Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Girişimciler Hünerlerini Ankara'da Sergiledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fikirlerini üretime dönüştüren girişimciler stantlarında, el deformasyonu olan çocuklara yönelik 3 boyutlu yazıcı ile hazırlanan mekanik eller, geri dönüşüm yoluyla yapılan ve içinde bisiklet ile süs eşyalarının da olduğu araç-gereçler, havadan su üreten cihaz gibi çeşitli ürünler sergilendi.

Fikirlerini üretime dönüştüren girişimciler stantlarında, el deformasyonu olan çocuklara yönelik 3 boyutlu yazıcı ile hazırlanan mekanik eller, geri dönüşüm yoluyla yapılan ve içinde bisiklet ile süs eşyalarının da olduğu araç-gereçler, havadan su üreten cihaz gibi çeşitli ürünler sergilendi.

Maker ve girişimcilik etkinliklerinden biri olan İMECE Maker Fest, Ankara Cer Modern'de 300'ü aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Habitat Derneği öncülüğünde düzenlenen ve üretme alışkanlığının yaygınlaştırılması ile ekonomide sürdürülebilir üretimin teşvik edilmesini amaçlayan festivalde, Türkiye'nin maker ekosisteminden önemli üreticiler, mülteciler ve Türk girişimciler ile bir araya geldi. Yaratıcı fikirlerini üretime dönüştüren girişimcilerin stantlarında; el deformasyonu olan çocuklara yönelik 3 boyutlu yazıcı ile hazırlanan mekanik eller, geri dönüşüm yoluyla yapılan ve içinde bisiklet ile süs eşyalarının da olduğu araç-gereçler, havadan su üreten cihaz gibi çeşitli ürünler sergilendi.

Tüketilenleri yeniden üretme mantığı ile yola çıkan İç Mimar olan ve endüstriyel ürün tasarımına yönelen Barış Özten'in standında saç kurutma makinesinin aydınlatma haznesi, su şişesinin ayak olarak kullanıldığı masa lambası, süt şişelerinin orta kısmı ile hazırlanan mumluklar, konserve kutular ve ahşap malzemelerle hazırlanan masa lambası, CD'lere şekil verilerek yapılan büstler, su şişesinden hoparlör gibi çeşitli objeler yer alıyor. Sosyal sorumluluk anlayışı ile doğan stantta yer alan ürünler, ele geçen malzemelere göre şekilleniyor.

Örgüler ile çeşitli objeler tasarlıyor

4 yıl önce Suriye'den Türkiye'ye gelen Yüsra Adevi, Türkiye'ye geldikten sonra örgüler ile çeşitli objeler tasarlıyor. Standında örgüden meyve-sebze şeklinde magnetler, çantalar, anahtarlıklar, kap ve duvar süsleri, sofrada sunumlarda kullanılmak üzere peçete ve çatal bıçak süsleri, telefon kılıfı, eldiven, çaydanlık-fincan kılıfları, oyuncaklar hazırlıyor.

3 boyutlu tasarım, makine kullanımı

Atölye çalışmalarında 3 boyutlu tasarım, makine kullanımı ve robotik eğitimleri veren ve yerli olarak 3 boyutlu yazıcı geliştiren Artı Boyut, standında 3 boyutlu tasarım yapılarak hayal edilen nesnenin, bir program yardımıyla makineye aktarılarak 3 boyutlu olarak çıktısı alınıyor.

El yapımı deri ürünlerden cüzdan, çanta, bileklik

Uzun yıllardır Türkiye'deki maker hareketin içinde olan Teknopark Ankara ve Nar Kuluçka Merkezi Direktörü Emre Akgümüş'ün deriden aksesuar tasarım atölyesinde el yapımı deri ürünlerden cüzdan, çanta, bileklik, anahtarlık, kalemlik, laptop kılıfı, kalemlik, kitap ayracı gibi ürünler yapılıyor. Hobi amaçlı başladığı deri tasarımı çalışmalarını şu an ikinci işi olarak sürdürüyor.

El ve parmak deformasyonu olan çocuklara mekanik eller

El ve parmak deformasyonu olan çocuklara mekanik eller yapan Robotel Derneği, tutma ve kavrama hareketine yardımcı olan, bisiklet kullanımı sırasında kavramayı sağlayan mekanik elleri tasarlayarak, 3 boyutlu yazıcıda hazırlıyor. Kişiye özel tasarlanan mekanik ellere, yapılan provalarla birlikte son hali veriliyor. Müzik aleti çalma, spor yapma sırasında kolaylık sağlayacak mekanik ellerin ise ar-ge çalışması sürüyor. Protez yalnızca estetik görüntü sağlarken, mekanik elin farkı ise, dirsekten takılması ve tutma hareketini yapabilmesi.

Işıklı tişörtler

17 yaşındaki lise öğrencisi Yusuf Çolak'ın standında kendisinin tasarladığı ışıklı tişörtler, havadan su elde eden cihaz ve kazaları önlemeye yardımcı olacak sinyal göstergeleri olan kask bulunuyor. Askerlerin ve dağcıların kullanımı için tasarlanan cihaz, yağmur oluşumuna benzer bir sistemle çalışıyor. Minerallendirilerek, içme suyu olarak da tüketmek mümkün oluyor. Bisiklet ile bluetooth yoluyla bağlanan kaskta, frene basınca fren ışığı ve sinyal göstergeleri bulunuyor.

Sinema sektörü ve tema parklarda kullanılmak üzere silikon heykeller yapan Onur Ata ve Osman Tetik, tıpta robot kadavra üzerine çalışıyor. Tıp öğrencilerinin kadavra sıkıntısı nedeniyle, açık kalp ameliyatı dahi yapılabilecekleri animatronik heykellerin çalışmasını sürdürüyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title