Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Gto'dan Türkiye'deki Yabancıların Çalışma İzinleri Semineri

Gto'dan Türkiye'deki Yabancıların Çalışma İzinleri Semineri
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi işbirliği ile "Türkiye'deki Yabancıların Çalışma İzinleri" konulu bir seminer gerçekleştirildi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi işbirliği ile " Türkiye'deki Yabancıların Çalışma İzinleri" konulu bir seminer gerçekleştirildi.

GTO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ahmet Yetim ile işveren ve işletmelerin insan kaynakları yetkilileri katıldı.

Seminerin açılışında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'de kayıt dışı istihdam konusunda yaşanan sorunun çözümü için ilgili hizmet kuruluşları ve bakanlıklarla bugüne kadar önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Konuşmasında, çok kimsenin görmediği belki de çok fazla alaka göstermediği yabancı çalışanlarla ilgili uzun süredir ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken Aslan, bu konuda son dönemde ciddi adımlar atıldığını kaydetti. Başkan Aslan, "Özellikle bu alanda yaşanılan problemin büyümesi ve bu bağlamda sosyal bir sorun olmasından öte kayıt dışı ekonomi ve çok ciddi problemlerin ortaya çıkması hem hükümetimizin hem de bizlerin dikkatini çekti. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bilindiği gibi Şubat 2012'de yabancı çalışanların haklarını düzenleyen kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun için başta Sayın Halil Mazıcıoğlu olmak üzere bütün milletvekillerimiz, bakanlarımız ve hükümet ciddi gayret gösterdi. Huzurlarınızda hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

Yabancı çalışanların sorunlarını kendileri açısında değerlendirmek gerektiğini de dile getiren Başkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum bizim açımızdan bir kere kayıt dışı istihdamı ve haksız rekabeti tetikleyici bir durum. Türkiye'deki kayıt dışılığı önleme mücadelemize verdiği zarar açısından da son derece önemli bir problemdi. Ama çalışanlar açısından son derece vahim ve de son derece sıkıntılı bir ortam. Şubat ayında yürürlüğe giren bu kanunla sıkıntılar ortadan kalktı diyebiliriz. Ama bu kanunun tanıtımı ile ilgili yeterli bilgilendirme yapılmış diyemeyiz. Bu toplantı ile söz konusu kanunun tanıtımı amaçlamakta. Gaziantep olarak, Milletvekilimiz Sayın Halil Mazıcıoğlu'nun büyük gayretiyle bu toplantıyı gerçekleştirdik. Çalışan bir insan eğer kayıt içinde değilse, sosyal güvenliğe kavuşmamışsa o insanın hayat şartları konusunda, çalışacağı ortam konusunda söz söyleme hakkı olmuyor. Bir bakıma insan hakları konusunda da bir takım sorunlar ortaya çıkarıyor. Yani yabancı ve kayıtsız çalışan bir insan ne derseniz onu yapmak, hangi hayat koşullarına uy derseniz ona uymak zorunda. Ülkemizde yakın zamana kadar kimsenin dile getirmediği, getiremediği kadar yabancı hasta bakıcı vardı. Gaziantep'te buna dahil. Kayıtlı olmadığı süre içerisinde her an sınır dışı edilebiliyorlardı. Bu durum hem onlarda hem baktığı hastalarda travmalara neden oluyordu. İşte bu nedenlerle bu kanunun son derece faydalı olduğunu düşünüyoruz ve ilgililerin bilgilendirilmeleri açısından bu toplantıyı çok önemsiyoruz."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ise konuşmasında, dünyada ortaya çıkan hızlı gelişmelere ve gelişen teknolojiye paralel olarak Türkiye'deki işletmelerin daha önceden ulaşamadıkları pazarlara kolayca girebilme imkanı bulduklarını ve ülkemizin sahip olduğu potansiyeli de onurlu bir şekilde harekete geçirebildiklerini belirtti. Gaziantep'in bu konuda özel bir yere yere sahip, lokomotif şehirlerden birisi olduğunu kaydettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gaziantep bilindiği gibi ülkemizin lokomotif şehirlerinden birisi durumundadır. Bunun yanında şehrimiz gerçekleştirmekte olduğu ihracatın yanı sıra yabancı firmaların yatırım yapmaya başladığı önemli bir kent haline de gelmiştir. Gelişen ve büyüyen şehrimiz her metropol gibi yabancıların da ilgisini çekerken, işletmelerimizin ihtiyaçlarına göre yabancı uyruklu çalışan sayısı da her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde sayısı yüz binleri bulan yabancı uyruklu çalışanların yalnızca 20 bin' i kayıtlı olarak çalışmaktadır. Kaçak işçi çalıştırmak sanılanın aksine işverene yarardan çok zarar getirmektedir. Ülkemizin çalışma hayatında önemli yeri olan yabancı uyruklu işçilerin Sosyal Sigorta Kanunu kapsamında da dezavantajlı olmamaları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından birçok düzenleme yapıldı ve bu kişilerin hakları korunarak güvence altına alınmıştır. Bu konuda işverenlerin de üzerine düşenleri yerine getirerek, hem çalışanlarının hem de kendilerinin haklarını korumaları konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum."

Açılış konuşmalarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Nurcan Önder ve Çalışma Genel Şube Müdürü İlknur Tosun katılımcılara Yabancı uyruklu personellerin çalışma izinleri, muafiyet ve sınırlamaları, başvuru usul ve esasları, sosyal güvenliği, ilgili diğer yasal yükümlülükler ve cezai hükümler konularında bilgilendirmelerde bulundular. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title