Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

G20-Oecd Küresel Kurumsal Yönetişim Forumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, küresel büyüme motorunun silindirlerinden biri olan yatırımın yarım güçle ilerlediğini belirterek, "Bundan dolayı yatırımlar gerçekten önemli bir öncelik olarak G20 Türkiye dönem başkanlığında önem arz ediyor" dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, küresel büyüme motorunun silindirlerinden biri olan yatırımın yarım güçle ilerlediğini belirterek, "Bundan dolayı yatırımlar gerçekten önemli bir öncelik olarak G20 Türkiye dönem başkanlığında önem arz ediyor" dedi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ile Boğaziçi Üniversitesi ortaklığında ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ev sahipliğinde "G20-OECD Küresel Kurumsal Yönetişim Forumu" düzenlendi.

Forumda konuşma yapması planlanan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Paris Havalimanı'ndaki grev nedeniyle İstanbul'a gelemediği için programa katılamadı. Gurria'nın konuşma metni, OECD Kurumsal İşler Bölümü Başkanı Mats Isaksson tarafından okundu.

Angel Gurria, konuşma metninde, G20 ile yakın iş birliği içinde çalışarak OECD kurumsal yönetişim ilkelerini gözden geçirip güncellediklerini aktardı.

Küresel büyüme motorunun silindirlerinden biri olan yatırımın yarım güçle ilerlediğini belirten Gurria, "Para politikalarıyla ilgili yapılan değişiklere rağmen OECD bünyesindeki ülkelerde sabit yatırımların miktarı kriz öncesi döneme kıyasla hala daha düşük. Bu sebepten dolayı yatırımlar gerçekten önemli bir öncelik olarak G20 Türkiye dönem başkanlığında önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Yatırımın artması için yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Gurria, özellikle de kurumsal yönetişimin bu alanların başında geldiğini dile getirdi.

Bu bağlamda OECD olarak Türkiye'nin G20 dönem başkanlığını desteklediklerini belirten Gurria, şunları kaydetti:

"Özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a ve Türkiye Hükümeti'ne mükemmel liderlikleri için takdirlerimi ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kurumsal yönetişim prensiplerinin yeniden gözden geçirilmesi sayesinde yatırım gündemi G20 kapsamında bundan faydalanacaktır.

Özellikle de Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında yatırım, kapsayıcılık ve uygulama kavramları ön plana çıkıyor. Bu ilkeler sayesinde gerçek verimli yatırımlar kurumlar ve şirketler tarafından gerçekleştirilebilecek ve bu Brisbane'de G20 liderleri tarafından ortaya konulan yatırımın yüzde 2 artırılmasına yönelik hedeflere de katkıda bulunacaktır."

OECD Genel Sekreteri Gurria, yatırım zincirindeki her bir halka için kurumsal yönetişim ilkelerinin önemine işaret ederek, OECD kurumsal yönetişim ilkelerinin içi boş beyanname olmadığını, günbegün uygulamaya yansıtılacak şekilde oluşturulduğunu belirtti.

Gurria, G20 ülkelerine, kurumsal yönetişim ilkelerinin gözden geçirilmesi ve uygulanması çalışmalarına aktif şekilde katkı yapmaları çağrısında bulundu.

"Kurumsal yönetişim Türkiye'de ön planda"

TKYD Başkanı İlhami Koç ise Türkiye'nin kurumsal yönetişim deneyiminin SPK öncülüğünde 10 yıl kadar önce başladığını, o dönemde gönüllük esasında gerçekleştirilen bu girişimin bir süre sonra hisseleri borsada işlem gören halka açık şirketler için zorunlu hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'de kurumsal yönetişimin bir konsept olarak çok fazla ön planda olduğuna dikkati çeken Koç, halka açık olmayan şirketlerin de kurumsal yönetişim ilkelerini hayata geçirmeye başladığına değindi.

Borsa İstanbul bünyesinde Kurumsal Yönetim Endeksi olduğunu aktaran Koç, "İyi işlev gören bir sermaye piyasası olmazsa piyasalarda veya ülkelerde kurumsal yönetişim ilkelerinin benimsenmesi mümkün olmayacaktır. İyi işleyen bir sermaye piyasası bir çerçeve oluşturacak ve bu çerçeve sonuçta tasarruflar ile yatırımlar arasındaki boşluğu dolduracak ve bir köprü vazifesi görecektir" diye konuştu.

İlhami Koç, yeni çağda kurumsal yönetişim ilkelerinin temel teşkil edeceğini ve yeni piyasanın bunun üzerine inşa edileceğini vurguladı.

Daha iyi kurumsal yönetişim uygulamalarının bir şirketin sermaye piyasalarına erişimini kolaylaştırdığını ve sermaye maliyetini düşürdüğünü belirten Koç, "Türkiye'deki şirketler eğer bu ilkeleri kabul edecek ve uygulayacak olursa finansman maliyetleri diğerlerine kıyasla daha düşük olacaktır" dedi.

"Finansal krizde kurumsal yönetişimin önemi görüldü"

OECD Kurumsal Yönetişim Komitesi Başkanı Marcello Bianchi ise OECD'nin kurumsal yönetişim ilkelerinin hükümetlere bu alandaki çabalarında yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

OECD'nin bu alandaki çalışmalarında ekonomik etkinlik, sürdürülebilir büyüme ve finansal istikrarın öne çıktığını aktaran Bianchi, "Bu prensipler kurumsal yönetişimde politika yapımının bel kemiğini oluşturmaktadır ve piyasa uygulamalarında güven sağlamaya dönüktür. Bu hem OECD üyesi hem de OECD üyesi olmayan ülkeler açısından son derece önem taşımaktadır" diye konuştu.

Son finansal krizde de kurumsal yönetişimin öneminin görüldüğüne dikkati çeken Bianchi, uluslararası finans piyasasında en iyi olduğunu iddia edenlerde bile kurumsal yönetişimde uygulamadaki zaafların başarısız sonuçlar ortaya çıkarabildiğini ifade etti.

Forum kapsamında "OECD'nin Yeni Kurumsal Yönetişim İlkeleri", "Büyük Şirketlerin ve KOBİ'lerin Kurumsallaşması" ve "Gelişmekte Olan Ekonomilerde Sermaye Piyasaları ve Yönetişim" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title