Haberler

Galataport İçin 4.5 Milyarlık İmzalar Atıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli gayrimenkul projelerinden olan Galataport'a, 6 yerli banka 1.02 milyar euroluk finasman sağladı. Projeyle 200 yıldır halkın kullanımına kapalı olan rıhtım açılacak.

Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığında yapılan Galataport projesinde finansman için imza töreni yapıldı. Doğuş Grubu CEO'su Akhan, Galataport'a toplam 4,5 milyar liralık yatırım yapacaklarını, projenin 2018'in son çeyreğinde tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığında yapılan Galataport projesinde finansman için imza töreni yapıldı.


Törende konuşan Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan şunları söyledi:

"Ülkemizin potansiyeline inanan bir grup olarak uzun vadeli bir bakış açısıyla projeleri hayata geçiriyoruz. Özel sektörün canlılığı ve ekonominin güçlü potansiyeli gibi avantajlara odaklanan hızlı büyüme ve yatırım sürecimiz bu yıl da devam ediyor. Öncelikli stratejimiz yurt içi ve yurt dışında değer yaratmak.

"2018'İN SON ÇEYREĞİNDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR"

Altı yerli bankanın katılımıyla 1,02 milyar euro finansman sağlandı. Galataport projesinn finansmanı 3,5 yıl anapara ödemesiz toplam 14 yıl vadeli olacak şekilde imzalandı. İstanbul'un tarihi açıdan en önemli noktalarından birinde yer alan projenin 2018'in son çeyreğinde tamamlanmasını hedeflemekteyiz. Bir liman sahası olmasının yanı sıra yepyeni bir yaşam alanı olması için toplam 4,5 milyar liralık yatırım yapacağız.

9 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM

Galataport projesi içinde barındırdığı faaliyet alanı ve yatırım ile ülke turizmine de önemli katkılar yapacak. Yılda 3 millyon kruvaziye olmak üzere 7 milyon yabancı ziyaretçiyle turizm gelirine 5 milyar liralık turizme katkı sağlamasını bekliyoruz. 20-25 milyon yerli ziyaretçinin Galataport'a gelmesini bekliyoruz. İnşaat süresince 5 bin kişiye, proje bittiğinde 4 bin 500 kişiye istihdam öngörüyoruz.

200 YILDIR HALKA KAPALI OLAN RIHTIM AÇILACAK

Binaların cephelerinde şehir siluetini bozacak yapısal değişiklik olmayacak. Tophane Saat Kulesi ve Nusretiye Camii'nin olduğu bölge tarihi dokuya uygun olarak yeniden kullanıma sunulacak. 200 yıldan bu yana halkın kullanımına kapalı olan rıhtım halka açılacak.

HONG KONG'DAN 500 MİLYON LİRALIK YABANCI YATIRIM

Hong Kong kökenli Peninsula Hotels ile Karaköy tarafındaki tarihi binalar için bir anlaşma yaptık. Otel projesinde tarihi binalar korunacak ve aslına uygun halde yenilenecek. Peninsula grubu yüzde 50 hissedar olarak otel projesinde yer alacak. Projeye 500 milyon TL tutarında doğrudan yabancı yatırım söz konusu olacak. Bu marka ilk kez Türkiye pazarına girmiş olacak.

DÜNYADA İLK KEZ UYGULANACAK YÖNTEM

Liman tarafında dünyada ilk kez uygulanacak ve zemin altında çalışacak gemi körük sistemi hedeflemekteyiz. Terminal alanına yolcular tünel aracılığıyla ulaşacak. Pasaport ve gümrük işlemleri zemin altında çözülecek. Galataport 112 bin metrekarelik planlama alanına, 10 bin metrekarelik rıhtım alanına, 20 bin metrekarelik terminal inşaat alanına sahip. 30 bin metrekarelik alan yeşil alan olacak."

BİLGİLİ: İSTANBUL'UN SOSYAL YAŞANTISI DEĞİŞECEK

Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili törendeki konuşmasında şöyle konuştu: "Doğuş Holding turizm yatırımlarında yiyecek içecek ve eğlence sektöründe en büyüklerden bir tanesi. Galataport İstanbul'un en önemli gayrimenkul projesi. İstanbul'un tüm sosyal yaşantısını değiştirecek."


ŞAHENK: TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ GAYRİMENKUL PROJESİ

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk konuşmasında şunları söyledi: "Bu projenin Türkiye için çok büyük önemi var. Türkiye'ye katacağı değer bakımından çok önemli. Galataport belki de Türkiye'nin en önemli gayrimenkul projesi. Projenin finansmanı altı güzide Türk bankası tarafından sağlanması bu dönemde çok önemli. Finansmanın ölçeği, vadesi bizlerin ve finans sektörünün gücünü göstermesi bakımından önemli. Bugünkü imza töreni Türk iş alemi olarak nereden nereye geldiğimizi göstermesi açısından bir gurur vesilesidir.

Projenin iki hedefini vurgulamak istiyorum. İlk olarak 200 yıldır İstanbul halkının erişimine kapalı liman sahası kullanıma açılacak. İkinci olarak kruvaziyer turizminde İstanbul hak ettiği yere yükselecek. Galataport tamamlanma sürecinde ve hayata geçtiğinde yaratacağı binlerce iş olanağına ek olarak 500 milyon TL doğrudan yabancı yatırıma vesile olacak. "


BANKA MÜDÜRLERİ NE DEDİ?

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, konuşmasında "Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İstanbul'a Türkiye'ye güvenen herkese biz de güveniyoruz. Böyle bir projede Ziraat olarak bulunduğumuz için mutluluk yaşıyoruz" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Çok önemli bir proje. Tarihi doku açısından, turizm açısından önemli bir proje. Ülkenin geleceğine ilişkin en ufak bir kaygımız yok" diye konuştu.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın,"En büyük finansör olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler Türkiye'nin parlak ve güçlü geleceğine yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, "Olağanüstü dönemde bu olağanüstü projeyi finanse etmekten gurur duyuyoruz. Böyle bir yerin bir ikincisi yok, çok önemli. Sosyal dokusu itibariyle çok inandığımız bir proje. Biz hissedar değiştirdik, bu projeyi onlara da anlattık" dedi.

TSKB Genel Müdürü Suat İnce de "Bu projede yer almaktan onur duyuyoruz. Projenin bulunduğu bölgeye yapılacak yatırımları hayal edince ayrı bir heyecan duydum" diye konuştu.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, şunları kaydetti: "Biz Garanti olarak böyle güzide projede olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ülkemizin çok önemli yatırımlara ihtiyacı var. Bu sosyal, kültürel ve tarihi anlamda bir ilki temsil ediyor. Çıkacak eseri tahmin bile edemiyorum. Daha fazla projeye ihtiyacımız var, biz de bankalar olarak destek olmaya devam edeceğiz."

Galataport İçin 4.5 Milyarlık İmzalar Atıldı
Kaynak: Hürriyet / Ekonomi
title
Close