Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

Gso Başkanı Konukoğlu, Enerji Zirvesi'nde Konuştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için genç nüfusumuzu ve yerel enerji kaynaklarımızı iyi değerlendirmek gerektiğini belirterek, “Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek bu iki enerjiyi ortaya çıkarmaktan geçiyor” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için genç nüfusumuzu ve yerel enerji kaynaklarımızı iyi değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek bu iki enerjiyi ortaya çıkarmaktan geçiyor" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen 'Gaziantep Enerji Zirvesi', Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. GSO Başkanı Konukoğlu, zirve sırasında düzenlenen ' Türkiye'de Enerji Sektörü ve Bölgedeki Gelişmeler' konulu oturumda bir sunum yaptı. Türkiye'nin ekonomik büyümesine, nüfus artışına, kentsel gelişim ve sanayileşmesine paralel olarak enerji tüketiminin de giderek arttığına işaret eden Konukoğlu, Türkiye'nin artan enerji talebini sorunsuz karşılamak ve arz güvenliğini sağlamanın, bu kapsamda dışa bağımlılığı azaltmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'den daha hızlı büyüyen yatırımlarına hızla devam eden Gaziantep'in, bugün 'sanayi ve üretim üssüne' dönüştüğünü anlatan Konukoğlu, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 5'e çıktığını, bölgede 800 işletmenin faaliyet gösterdiğini ifade ederek, "Gaziantep'in hızla gelişip büyümesi, elektrik tüketimine de yansıyor. Şehrimizin enerji tüketimi son 10 yıl içinde iki kat arttı. Önümüzdeki dönemde de iki kat artacağını görüyoruz. Gaziantep'te toplam sanayi elektrik tüketimi 2013 yılının ilk 9 ayında, 3 milyar 501 milyon kilovat saate çıktı. OSB'de ise 2013 yılında toplam elektrik tüketimi 3 milyar 464 milyon kilovat saate ve doğal gaz tüketimi 324 milyon metreküpe ulaştı" dedi.

Enerjinin, üretim maliyetindeki en temel girdiği olduğuna ve sanayicilerin kendi imkanlarıyla yapacağı bazı çalışmalarla enerji maliyetini düşürerek rekabet gücünü artıracağını belirten Konukoğlu, "Gaziantep OSB'de 24 işletmede tamamı doğal gazla çalışan kojenerasyon tesisi var. 4'ü üretim, diğerleri ise otoprodüktör lisansına sahip. OSB elektrik tüketiminin aylık ortalama yüzde 15'i, bu tesislerden sağlanıyor" diye konuştu.

Gaziantep'in ihracat atılımını anlatırken, son 10 yılda ihracatını 272 milyon dolardan 6,5 milyar dolara getirdiğine dikkati çeken Konukoğlu, şehri 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedeflediğinin altını çizdi. Konukoğlu, OSB'de faaliyet gösteren 800 firma ile ihracata ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini bildirdi.

GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye'nin cari açığındaki en büyük faktörün enerji ithalatı olduğunu belirtirken, şunları kaydetti:

"Türkiye enerji ithalatına ödediği fatura 385 milyar dolar. Bu paranın yüzde 50'sinin Türkiye'nin cebinde kaldığını düşünsek, onunla yapılacak sanayi yatırımlarıyla milli gelire ne kadar katkı sağlayacağını hesaplamak mümkün. Unutmayalım ki, enerjide dışa bağımlılığı ne kadar azaltabilirsek, ekonomiye katkısı o kadar çok olacaktır, ülkemizin büyüme performansı artacaktır."

Yenilenebilir enerji kaynaklarından azami düzeyde yararlanmak gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, Türkiye'de en fazla güneş enerjisi potansiyeli ve en uzun güneşlenme süresinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğunu, buna karşın güneş enerjisinden elektrik üretiminde yeterince yararlanılamadığına vurgu yaparak, "Özel sektörün önünün daha fazla açılarak, özellikle bölgemizdeki güneş enerjisinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için güneş enerjisi alım fiyatları gözden geçirilmesi gerekiyor. Şu andaki fiyatlarla yatırım yapılırsa 17-22 yıl arasında çıkıyor. Satış fiyatı buna göre ayarlanıp da devlet bu konuda destek verirse, bunu 10 yıla düşürebiliriz. Bütün bölgeyi güneş tarlası ile kaplayabiliriz. Dış ticaret açığını da aşağı çekeriz" dedi.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkarma hedefi bulunduğunu anımsatan GSO Başkanı Konukoğlu, "Hayallerimiz var. Ama bunu gerçekleştirebilmek genç insan nüfusumuzu ve yerel enerji kaynaklarımızı iyi değerlendirmekten, bu iki enerjiyi ortaya çıkarmaktan geçiyor" sözlerine yer verdi.

GSO olarak, enerji verimliğine büyük önem verdiklerini, 'Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi' projesini yürüttüklerini ifade eden Adil Konukoğlu, bu merkezin yerini kiraladıklarını ve altıncı aydan itibaren devreye sokacaklarını bildirdi. Konukoğlu, Gaziantep'te yer alacak Kuluçka Merkezi'nin, bölge genelinde sanayide ve binalarda enerji etütlerinin yapılması, enerji verimliliği iyileştirme planlarının hazırlanması ve uygulanmasında danışmanlık hizmeti verecek şirketlerin hayata geçirilmesini sağlayacağını kaydetti.

Moderatörlüğünü Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa'nın yaptığı oturumda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Politikaları ve Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Öztürk Selvitop ile Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı Muharrem Balat da konuşma yaptı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title