Gayrimenkul Sertifikaları Paneli
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, gayrimenkul sertifikalarının nisan ayının ilk haftasında Borsa'da işlem görmeye başlayacağını belirterek, "Gayrimenkul sertifikasının lansmanıyla beraber sermaye piyasalarımız için genişleme ve derinleşme trendini de başlatmış olacağız." dedi.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, gayrimenkul sertifikalarının nisan ayının ilk haftasında Borsa'da işlem görmeye başlayacağını belirterek, "Gayrimenkul sertifikasının lansmanıyla beraber sermaye piyasalarımız için genişleme ve derinleşme trendini de başlatmış olacağız." dedi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından, yatırımcıların gayrimenkul sektöründe yatırım yapabilmesine olanak sağlanması ve sektörün bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen Gayrimenkul Sertifikaları Paneli'nin açılışında konuşan Karadağ, gayrimenkul sertifikası arzında talep toplamaya yarın başlanacağını hatırlattı.
Karadağ, gayrimenkul sertifikalarının nisan ayının ilk haftasında Borsa'da işlem görmeye başlayacağını aktararak, "Gayrimenkul sertifikasının lansmanıyla beraber sermaye piyasalarımız için genişleme ve derinleşme trendini de başlatmış olacağız. Gayrimenkul sertifikalarıyla en geniş kitleye hitap edebileceğiz." şeklinde konuştu.
Bütün yatırımcı kitlesinin gayrimenkul sertifikası izahnamesini kolaylıkla anlayabileceğini vurgulayan Karadağ, şunları kaydetti:
"Kısım kısım yatırım yapabilecekler. En ucuz 469 bin lira olacak. Banka kredisi kullanmadan, parası olan arzdan 50-100 liralık alır. Devamında Borsa'da işlem göreceği için parası oldukça, proje sonuna kadar, ne kadar tasarruf etmek istiyorsa pay alarak asgari gerekli olan sertifika adedine ulaşırsa hemen müracaatla daireyi kendi adına bloke ettirebilecek. Biz de diğer işlemleri kurulumuzun denetimi nezdinde gerçekleştirmiş olacağız. Bu, küçük yatırımcı için gerçekten büyük bir fırsat. Menkul kıymet satın alıyorsunuz ve bu proje dönemi sonunda gerçek konuta dönüşüyor."
Karadağ, bazılarının konut edinmek, bazılarının da değer artışından gelir elde edebilmek için sertifika ile yatırım yapacağını dile getirerek, sertifikanın, kendi içlerine de sinen bir ürün olduğunun altını çizdi.
Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Borsa yönetim kurulunda da bazen öyle günler geliyor ki mevzuat gereği hem kurulda hem Borsa'da onaylamamız gerekiyor. Ben arkadaşlara soruyordum; 'Bu ürün geldi, onayladık. Buna kim yatırım yapar?' Bazen öyle durumlar oluyor ki yönetim kurulunda hiç kimse 'Bunu biz almayız' diyor. Ancak şimdi arada da arkadaşlarla istişare ettik. Kim alır? 'Ben almam' diyen yok. Ben dahil... Ancak maalesef Borsa'da görevli olduğumuz için menkul kıymetlere yatırım yapamıyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönemde yasal değişikliklerle esneklik sağlanabilirse, inşallah biz de Aracı Kuruluş ve Borsa çalışanları dahil yatırım yapmak istiyoruz."
Makro İnşaat'ın gayrimenkul sertifikası lansmanıyla birlikte piyasadan yaklaşık 240 milyon lira bankacılık sistemini kullanmadan temin edeceği bilgisini veren Karadağ, gayrimenkul sertifikasının yüzde 100 helal bir yatırım aracı olduğunu ifade etti.
- "Bir takım hatalar yaptık ya da hataları erkenden göremedik"
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise konut finansmanının son yıllarda finans sektörünün giderek daha fazla üzerinde çalıştığı, literatürün her geçen gün zenginleştiği, yeni araçların da uygulamaya alındığı ve halen gelişmeye açık bir alan olduğunu belirtti.
Ertaş, konut üreten inşaat sektörünün finansmanı ve konuta talep gösteren vatandaşın finansmanı nedeniyle hem arz hem de talep tarafını dikkate alarak yeni modeller ortaya konulmasının sektörün önünü açacak adımlardan olduğunu anlattı.
Konut finansmanını diğer sektörlerinden ayıran temel konuların başında uzun vadeli finansman kaynağı gereksinimi olduğunu dile getiren Ertaş, "Özellikle yurt dışında 20-30 yıl, Türkiye'de ise 7 yıl üzerinde yoğunlaşmış ancak 10-15 yıllık bir finansman gereksinimi var. Arz tarafında ise ortalama bir konut projesinin 3 yılda tamamlandığını dikkate aldığımızda 3 yıllık bir finansman, gelişmelerden olumsuz etkilenmeyecek, projenin tamamlanmasını garanti edecek ve maliyetini de minimize edecek finansman kaynağına sektörün sağlıklı gelişimi için ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.
Bir taraftan deprem riskini bertaraf edecek kentsel dönüşüm projeleri kapsamında diğer taraftan da genç nüfus nedeniyle artan konut ihtiyacını karşılayacak çağdaş kentlere sahip olmanın herkes açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün yaklaşık 6 milyon konutumuzun dönüştürülmesi, tarihi ve kültürel dokularımıza ve mimarimize uygun akıllı ve çevreci şehirlerin oluşturulması hükümetimizin de ajandasında olan bir konudur. Bu projeleri gerçekleştirmek büyük bir finansman kaynağına da gereksinim gösteriyor. Bankalarımızın 20 yıla varan taksitlerle konut kredilerini yaygınlaştırmaları, Emlak Konut ve diğer markalı şirketlerimizin yine 20 yıla kadar uzun vadeli taksitlerle konut satışı kampanyaları, konut edinmek için asgari 3 yıl bir bankada hesap açtıran vatandaşlarımıza 15 bin liraya kadar devlet katkısı yapılması, tapu harçalarında, KDV ve damga vergilerinde ciddi indirimler son dönemlerde uygulamaya geçirilen teşvik önlemlerinden bir kaçıdır."
Ertaş, bu hafta ilk halka arzı gerçekleşecek gayrimenkul sertifikalarının hem inşaat projesi geliştirecek şirketler için bir finansman kaynağı hem de vatandaşlara konut projelerinin kazancından yararlanma imkanı sunan, dilimler halinde alınmak suretiyle konut satın almayı kolaylaştıran bir tasarruf ve yatırım aracı olduğunun altını çizdi.
Gayrimenkul sertifikalarının, kamu veya özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerinde yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabileceğini dile getiren Ertaş, "Bu bağlamda, yapılan düzenlemede, gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm amaçlı projelerinde de kullanılmasına yönelik oldukça teşvik edici düzenlemeler yer almaktadır. Yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüme yönelik gayrimenkul projelerinde, kentsel dönüşümün yapılacağı alanda yaşayan vatandaşlarımız, hak sahibi oldukları ev veya iş yerleri karşılığında isterlerse gayrimenkul, isterlerse gayrimenkul sertifikalarından alabileceklerdir." şeklinde konuştu.
Ertaş, halka arzlarda, gerek önceki yıllarda gerekse 2008'den sonraki halka arz kampanyasında; aracılık sektörü, SPK, Borsa, şirketler ve yatırımcılar tarafından bir takım hatalar yaptıklarını ya da hatalarını erkenden göremediklerini dile getirdi.
- "Sermaye piyasalarında büyük işlem gören bir piyasa oluşacak"
TSPB Başkanı İlhami Koç da gayrimenkul sertifikalarının çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, mevcut konjonktürde gayrimenkul sertifikalarının tam zamanında çıkartıldığını ifade etti.
Sertifikanın yeni bir ürün olması nedeniyle halkın kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını vurgulayan Koç, bu arzın başarıya ulaşmasıyla gayrimenkul sektörü için yeni bir açılım gerçekleşeceğini ve sermaye piyasalarında büyük işlem gören bir piyasa oluşacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Sermaye Piyasası Kurulu Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Başkan Yardımcısı Eser Şagar moderatörlüğünde, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Kemal Şahin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Finans Baş Danışmanı Mehmet Urcu'nun konuşmacı olduğu bir panel düzenlendi.
Ercan Uyan düzenlenen panelde, Başakşehir Park Mavera 3 Projesi'nde konvansiyonel satışla ilgili SPK'nın bir denetlemesi olmayacağını dile getirdi.
Eser Şagar da gayrimenkul sertifikasındaki payların hepsinin aynı değere sahip olduğunu, bu nedenle her payın aynı değeri temsil ettiğini belirterek, "Ancak yeteri kadar sertifika toplayamazsanız, kalanı için kredi kullanımı ya da nakitle tamamlama gibi opsiyonlar sunuluyor. Ola ki kalan payları borsadan toplayamazsanız daireyi satın almanız söz konusu olabilecek." bilgisini verdi.
Dairenin temini için belirli sertifika toplandığında, Aracı Kuruma başvurularak, sertifikalara bloke konulacağını aktaran Şagar, zaman önceliğine göre ilk talep edene ilgili dairenin verileceğini vurguladı.