Haberler

Forum İstanbul 2017

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Al Sharq Forum Başkanı Wadah Khanfar, "Bence Türkiye çok Türk. Dinamik olabilmek için, ilerleyebilmek için çok Türk... O yüzden açılmanız lazım. Daha fazla yeteneği çekmeniz lazım. Çünkü yaratıcılık çeşitlilikle beslenir." dedi.

Al Sharq Forum Başkanı Wadah Khanfar, "Bence Türkiye çok Türk. Dinamik olabilmek için, ilerleyebilmek için çok Türk… O yüzden açılmanız lazım. Daha fazla yeteneği çekmeniz lazım. Çünkü yaratıcılık çeşitlilikle beslenir." dedi.

Khanfar, bu yıl "Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor" ana temasıyla gerçekleştirilen Forum İstanbul 2017 kapsamında düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Yeni Dönem" başlıklı oturumda, dünyada jeopolitik anlamda çok belirsiz bir dönemden geçildiğini söyledi.

Uluslararası sistemde bir dönüşüm yaşandığını belirten Khanfar, son 10-20 yıl içerisinde gücün çok değiştiğini dile getirdi.

Khanfar, dünyada bir milliyetçilik artışı, anti-globalleşmeye yönelik bir duygusal yaklaşım olduğunu kaydetti.

Herkesin Amerikalıların nasıl monopol kurduğunu merak ettiğini belirten Khanfar, bunun yanıtının basit olduğunu, Amerikalıların ülkelerini çok akıllı insanlara açtıklarını ifade etti.

"Türkiye kendisini çekim noktası haline getiremez mi?" diye soran Khanfar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bence Türkiye çok Türk. Dinamik olabilmek için, ilerleyebilmek için çok Türk… O yüzden açılmanız lazım. Daha fazla yeteneği çekmeniz lazım. Çünkü yaratıcılık çeşitlilikle beslenir. İşte bu sizin için, gelecek için çok faydalı olabilir."

-"Gelecek şimdi başlıyor, 2023'te değil"

Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü ise olanlara bakarak gelecek 10 yılda ne olacağını tahmin etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Daha önce kaya gazından hiç kimsenin haberdar olmadığını anımsatan Öğütçü, kaya gazı çıktığı zaman dünyadaki enerji kaynakları ile ilgili durumların kökten değiştiğini dile getirdi.

Öğütçü, şu an ABD'nin dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi ve ihracatçısı konumunda olduğunu, Katar'ı bile geçtiğini ifade etti.

Eskiden kimsenin Uber ya da Airbnb gibi firmaları tahmin edemediğine işaret eden Öğütçü, bu nedenle herkesin hazırlıklı olması gerektiğini, olan bitenlerin tahminlerden daha hızlı ilerlediğinin altını çizdi.

Öğütçü, örnek olarak teknolojinin çok faydalı olduğunu ama aynı zamanda yıkıcı bir güce dönüştüğünü anlattı.

Konuşmasında Türkiye'ye yönelik mesajlarını da paylaşan Öğütçü, Türkiye'nin kendisini dünyanın geri kalanından izole edemeyeceğini, çünkü Türkiye'nin dışa bağımlı olduğunu ve bunun ülkenin yumuşak karnını teşkil ettiğini bildirdi.

"Gelecek şimdi başlıyor, 2023'te değil." diyen Öğütçü, geleceğin bugünden başlayarak inşa edilmesi gerektiğini, bunun da ancak serbest düşünen, özgür kafalı, korkmayan, sinmeyen, bildiklerini ve birikimlerini ortaya koyan insanlarla yapılabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Öğütçü, "Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olması önemli bir şey değil. Dünyada yaşanabilir en iyi 10 yer arasında olması lazım ki, başka yerlerden bize insan sermayesi gelsin." diye konuştu.

-"Coğrafya bir ülkenin politik kaderidir"

Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de geçen yıllarda yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin 2023 vizyonundan vazgeçmediğini anımsattı.

"Bir an önce edilgenlik tuzağından kurtulup tarihsel büyüme oranlarımızı yakalamak için yeni hikayemizi oluşturmak ve bu yeni hikayenin inandırıcılığını artırmak zorundayız." diyen Canevi, küresel piyasalardaki Türkiye algısını yukarı çekmek gerektiğini dile getirdi.

Canevi, "Vasatlık kıskacından kurtulmanın en kalıcı yolu 2023 vizyonu ile AB stratejimizi soğukkanlılıkla özdeşleştirerek ve uzlaşı kültürüne dayalı yapısal reformlara öncelik vererek, sınırlı kaynaklarımızı, çıtayı yukarı çekecek hukuk, eğitim ve teknoloji alanlarına yönlendirerek, katma değer yaratma kapasitemizi artırmaktan geçmektedir. Yeni hikayemizin bu tür taşıyıcı kolonlara ve bu kolonların dirençlerini artırıcı teknolojik dijital açılımlara ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

Referandumun üstünden henüz üç hafta geçtiğini anımsatan Canevi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi mümkün olan en kısa zamanda ve hızla istikrarı yakalama fırsatı önümüzde. Gerçekten küresel platformda ABD-Çin, ABD-Rusya, ABD-AB ve Brexit-AB ilişkilerinin gidişatına bakınca, ülkemiz için verilmiş bir 'zaman avansı' olduğunu görmemiz, bu avansı kullanarak fark yaratmak ve ekonomik, hukuksal ve sosyal yapımızı 21. yüzyılın zorunlu kıldığı değişim ve dönüşümü gerçekleştirmemizin tam zamanı olduğunu idrak etmemiz gerekir.

Unutmayalım, coğrafya bir ülkenin politik kaderidir. Siz orada doğar ve yaşarsınız. Kaderinizi yani coğrafyanızı değiştiremezsiniz ama onun size sunduğu ekonomik, politik ve stratejik avantajları maksimize edebilir ve geleceğimizin güvencesine dönüştürebilirsiniz. Özetle, ülkemizin finansal ve siyasal krizlerden kısa zamanda kurtulma ve yoluna devam etme kapasitesinin dinamiklerini küçümsememek ve dış dünyaya bunu iyi anlatmak durumundayız."

-"Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise içinde bulunulan dönemin dünyada yeni dengelerin oluştuğu bir dönem olduğunu söyledi.

Özellikle yakın coğrafyaya bakıldığında Türkiye olarak geleceği şekillendiren çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Büyükekşi, "Ancak, çevre ülkelerde yaşanan tüm olumsuzluklara ve küresel büyümedeki yavaşlamaya rağmen, 2023 hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.

Büyükekşi, Türkiye'nin hem iyiliğin bölgede hakim olmasında, hem de kötülüğün bu coğrafyadan uzaklaştırılmasında gereken güç ve kararlılığa sahip olduğunu dile getirdi.

"Doğru bildiğimiz, iyi olduğuna inandığımız adımları atmaya, kendi geleceğimizi kendimiz tasarlamaya devam edeceğiz." diyen Büyükekşi, halk arasındaki tabirle, "Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, TİM olarak 2017 yılına çok büyük beklentilerle girdiklerini, geçen yıl yaşanılan zorlukların aksine, bu yıl ihracatın sıçrama yapacağını ifade ettiklerini anımsattı.

Bu sebeple, 2017 yılını ihracat için bir "atılım yılı" ilan ettiklerini hatırlatan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

"İlk 4 aydaki gelişmeler, bizlere bu beklentilerimizde, ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan nisan ayı verilerine göre, ihracatımız ilk dört ayda yüzde 9'a yakın artış kaydetti. Yılın geri kalanında da ihracatımızın bu performansını sürdüreceğine olan inancımız tam. Amacımız, yıl sonunda OVP hedefi olan 153,3 milyar doları aşarak 155 milyar doları yakalamak. Bu başarımızda, Ekonomi Bakanımızın katkıları bizler için son derece önemli. Özellikle son dönemde, başta yeşil pasaport olmak üzere, ihracatçılarımızın çok önemli taleplerine müspet yanıtlar verildi.

Sayın bakanımız, yine 2017 bütçesindeki ihracat desteklerini 3 katına çıkarmanız bizler için son derece önemli. İhracatçılarımızın bir diğer sorunu olan finansman taleplerine de, Eximbank ve KGF aracılığıyla destek sağladınız. Bunlarla birlikte, geçtiğimiz haftalarda, firmaların yurt dışına internet üzerinden açılmaları için e-ticaret sitelerine üyelik desteği sağladınız. Verilen bu destekler için, tüm ihracatçılarımız adına şükranlarımızı sunuyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title