Global Halkla İlişkiler Trendleri Zirvesi
Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) Başkanı Gonca Karakaş, 2020 yılına gelindiğinde halkla ilişkiler sektörünün küresel çapta 20 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) Başkanı Gonca Karakaş, 2020 yılına gelindiğinde halkla ilişkiler sektörünün küresel çapta 20 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu ve P World tarafından organize edilen Global Halkla İlişkiler Trendleri Zirvesi İstanbul'da başladı.
Zirvenin açılışında konuşan TÜHİD Başkanı Karakaş, Türkiye'de 600 aktif halkla ilişkiler şirketi bulunduğunu, bunlardan 30'unun pazara hakim olduğunu belirterek, Türkiye'de hakla ilişkiler sektörünün 100 milyon dolar büyüklüğe sahip olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Karakaş, söz konusu rakamın küresel halkla ilişkiler sektörüyle karşılaştırıldığında küçük bir rakam olduğunu vurgulayarak, dünya halkla ilişkiler sektörünün 14 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu, söz konusu rakamın gelecek 5 yıl içerisinde yüzde 30-40 civarında büyümesinin beklendiğini kaydetti.
Büyüyen bir sektörün içerisinde olduklarını belirten Karakaş, 2020 yılına gelindiğinde hakla ilişkiler sektörünün küresel çapta 20 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
"Sektör, Türkiye'de çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip"
Gonca Karakaş, Türkiye'de hakla ilişkiler sektörünün çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Yerel olarak faaliyet göstermenin yeterli olmayacağını vurgulayan Karakaş, "Eğer küresel olmazsak, uluslararası trendleri takip etmezsek var olamayız." ifadesini kullandı.
Donanım ve kabiliyetin sektördeki en sıkıntılı konulardan biri olduğuna işaret eden Karakaş, yeterli donanıma sahip kişileri sektöre çekme konusunda sorun yaşadıklarını, fazla sayıda iletişim fakültesi bulunduğunu, gençlerin mezun olduğunda ne yapacağını bilmediğini söyledi.
Mezun sayısının hakla ilişkiler sektöründeki büyümenin üzerinde bulunduğunu, iletişim fakültelerinden her yıl 2 bin civarında mezun verildiğini ancak sektörün aynı hızda büyümediğini ifade eden Karakaş, birçok iletişim fakültesi öğrencisinin İngilizce bilmediğini, her şeyin daha küresel ve uluslararası hale gelmeye başladığını vurguladı.
Karakaş, İngilizce bilinmemesi, teknolojik gelişmelerin ve dünya trendlerinin takip edilmemesi durumunda donanımların sınırlı kaldığını belirterek, "Bizim öğrencilere ilham vermemiz, onlara gitmemiz, ne yapacaklarını anlatmamız gerekiyor." dedi.
Tetra Pak Orta Doğu ve Afrika İletişim Başkan Yardımcısı Khaled İsmail de hakla ilişkilerde "işin sevilmesi", "sadelik" ve "meslekte bir adım önde olmanın" büyük önem taşıdığını kaydetti.
İsmail, sadeliğe ilişkin olarak, "Mesajınızı güçlü vermek için çok karmaşık bir şey söylemeniz gerekmiyor. Etkili bir mesaj iletmek istiyorsanız sade ve basit olmasını sağlayın." ifadesini kullandı.