Garanti'den 15 Bin Kadın Girişimciye 430 Milyon Tl
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bugüne kadar 15 bin kadın girişimcinin 430 milyon TL kredi ile desteklendiğini söyledi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bugüne kadar 15 bin kadın girişimcinin 430 milyon TL kredi ile desteklendiğini söyledi.
Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) işbirliğiyle 2012 yılının ilk 'Kadın Girişimci Buluşması' Antalya'da yapıldı. Çok sayıda kadın girişimcinin katıldığı toplantının açılışında Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ve Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Işık Yargın yer aldı.
KADIN GİRİŞİMCİ DAHA ÇOK DESTEKLENİYOR
Kadın girişimci sayısının gün geçtikçe arttığını ve daha da artacağına inandığını belirten Nafiz Karadere, artık devlet, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin kadınların bu konudaki çalışmalarına her geçen gün daha etkin destek verdiğini söyledi. Kadınların, onları motive edecek çok başarılı rol modellerine sahip olduğunu dile getiren Nafiz Karadere, finansal kaynak bulma, bilgiye kısa yoldan ulaşma olanaklarının ise her geçen gün arttığını kaydetti.
KADIN GİRİŞİMCİLERİ ANLAYAN İLK ÖZEL BANKA
Güçlenen kadının ailesi ve çocuklarının refahını artıracağı, işini geliştireceği ve büyüteceğini ifade eden Karadere, şunları söyledi:
"Kadınların duyarlı bakış açılarının her alanda artı değer oluşturduğunu, daha pratik yöntemler ve daha küçük yatırımlarla adeta mucizeler yarattığını görüyoruz. Güçlenen kadın girişimciliği yadsınamaz, işsizlik ve yoksulluğun azalmasına büyük katkıda bulunduğunu biliyoruz. 2006'da çıktığımız yolda kadın girişimciliğin ihtiyaçlarını daha iyi anlayan ilk özel banka olarak kadınlarımızın güçlenmesini kedimize amaç edindik. Araştırmalarımızla kadın girişimcilerin en çok neye ihtiyaç duydukları tespit edildi ve odak noktaları belirledik. Öncelikle işlerini büyütmek isteyen kadın girişimciler için finansal destek paketi hazırlandı. Şimdiye kadar 15 bin kadın girişimci için kredi tutarı 430 milyon TL'yi aştı. Sadece kadınların yönettiği şirketlere bu kadar kaynak aktarmış durumdayız."
YILIN KADIN GİRİŞİMCİLERİ BEKLENİYOR
KAGİDER'le birlikte kadınların bilgi birikimini artırmaya çalıştıklarına da değinen Nafiz Karadere, 2007'den itibaren KAGİDER ve Economist Dergisi ile yılın kadın girişimcileri yarışması 2012'nin başvurularının 20 Mart'a kadar devam edeceğini ve tüm kadın girişimcilerin başvurularını beklediklerini söyledi.
DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK MODEL
Garanti Bankası ile her yıl 5 ilde bu toplantıların yapıldığını belirten KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, kadın ve girişimci olmanın zor, kadın girişimci olmanın ise daha da zor olduğuna değindi. Kadının istihdamdaki yerinin artırılması, kadın girişimci sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Türktan, uygulanmakta olan 'Fırsat Eşitliği Modeli' projesinin dünyaya örnek olabileceğini ve bu konuda önümüzdeki günlerde Paris OECD binasında bir tanıtım sunumu yapılacağını kaydetti.
İSTİHDAMDAKİ ORAN YÜZDE 24
Türkiye'de kadının istihdamdaki oranının yüzde 24 olduğunu ve bu oranın yüzde 29'a çıkarılmasının hedeflendiğini dile getiren Türktan, bu 5 puanlık artışın ülkemizin yoksulluk oranında ise 15 puanlık bir gelişmeye neden olacağını dile getirdi. Türktan, kadınların genellikle eve ikinci kazancı getirdiğini, bunun da ya tasarruf ya da eğitime harcandığını ve ailenin daha güçlü kılındığını söyledi.
KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI BİLİNMİYOR
TOBB'a göre kadın girişimci sayısının 80 bin olduğunu aktaran Türktan, bu rakamın doğru olmama ihtimali olduğuna değindi. Türktan, "Çünkü bazı erkekler işlerini eşlerinin üzerine açtığı için gerçek sayılar bilinmiyor. Bu konuda sayın Fatma Şahin'den de gerçek tespitin yapılması için yardım istedik" dedi.
YARIŞMAYA DAVET
Yılın kadın girişimcisi yarışmasına ilk düzenlendiği yıl sadece 100 başvuru varken geçen yıl bu rakamın 5 bine yükseldiğini anlatan Türktan, tüm kadın girişimcileri bu yıl için başvuruya davet etti.
IŞIKLAR ARASINDAKİ DEZAVanTAJLI KADINLAR
Toplantıya ev sahipliği yapan Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Işık Yargın, Antalya'nın parlayan ışıkları arasında seralarda ve turizmdeki dezavantajlı kadınların olduğunu söyledi. Yargın, Antalya'nın Türkiye'nin en çok göç alan illerinden olmasının kadınlar açısından dezavantaj oluşturduğunu anlattı.
İŞİMİ NASIL BÜYÜTÜRÜM PANELİ
'İşimi Nasıl Büyütürüm' başlıklı panel ile devam eden kadın girişimcilerin buluşmasında Piramit Danışmanlık'tan Berrin Kuleli, Karuna Danışmanlık'tan Bahar Kayserilioğlu ve Garanti Bankası'ndan Esra Kıvrak, Geds Business'ten Gülay Özkan ve Lykia Group'tan Zeynep Silahtaroğlu Baykal deyimlerini paylaştı. - Antalya