Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GYODER Başkanı Torun: "Büyüme rakamları inşaat sektörünün lokomotif sektör olduğunu teyit etti. Bu rakamlar hem sektör hem de Türkiye açısından motive edici" REIDIN Üst Yöneticisi (CEO) ...

SEMRA ORKAN - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamlarının inşaat sektörünün lokomotif sektör olduğunu teyit ettiğini belirterek, "Bu rakamlar hem sektör hem de Türkiye açısından motive edici" dedi.

AA muhabirine GYODER tarafından düzenlenen  "Gayrimenkul Zirvesi"nde bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Torun, büyüme rakamlarının inşaat sektörüne büyük bir güven olduğunu gösterdiğini ifade ederek, bundan sonra önemli olan unsurun yabancıların Türkiye'ye gelmesi olduğunu kaydetti.

Torun, gelecek dönemde finansman maliyetlerinin yükseleceğine ve bol paranın azalacağına dikkati çekerek, bu nedenle sektörün öz kaynaklarını güçlendirmesi, finansal kaynaklarını çeşitlendirilmesi, yabancı yatırımcılar ve fonların Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Aziz Torun, büyüme rakamlarının inşaat sektörünün lokomotif sektör olduğunu teyit ettiğini vurgulayarak, bu rakamların hem sektör hem de Türkiye açısından motive edici olduğunu  söyledi.

Gayrimenkuldeki yurt dışı satışlarının ihraç malı olarak algılanmasını yüksek sesle dillendirdiklerini anımsatan Torun, "Yabancılara yapılan gayrimenkul satışı cari açığı kapatmak adına önemli bir potansiyel taşıyor, o yüzden bunun teşvik edilmesi lazım. Diğer ihracat ürünlerinde KDV indirimi söz konusu ise gayrimenkul için de bu uygulama yapılabilir. Bu da ciddi bir teşvik olur" ifadelerini kullandı.

Mütekabiliyette yaşanan bir yıllık sürece ilişkin Torun,  "10 ayda yabancıya 21 bin mülk satıldı. Malı, ülkeyi, projeyi ve şehirleri tanıtmak gerekiyor ki daha katma değerli mal satmış olalım. Gayrimenkulün de petrol ve enerji gibi döviz getirecek rakam olarak görülmesi ve önemsenmesi lazım. Bunun için de hükümetin politika üretmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

REIDIN Üst Yöneticisi (CEO)  Ahmet Kayhan ise büyüme rakamları ile ilgili olarak, rakamların çok pozitif olduğunu sektörün daha büyüyeceğini belirterek, satışların yavaşlaması ve  finansman gibi sıkıntılar da aşılırsa büyüme hızının sağlıklı olarak devam edeceğini kaydetti.

Yabancıya satılan gayrimenkulün ihraç malı olarak değerlendirilmesinin yurt dışında örneği olmadığını vurgulayan Kayhan, "Gayrimenkul ayrı bir ürün, emtia haline dönüştürmek pek mümkün değil" dedi.

"Bu yıl sonu sektörde yüzde 5-6 gibi bir büyüme göreceğiz"

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya da 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçimi  ve yerel seçim gibi  iki önemli unsurun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Siyasi istikrar ve ekonomide çok inişli çıkışlı bir şey olmazsa inşaat sektörü yine Türkiye'nin büyümesinin üzerinde büyüyecektir. Bir tek geçen yıl sektör Türkiye'nin büyümesinin altında kaldı. Özel sektör yavaş yavaş Türkiye büyümesine katkı yapmaya başladı. Özel sektör tekrar büyümeye başladı. Bu yıl sonu sektörde yüzde 5-6 gibi bir büyüme göreceğiz. Önümüzdeki yıl 2013'ün tekrarı olacak gibi. Bunun nedeni de iki seçim birden yapılacak olması."

Yabancıya satışın ihracat kalemi içine alınması hem proje geliştiriciler hem de Türkiye açısından önemli. Yabacıya satıştan 5 milyar dolar hedefleniyor. Şuana kadar 2,5 milyar dolar girdi. Eğer böyle bir teşvik olursa bu rakamları daha çabuk kazanma şansımız olacak. Mütekabiliyette istediğimiz ivmeyi kazanamamamızın nedeni projelerimizi istediğimiz yerlere tanıtamamamız. Yabancı satışları hala Kıta Avrupası odaklı. Oysa bizim hedefimiz Körfez ülkeleri. Buralara kendimizi tanıtmamız gerekiyor."

"2014'ün kötü bir yıl olmayacağını düşünüyorum"

Soyak  Holding Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel ise 2013'ün sektör açısından iyi bir yıl olduğunu vurgulayarak, bunun nedeninin uluslararası kuruluşların Türkiye'nin notunu artırması,  konut kredi faizlerinin düşmesi  ve yabancıya yapılan satışların artması olduğunu söyledi.

Çamlıbel, Türkiye'nin büyümesini yüzde 3,5, sektör büyümesini de yüzde 7 gibi hedeflediklerini belirterek, şuan ki durumun bu beklentileri doğruladığını kaydetti.

Gelecek yılın da sektör için olumlu geçeceğine inandığını dile getiren Çamlıbel, "Tek korkum Fed'in piyasaya vereceği nakdi azaltmasıydı. Ancak ekonomistler onun da zaten piyasalar tarafından satın alınmış olduğunu söylüyor. Ortadoğu'da barış yönünde önemli gelişmeler oluyor. Bu nedenle 2014'ün kötü bir yıl olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Çamlıbel, yabancıya yapılan satışın ihraç kalemi olarak görülmesinin ülke ekonomisine çok olumlu yansıyacağını belirterek,  "KDV oranlarının düşmesi yatırımların artması demektir. Bu da GSMH 'nın yükselmesi işsizliğin azalması demektir. Dolayısıyla biz bu teşvikleri sektörün daha fazla kar etmesi için değil, konut ihtiyacı olanların daha kolay alması için istiyoruz" ifadesini kullandı.

"KDV düzenlemesi yabancıya satışın önünü açacaktır"

EA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Gümüş de sektörün kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet ile paralel ilerlediğini ifade ederek, "Şehir merkezinde yenilenmesi gereken bir çok alan var. Bunların gerçekleşmesiyle inşaat sektörü motor olmaya devam edecek. Sektörün daha profesyonelleşmesi ve kente mimari anlamda katkı yapan projelerle büyümesi gerekiyor" ifadesini kulandı.

Gümüş, yabancıya yapılan satışın ihraç malı olarak değerlendirilmesi yönündeki  isteklere sonuna kadar katıldığını dile getirerek, "Yabancılara gayrimenkul satarak aslında gerçekten ihracat yapıyorsunuz. Buradaki KDV düzenlemesi yabancıya satışın önünü açacaktır. Yabacıya satılan gayrimenkulün hala yüzde 10'a bile gelmemiş olması aslında var olan potansiyeli gösteriyor" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title