Haberler

Gap'ın Başkenti" Sebze Meyve İhracatını 4'e Katladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Meyve ve sebzelerden detaylar Meyve ve sebzelerin taşınmasından detaylar Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyüp Sabri Ertekin'nin konuşması Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş'ın konuşması "GAP'ın başkenti" sebze meyve ihracatını 4'e katladı Sulama imkanları GAP sayesinde artan Şanlıurfa'da yaş meyve ve sebze ihracatı, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre 4 kat artarak 1 milyon 107 bin dolara yükseldi ŞASEMKOM Başkanı Akbaş: "Ürünlerimizi başta Kuzey Irak olmak üzere Ortadoğu'nun birçok ülkesine ihraç ediliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Meyve ve sebzelerden detaylar

Meyve ve sebzelerin taşınmasından detaylar

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyüp Sabri Ertekin'nin konuşması

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş'ın konuşması "GAP'ın başkenti" sebze meyve ihracatını 4'e katladı

Sulama imkanları GAP sayesinde artan Şanlıurfa'da yaş meyve ve sebze ihracatı, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre 4 kat artarak 1 milyon 107 bin dolara yükseldi

ŞASEMKOM Başkanı Akbaş:

"Ürünlerimizi başta Kuzey Irak olmak üzere Ortadoğu'nun birçok ülkesine ihraç ediliyor. Bu da bize gurur veriyor"

MEHMET FATİH ASLAN - GAP'ın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa'da sulama imkanlarının artırılması ve geliştirilen seracılık faaliyetleri sayesinde yaş sebze ve meyve ihracatı geçen yılın aynı ayına göre 4 kat arttı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ilde geçen yılın ocak ayında 258 bin dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldı.

Bu yılın ilk ayında yaş meyve sebzede ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, 4 kat artarak 1 milyon 107 bin dolara ulaştı.

GAP ile sulama ve seracılık alanında yürütülen projeler, meyve ve sebze üretiminde son yıllarda artış yaşanmasına neden oldu. Şanlıurfa'da yetiştirilen biber başta olmak üzere domates, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, patates, soğan gibi sebzelerle nar, erik, elma gibi meyveler yurt dışı piyasalara sunuluyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 12 milyon dekarlık tarım arazisinin bulunduğunu, GAP ile bu arazilerin büyük bir kısmının sulanmaya başladığını söyledi.

Sulama imkanlarının artmasının, yaş meyve ve sebze ihracatını artırmadaki etkisinin büyük olduğunu dile getiren Ertekin, "Tarım alanlarında çoğunlukla geleneksel olarak pamuk ve hububat ekimi yapılmakta. Sulama imkanlarının artmasıyla pamuk ve hububat yerine meyve ve sebze üretimi arttı ve bunu biraz daha artırmak için yürüttüğümüz Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesiyle kentimizdeki tarım alanların yarısında meyve ve sebze üretimi yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Ertekin, Karaali bölgesindeki seralarda kapasitenin 2 katına çıkarılma imkanının bulunduğunu belirterek, "Valiliğimiz ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen projelerle bu seralarda üretilen ürünlerin oranı yükseldi. Üretimin yükselmesi ihracatımızı da artırdı. İnşallah hedefimiz sadece seralar bölgesinde üretilen ürünlerle yılda 350 milyon dolar ihracat yapmak" dedi.

Kuzey Irak ve Ortadoğu'ya ihraç ediliyor

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş da kenttin ocak ayında genel ihracatının azaldığını ancak yaş meyve sebze alanındaki artışın kendilerini sevindirdiğini söyledi.

İhracatı yapılan yaş meyve ve sebzelerin büyük kısmının Şanlıurfa'da üretildiğine dikkati çeken Akbaş, "Ürünlerimizi başta Kuzey Irak olmak üzere Ortadoğu'nun birçok ülkesine ihraç ediliyor. Bu da bize gurur veriyor" dedi.

"Huzur ve istikrar istiyoruz"

Üretim ve ihracat için huzur ve istikrara ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Akbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz Doğu ve Güneydoğu'da huzur ortamının kurulmasını ve tesis edilmesini istiyoruz. Bunun sağlanması durumunda bu kaliteli topraklarda elde edeceğimiz ürünlerin çok güzel pazarlamasını yapacak konumdayız. Şanlıurfa olarak ürettiğimiz ürünleri hem iç piyasaya hem de dış piyasaya pazarlayacak imkanlara ve tesislere sahibiz. Bir an önce ülkemizin huzura kavuşmasını istiyoruz. Tarımın önündeki engellerin kaldırılarak çiftçimizin çok güzel, kaliteli ürünler elde etmesini, biz de iş adamları olarak bu ürünleri ihracata yönlendirerek, dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamayı istiyoruz."

Gap'ın Başkenti
Kaynak: AA / Ekonomi
İstanbul'da suya yüzde 17,5, İzmir'de yüzde 30 oranında zam

İki büyükşehirde suya okkalı zam

Bağrışmaları salonu inletti! Bakan Yerlikaya ve CHP'li Ali Mahir Başarır arasında sert tartışma

Bakan Yerlikaya ve CHP'li Başarır kameralar önünde birbirine girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin Ukrayna'ya füze izni kararı doğru değil, dünya büyük bir savaşın eşiğine gelebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tedirgin eden "Dünya savaşı" sözleri

Yenidoğan Çetesi davasında 3. gün! Hemşireden kan donduran sözler

Sanık sandalyesine oturan hemşireden kan donduran sözler: Çek fişi

title