8 megavatlık kapasite için 5, Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için 2 firma yarışacak.  

HANGİ ŞİRKETLER KATILACAK?

Elazığ bölgesi için yapılacak yarışmaya Solentegre Enerji, RA Güneş, Güçlü Tekstil Limited Şirketi, İnşar Enerji, Başakkent Güneş Enerjisi Üretim AŞ; Erzurum bölgesi için yapılacak yarışmaya Makronom Enerji Üretim Limited Şirketi ve Halk Enerji katılacak. Bu yarışma aynı zamanda Türkiye'nin diğer lisanslı GES projelerinin de bir provası niteliğini taşıyacak. 

Bundan sonraki aşamada belirlenen bölgeler için ayrı ayrı dönemlerde yarışma yapılması bekleniyor.    

Şırnak bölgesi için sadece Park Teknik başvuru yaptığı için bu bölgeye yönelik yarışma yapılmayacak.  

YÜKSEK PAY VEREN HAK KAZANACAK

Yarışma TEİAŞ tarafından oluşturulan komisyon tarafından yapılacak. Komisyon, TEİAŞ personelinden bir başkan ile en az 4 asil üyeden oluşacak.   

Yarışmaya katılan şirketler, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere en fazla 3 yıl içerisinde birim megavat başına TEİAŞ'a katkı payı ödeme taahhüdünde bulunacak. Kesişen projeler olması durumunda daha yüksek katkı payı teklifi veren proje sahibi şirket, kesişen alanı kullanma hakkını elde edecek. 

Şirket, katkı payı tutarını, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere 3 yıl içerisinde ve yıllık eşit taksitler şeklinde TEİAŞ’a ödeyecek. 

Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, yıllık 380 milyar kilowatt/saatlik (kW/s) güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor. 

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi
title
Close