Gaziantepli İhracatçılara Afrika Pazarının Sunduğu Fırsatlar Anlatıldı
Gaziantep’teki ihracatçılara Afrika Pazarın sunduğu fırsatlar anlatıldıGaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde, Afrika ülkeleri ve Gaziantep arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve üye firmaların Afrika ekonomisi ve pazarı hakkında...
Gaziantep'teki ihracatçılara Afrika Pazarın sunduğu fırsatlar anlatıldı
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde, Afrika ülkeleri ve Gaziantep arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve üye firmaların Afrika ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla toplantı düzenlendi. GTO Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda, "Afrika Pazarında ihracatçılara sununulan fırsatlar anlatıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Gaziantepli firmaların Afrika ülkelerini hedef pazar olarak görmeye başladığını belirterek, " 2017 yılında gerçekleşen 6.5 milyar dolar ihracatımızın yüzde 12'sini Afrika ülkelerine yapıldığını görmekteyiz. Bu pazarda Libya 98 milyon dolar ile en fazla ihracat yaptığımız 12. Ülke olarak yer almaktadır. Libya'nın Ardından 66 milyon dolar Mısır gelmektedir" dedi.
Gaziantepli ihracatçılar için bu rakamların yeterli olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Bugün 6.5 milyar dolar ihracat yapıyorsak biz bu rakamı 2023'te 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Geleneksel ihracat pazarlarımız çok da gelecek vaat etmiyorsa bu rakam elbette bizim için hiç yeterli olmayacaktır. Bugün Gaziantep'te üretilen ürünlerin dünyanın 180 ülkesine ulaştırıyoruz. Ancak bunun yüzde 25'ini bir tek ülkeye gönderiyoruz. Bu da komşumuz olan Irak'tır en fazla ihracat yaptığımız 10 ülke ihracatımızın yüzde 61'ini oluşturmaktadır. Bu mevcut durumla beraber birlikte yumurtaların aynı sepette toplanmasına benzetebiliriz" dedi.
"Dünya konjektöründe Afrika hazır pazar"
GTO Başkanı Yıldırım, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarında yaşanan sıkıntılar ve döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle bölge ihracatçıları için hali hazırda bekleyen Afrika pazarı olduğunu anlatarak, "Komşu ülkelerdeki durumu hepimizin malumudur. Eskiden beklemek için şu an için çok gerçekçi olmuyor bizim için. Vazgeçilmez pazarlardan olan Avrupa pazarında da iyileşme ağır ilerlerken zaman zamanda yaşanan siyasi gerginlik mevcut dolayısıyla bu bölgeye ihracatta ciddi bir artış beklenmesi çok da gerçekçi değildir. Şuanda içerisinde bulunduğumuz siyasi gündem yoğun olduğundan dolayı döviz kurları hareketli, sınırımızda malum olan bir operasyon ve komşuda ise bir savaş var. Öte tarafımızda ise bir güneş gibi parlayan bir Afrika pazarımız hali hazırda mevcuttur. Biz ihracatçılar ve iş adamlarını beklemektedir" diye konuştu.
Afrika İş Konseyi Koordinasyon Başkanı Tamer Taşkın Güzel ise Türkiye'nin Sudan ile ilişkilerinden örnekler vererek, Afrika genelinde ihracatçılara fırsatlar hakkında detaylı bilgi verdi. - GAZİANTEP