Geleceğin Mesleği: "Finansal Planlama Uzmanı"
Finansal Planlama Derneği (FPD) Başkanı Doğan Murat Ergin, Türkiye'de yakın zamanda finansal planlama uzmanına çok fazla ihtiyaç duyulacağını söyledi.
CEM ŞAN - Finansal Planlama Derneği (FPD) Başkanı Doğan Murat Ergin, Türkiye'de yakın zamanda finansal planlama uzmanına çok fazla ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bireyin gelecekte daha iyi bir hayat sürmek için belirlediği tüm hedeflere daha kolay ulaşabilmesi amacıyla finansal durumunun yönetilmesine finansal planlama denildiğini aktardı.
Finansal planlamanın bireyin kişilik özelliklerini, beklentilerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan, yeni ve kalıcı bir finansal danışmanlık yaklaşımından ortaya çıktığını ifade eden Ergin, "Güzel bir araba veya ev almak, evlenmek, çocuk yapmak, onları mümkün olan en iyi şekilde eğitmek, hastalıklarda en iyi şekilde bakılabilmek, hayal edilen emekliliğe ulaşabilmek, hayatımızla ilgili önemli hedeflerdendir ancak sadece istekli olmak bu hedeflere ulaşmak için yeterli değildir. Amaca ulaşmak için bireyin finansal durumunun da iyi yönetilmesi gerekir" dedi.
Ergin, finansal planlamada bireyin ihtiyaçlarının merkeze alındığını, sadece yatırım ürünlerinin değil kişinin ihtiyacı olabilecek tüm finansal hizmetlerin sunulduğunu belirterek, "Profesyonel bir finansal planlamacı, kendisine danışan kişinin bugün sahip olduğu varlığı, gelir gider dengesini, gelecekte sahip olabileceğini ve varlık seviyesini hesaplayıp yönetir. Böylelikle bireyin hayatını kolaylaştırır ve sadece finansal değil, aynı zamanda kişisel tüm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Bireye sunulan bu bütünleyici ve zengin çeşitlilik, daha mutlu bir hayatın kapısını aralamaktadır" ifadesini kullandı.
"26 ülkede 170 bine yakın sertifikalı finansal planlama uzmanı var"
FPD olarak Türkiye'de mesleğin standartlarını ve ilkelerini oluşturmak, mesleği tanıtmak, meslek profesyonellerini eğitmek ve sertifikalandırmak amacıyla yola çıktıklarını vurgulayan Ergin, 26 ülkede 170 bine yakın sertifikalı finansal planlama uzmanı olduğunu söyledi.
Dünyada finansal planlama mesleğinin kural ve ilkelerinin Finansal Planlama Standartları Kurulu (FPSB) tarafından belirlendiğini dile getiren Ergin, şöyle devam etti:
"Geçen yıl Çin'in Şanghay şehrinde yapılan bir toplantıda Türkiye, 25 ülke temsilcisi tarafından FPSB üyeliğine uygun bulundu. Biz gönüllüler de FPD'yi kurduk. Derneğimiz, global oluşum FPSB aracılığıyla mesleğe girmek isteyenlere yönelik eğitimler düzenliyor. Üniversiteler aracılığıyla en az 240 saatlik eğitim programına katılan adaylar, FPSB tarafından yapılan sınava girmeye hak kazanıyor. Sınavı kazanan adaylar arasından üç yıllık finans veya mali alanda tecrübe edinmiş olan, ayrıca mesleki ve etik kurallar sözleşmesini imzalayan profesyoneller CFP (Certified Financial Planner) belgesini almaya hak kazanıyor. FPSB'nin global alanda yaptığı çalışmalar ışığında, bir süre sonra CFP belgeli profesyonellerin sadece fark dersleri vererek belgenin geçerli olduğu diğer 25 ülkede de mesleklerini ifa etme şansı doğuracağını söyleyebiliriz."
"Türkiye'nin binlerce finansal planlamacıya ihtiyacı var"
Ergin, Türkiye'nin nüfusunun gün geçtikçe arttığına dikkati çekerek, "2050'de 95 milyona yaklaşıp hızla yaşlanacak olan nüfusumuzda finansal planlama ihtiyacı ve talebi beklenenden çok daha fazla olacak. Türkiye'nin binlerce finansal planlamacıya ihtiyacı var ama şu an bir tane bile CFP unvanlı profesyoneli yok" dedi.
Ergin, yurt dışında birçok üniversitede FPSB'nin akredite etmiş olduğu finansal planlama bölümleri bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye'de bazı üniversiteler konuya ilgi gösterdi. İlk etapta CFP müfredatına uygun ve sınava yönelik olarak asgari 240 saat sürecek Türkçe eğitimler planlandı. Çok kısa bir süre içerisinde kamuyla bu eğitim programlarını paylaşacağız. Bu eğitimlerin bir kısmı örgün, bir kısmı da uzaktan erişim yöntemiyle verilecek. Gelecek yıl için planımız başlangıçta dört üniversite tarafından üç ayrı platformda verilmeye başlanacak olan bu eğitimleri yurt çapında yaygınlaştırmaktır. Takip eden yıllarda beklentimiz bu meslek dalının Türkiye'de üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde yapılanıyor olmasıdır."
"Amerika, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da çok yaygın"
Finansal planlama mesleğinin diğer ülkelerdeki kullanımına ilişkin bilgiler veren Ergin, şunları kaydetti:
"Finansal planlama Amerika, Kanada, İngiltere ve en yaygın şekilde Avustralya'da bağımsız profesyoneller tarafından icra edilebilmektedir. Avukat, doktor gibi finansal planlama uzmanları da danışanlarına hizmet verebilmektedirler. Bu tip uygulamalarda finansal planlamacı, müşterisinin finansal hayatını masaya yatırarak kendisine en uygun ürünleri herhangi bir kuruma bağlı olmadan önerebilmektedir. Ayrıca eğer istenirse bu ürünleri müşterileri adına alabilmektedir. Asya'da, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde meslek, büyük sermayeli finans kurumlarının çatısı altında icra edilmektedir. Türkiye'de Sermaye Piyasası mevzuatına göre banka, aracı kurum ve portföy yönetim şirketleri gibi yatırım kuruluşları finansal planlamayı müşterilerine hizmet olarak sunabilmektedir."