Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Gübretaş, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Danışmanlarını Buluşturdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Bakanlığı’na bağlı Ankara’daki tarım danışmanlarını bir araya getirerek, 500 tarım danışmanı ve ziraat mühendisine bilinçli tarım eğitimi verdi.

Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Bakanlığı'na bağlı Ankara'daki tarım danışmanlarını bir araya getirerek, 500 tarım danışmanı ve ziraat mühendisine bilinçli tarım eğitimi verdi.

GÜBRETAŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Bakanlığı'na bağlı Ankara'daki tarım danışmanları ve ziraat mühendislerini Holiday Inn Otel'de bir araya getirdi. İyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirilen eğitim toplantısına Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği Müdürü Veli Altunkaş, Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel katıldı. Eğitim toplantısında yaptığı konuşmada Güvendi, "Ziraat mühendislerine veteriner arkadaşlarımıza nasıl iş kapısı açabiliriz diye düşündüğümüzde daha doğrusu sadece iş kapısı açmak değil, üniversitelerde yetiştirdiğimiz bu genç beyinleri gerçekten bilgiye ihtiyacı olan çiftçimizle nasıl buluştururuz diye düşündüğümüzde önümüzde ilk engel olarak IMF ve Dünya Bankası'nın tarım sektörüne koymuş olduğu engelleri gördük. Bunlar unutulmuş olabilir ama biz unutmadık. Bunu aşabilmek için 2004 yılında 'bin köye bin tarım görevlisi' adı altında başlamıştık bu projeye" diye konuştu.

Güvendi, son 50 yılda ise tarımın ticarileşmiş bir sektör olduğunu anlattı.

"TARIMDA DA KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETİLEBİLİYOR"

Bugün en çok konuşulan konunun katma değerli ürün ürütmek olduğunu söyleyen Güvendi, "Katma değerli ürün sadece sanayide ya da teknolojide olmuyor. Tarımda da katma değerli ürünler üretilebiliyor. Tarımda aynı birim alandan daha fazla ürün elde edilebiliyor. Bunun olabilmesi için de bilgi ile üreticinin bir araya gelmesi gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri de kurulduğu günden bugüne hep çitçinin yanında, çiftçiyle birlikte onun ekonomik destekçisi olarak onun zor gününde, iyi gününde yanında olarak bugüne kadar gelmiş bir kurumdur. Bugün tarım teşkilatı içinde tarımla ilgili kuruluşlar içinde Türkiye'nin neredeyse tamamında örgütlenmiş bu kadar büyük bir teşkilat yok. Bu kuruluş çiftçinin kuruluşu. O yüzden buranın büyümesi, katma değer üretmesi aynı zamanda çiftçimizin de refahına, çiftçimizin de istikrarlı bir gelir düzeyine kavuşmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİLERİMİZİN BÜTÇE YAPMASINI DA FİNANSAL OKURYAZARLIĞINI ARTTIRMA KONUSUNDA DA ONLARA DESTEK OLMALIYIZ"

Tarım sektöründe çok ciddi bir finansal ihtiyaç olduğunu ifade eden Güvendi, şunları kaydetti:

"Bu finansal ihtiyacın değişik kurumlar tarafından karşılandığını görüyorsunuz. Çiftçilerimizin bütçe yapmasını da finansal okuryazarlığını arttırma konusunda da onlara destek olmalıyız. Çiftçimizin piyasaya, tefeciye ya da yüksek maliyetli olarak borçlanmalarına izin vermeyin. Çünkü tarım sektöründe yıllık yüzde 20-30 karlılıklar yok. O yüzden yüksek finans maliyetleri çiftçimizi bir müddet sonra, üreticimizi bir müddet sonra sarmala sokabilir. Onlara bütçe yapmayı, gelir gider tablosu hazırlamayı da öğretebilirseniz büyük bir hizmet yapmış oluruz diye düşünüyorum."

"HER YIL YAKLAŞIK 2 BİN NOKTADA 150 BİN ÇİFTÇİYE BİLİNÇLİ GÜBRELEME VE TOPRAK ANALİZİ EĞİTİMLERİ VERİYORUZ"

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu da, GÜBRETAŞ'ın 1952 yılında "tarımsal verimliliği yükseltmek için gübre girdisi sağlamak" amacıyla kurulduğunu, aynı zamanda Türkiye'nin ilk gübre şirketi olduğunu ifade etti. GÜBRETAŞ'ın tarım sektörünün gelişimine katkıda bulunduğunu kaydeden Kutlu, "2008 yılında yaptığı atılımla Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük sanayi yatırımına imza atan yayınlanan bazı araştırmalarda Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketi olarak açıklanan GÜBRETAŞ'ın başarısının bu sırrı, bu topraklara değer katmak için çalışmasında yatmaktadır. Bu doğrultuda sosyal sorumluluk alanında çeşitli çalışmalar yapıyoruz. GÜBRETAŞ'taki ziraat mühendislerimiz, tarım kredi kooperatifleri işbirliğiyle Türkiye'nin tarımsal üretim yapılan her yerine ulaşarak çiftçilerle buluşuyor. Bu kapsamda her yıl yaklaşık 2 bin noktada 150 bin çiftçiye bilinçli gübreleme ve toprak analizi eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimler kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 8-9 bin ziraat mühendisini buluşturduk. Bu eğitimleri alan ziraat mühendisleri, çiftçimize toprağı için en doğru reçeteyi sunarken tarımda verimlilik ve kalite artışı sağlanmış oluyor. Daha fazla verim ve daha fazla kalite, çiftçinin daha yüksek kazanç elde etmesi demektir" diye konuştu.

Kutlu, 2005 yılından itibaren Türkiye'de Toprak Verimliliği Haritası Projesi'ni başlattıklarını bildirerek, bu proje kapsamında Türkiye'yi karış karış dolaşarak toprak numuneleri almaya ve alınan numuneleri laboratuvarlarda incelemeye ve veri tabanına aktarmaya devam ettiklerini kaydetti. Tarım konusundaki bilinçlenmenin yaygınlaşmasının, Türkiye için en büyük kazançlardan biri olacağını söyleyen Kutlu, Tarım Bakanlığı'nın vizyonu ve destekleri ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin öncülüğünde, el ele vererek tarım sektöründeki değişimi ve büyümeyi birlikte başarabileceklerini ifade etti.

"ANKARA TÜRKİYE'NİN BAŞKENTİ OLMANIN YANINDA TARIMIN DA BAŞKENTİ OLMAYA ADAY"

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel ise, tarım teşkilatı olarak cansiperane çalıştıklarını belirterek, "Ankara başkent olunca sanki Ankara'da tarım yokmuş gibi bir intiba uyanıyor. Halbuki Ankara tarımsal potansiyel açısından çok önemli bir ilimiz. Türkiye'nin başkenti olmanın yanında tarımın da başkenti olmaya aday. 1 milyon 233 bin hektar tarım arazisiyle çok önemli bir üretim bölgemiz. Ankara özellikle son zamanlarda hem sebze yetiştiriciliğinde hem meyve yetiştiriciliğinde hem de hayvancılıkta çok ciddi bir hamle içerisinde" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title