Gemi Sökümcüler Krizi Savaş Gemileriyle Aşacak
Gemi söküm sektöründe, Türkiye’nin tek bölgesi olma özelliğine sahip Aliağa’da Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği (GEMİSANDER) üyeleri 2015 yılına umutlu giriyor.
Gemi söküm sektöründe, Türkiye'nin tek bölgesi olma özelliğine sahip Aliağa'da Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği (GEMİSANDER) üyeleri 2015 yılına umutlu giriyor. Çin'in kütük demiri düşük fiyattan dünya piyasasına sürmesiyle birlikte söküm kapasitesinde yüzde 30 seviyesinde düşüş yaşayan gemi söküm firmaları, taktik değişikliğine gidiyor.
SEKTÖRE DOPİNG
Sektörde yaşanan düşüşü bertaraf etmek adına harekete geçen GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, Avrupa ülkelerinin savunma bakanlıklarıyla yakın temasa geçti. Avrupa ülkelerinin hurda savaş gemilerine göz koyan Başkan Şimşek, sektöre doping etkisi yapacak gerekli anlaşmaları büyük ölçüde tamamladıklarını bildirdi.
2015 ALTIN ÇAĞI OLACAK
Gemi söküm sektörünün 2015'te ve gelecek 10 yılda altın çağını yaşayacağını müjdeleyen Başkan Şimşek, "2015 yılında, Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşümüne ilişkin Hong Kong Uluslararası Konvansiyonu esas alınacak. Buna göre, AB bayrağı taşıyan gemiler, Türkiye haricinde başka bir ülkede sökülemeyecek. Çünkü bizim tesislerimiz dünyada çevre, iş ve işçi sağlığı kriterlerine uygun yegane tesistir. Biz yeşil bir geri dönüşüm sektörüyüz. En son AB yetkilileri tesislerimizi ziyaret ettiklerinde bize teşekkür ederek buradan ayrıldı. Bizi de, bu avantajımız 2015'te yeniden dünya liderliğine taşıyacaktır" dedi.
BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR!
Dernek binasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adem Şimşek, kamuoyunda son dönemde gemi söküm sektörüne yönelik bilgi kirliliği yayıldığını belirterek şunları söyledi: "Gemi söküm sektörümüzle ilgili bilgi kirliliği oluşmuş durumdadır. Firmalarımızın iflas ettiği yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. 22 firmanın faaliyet gösterdiği tesislerimizde şuan iflas eden herhangi bir şirketimiz bulunmuyor. Üstelik ekonomi dünyasında devletten borcu yoktur kağıdı alabilen tek sektörüz. Tesislerimizde bugün itibariyle sadece birkaç firmamız hurda gemi alım fiyatlarının yüksekliğinden dolayı kardan zarar etmemek adına tesislerine gemi kabulü yapmamaktadır."
İDDİALI KONUŞTU
Sektör olarak 2015 yılında yükselişe geçeceklerini ve dünya liderliği noktasında son derece iddialı olduklarını açıklayan Şimşek, şöyle konuştu: "Latin Amerika'da dahil Avrupa ülkelerindeki hurda savaş gemileri rotalarını 2015'te Türkiye'ye çevirecek. Bu yönde yapmış olduğumuz somut görüşmeler var. Ayrıca, bazı Asya ülkelerinin haksız rekabetine rağmen bugün tesislerimizde yaklaşık 20 bin ton petrol arama platformunun sökümü gerçekleştiriliyor. Bunun yanında uluslararası ham petrol şirketlerinin gemileri de tesislerimize gelmeye başladı. 25 bin ton ağırlığındaki bir gemi yine aynı şekilde sökülmek üzere tesislerimizde bulunuyor. Bunlarla birlikte AB bayraklı gemilerin yönetmelik gereği 2015'te Türkiye'ye gelmek zorunda kalacağını göz önünde bulundurduğumuzda; 2015'in ilk çeyreğinde içinde bulunduğumuz krizi profesyonelce ve engin tecrübelerimizle atlatacağız. Öte yandan maliyetlerimizi süratle düşürme gayreti içerisindeyiz. Avrupa'da bulunan gemileri maliyetleri düşük bir şekilde Aliağa'ya getirmek en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Daha önce gelen düşük tonajlı gemiler tonajlarını daha büyüğe çevirmiş durumda. Firmalarımız şuanda ömrünü tamamlamış 15-20 bin ton civarındaki onlarca yolcu, kuru yük ve balıkçı gemilerini tesislerimize getirilmek üzere girişimlerde bulunuyor."
2015 HEDEFİ BİR MİLYON TON HURDA ÇELİK
Aliağa'da, Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği olarak gemi söküm tesislerine 5 milyon TL'lik çevre yatırımı yaptıklarını anlatan Şimşek, "Tüm dünya bu işin yeşil sektör olarak Aliağa'dan başka bir yerde yapılamadığını anlamış durumda. Bu avantajımızdan yola çıkarak; 2015 yılında ilk 6 aylık dönemde hedeflerimizi 700 bin ton olarak belirledik. 2015 yılının ilk yarısında AB gemilerinin rotasını Aliağa'ya yöneltmesinin ardından 2012 yılında yakaladığımız 927 bin tonluk hurda çelik rekorunu egale edip iki bin kişilik istihdama ve 1 milyon tonluk hurda çelik üretimine erişeceğiz. Dünyada 2015 yılında 20 yaş üstü gemilerin hurdaya ayrılacak olan bölümünün 25 milyon tonluk bir kapasiteye tekabül etmesi de 1 milyon tonluk hedefimizin ne kadar küçük bir hedef olduğunun göstergesidir" diye konuştu. - İZMİR