Maliye e-ticareti mercek altına aldı! 37 milyarlık vergi kaçağı

Maliye e-ticareti mercek altına aldı! 37 milyarlık vergi kaçağı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin yaygınlaşmasıyla sanal POS'lar kullanılarak yapılan ödemeleri mercek altına aldı. İncelemelerde vergi kaydı olmayan 1 kişinin 67 milyon lira gelir elde ettiği görüldü. Ödeme analizlerinde 4 bin 95 mükellefe yönelik vergi dışı bırakılan 37 milyar liralık hasılat ortaya çıktı.

Hazine Ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-ticaretin ayrılmaz bir parçası haline gelen sanal POS sistemleri kullanılarak yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi amacıyla harekete geçti. GİB, 2020-2024 yıllarında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile bu uygulamalar üzerinden elde edilen hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığının tespiti amacıyla detaylı analiz çalışması yaptı.

RİSKLİ MÜKELLEFLER TESPİT EDİLDİ

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarınca Bakanlık veri tabanına gönderilen veriler doğrultusunda yapılan incelemelerde, yüksek riskli mükellefler tespit edildi.

37 MİLYARLIK GİZLİ HASILAT

Detaylı analizler ve banka verileri ile uyumlulaştırılan raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden fakat gelir veya kurumlar vergisi yönünden hiç mükellefiyeti bulunmayan, mükellefiyeti olmasına rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık hasılatı gizlediği saptandı.

PEN ÇOK SEKTÖR İNCELENDİ

Tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten yüzlerce mükellefin de hasılatlarını gizlediği belirlendi.

SADECE BİR KİŞİDE 67 MİLYON LİRA GELİR ÇIKTI

Analiz çalışmaları kapsamında, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS uygulamaları üzerinden 2 bin 284 kez işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği görüldü. Mükellef olmayan bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı saptanırken, hakkında yasal süreçler başlatıldı.

UYUM GÖSTERMEYENE CEZA

GİB, bu süreçte vergi kayıplarını önlemek için "gönüllü uyum ve izaha davet" mekanizmasını devreye soktu. Mükellefiyeti olmayan, vergi mükellefiyeti olduğu halde beyanda bulunmayan ya da eksik beyanda bulunan kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyuma ve izaha davet ediliyor. Beyanlarında gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak. Başkanlık, gönüllü uyum sürecine, ilk aşamada e-ticaret gelirlerini gizlediği anlaşılan 561 mükelleften başladı.

"GELİR ELDE EDENLER VEGİSİNİ ÖDEMEK ZORUNDA"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izinin artık çok daha kolay sürüldüğünü belirterek, "Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak." ifadesini kullandı.

500

Yorumlar (34)

Haber YorumlarıBüşra :

Her şeyi halktan beklemeyin sayın bakan. Vergiler bu halkın belini bükeli çok oluyor. Biraz da zenginlerin peşine düşün kolaysa.

Yorum Beğen243
Yorum Beğenme36
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıVatansever:

bakan Bey zaten onun için uğraşıyor

yanıt24
yanıt38
Haber YorumlarıMustafa muh:

Sadece vergi ve cezayla çark dönmez.üretim nasıl artar ona kafa yormak lazım.

Yorum Beğen219
Yorum Beğenme30
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıbekir yapici:

SORANLARA O DEVLET SIRRI SÖYLENMEZ DIYORLAR.

yanıt21
yanıt3
Haber YorumlarıDüsünür:

Tamam hadi diyelim yeni dogan cocuklara kadar vergi mukellefi oldu. Nereye gidiyor bu paralar. Sadece aldiginiz vergilerle bir tane fakir aile birak bir tane fakir sahis olmamasi lazim. Her sokak basinda altin ciksa bu kadar para toplanmaz

Yorum Beğen151
Yorum Beğenme30
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıkartal pençesi:

zekaya bak pırıl pırıl sen dünyanın neresinde gördün heekesin zengin olduğu halk oldu devler beslesin herkesi çalışacaksın hemşerim nereye gidiyormuş paralar ananın .. gidiyor devlet ne bilmezsiniz ekonomi ne bilmezsiniz boş boş konuşursunuz Türkiye'de vatandaş hakkıyla vergisini odese bu ülke ekonomik olarak zaten coşar herkes vergiyi nasıl kaciririm derdinde sen düşünme bir dusunur yapmış ismini katiksiz

yanıt13
yanıt31
Haber Yorumlarıvolkan güvenç:

balık baştan kokar yönetenin izinden gidiyor millet :)

Yorum Beğen92
Yorum Beğenme21
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıArif İnanç:

Potansiyel gelir olabilir diye vergi ödeme emri çıkartmak nasıl bir iş acaba? Ayrıca. Kac kere yazdım cevap istedim tik yok. Millipiyango da devreden ikramiyelerin bir faiz getirisi yokmu? Paralar kasada mi tutuluyor. Iyice salak yerken alınmamış nasıl musade ediyorsunuz. 600milyon tl lerin bir gecelik faizi. Bir aylık devreden faizlerin bizim verdiğimiz oynadığımız oyunların parası. Yeter değil mi? Ayrıca o kazı kazanı resmi hale getirip oynatan şirket. Nasıl denetleniyor? Cevab italya kaynaklı

Yorum Beğen81
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title